Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, puolivälieräottelu RUS - SLO
  • Urheiluruutu

Jalkapalloliigan vanhentuneet stadionit uusitaan monessa kaupungissa – Lahden Kisapuiston kohtalo yhä neuvotteluvaiheessa

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen haluaa, että uudistus tuo lisäarvoa koko Lahdelle eikä vain jalkapalloväelle.

jalkapallo
Kisapuiston pääkatsomo LAhdessa
Kisapuiston jalkapallostadionin pääkatsomon vieressä on hiekkatekonurmi pesäpalloa varten.Petri Niemi

Moni liigapaikkakunnan jalkapallostadion pitäisi uudistaa vastaamaan nykyisiä ja tulevia vaatimuksia.

– Meillä on muutama kelvollinen paikka, mutta pääosin Veikkausliigaa pelataan vanhentuneilla stadioneilla, arvioi Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen.

Palloliitto perusti vuonna 2015 pääsarjajoukkueiden stadioneille kehitysohjelman, joka on antanut asiantuntija-apua ja kanavoinut Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n Hat Trick -rahoitusta uusiin rakennushankkeisiin.

Rahaa on käytetty Rovaniemen ja Helsingin stadioneiden kunnostukseen sekä uusien rakentamiseen Vaasassa ja Seinäjoella.

Viime vuonna aloitti myös pääsarjaseurojen olosuhdetyöryhmä, jota vetää Seinäjoelle uuden stadionin rakennuttanut Raimo Sarajärvi.

Tällä hetkellä uusia stadionhankkeita on valmistelussa ainakin Espoossa, Kokkolassa, Kuopiossa, Lahdessa ja Tampereella.

Kokkolassa suunnitelmat ovat alussa, mutta Espoossa kaupunginhallitus on hyväksynyt alustavat luonnossuunnitelmat. Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Tampereen Tammelan stadion etenee myös myötätuulessa. Kuopion kaupunginhallitus hyväksyi puolestaan hankesuunnitelman viime tammikuussa.

– Monta kertaa näissä hankkeissa mennään välillä takapakkia, välillä on suvantovaiheita ja sitten edetään vauhdikkaasti. Rakentamispäätöksen kanssa vähintään yhtä tärkeää on sopia, kuka rakentaa, kuka vuokraa tai kuka stadionia operoi, Auvinen listaa.

Kisapuiston liigaottelut vaatineet poikkeussäätöjä

Lahden Kisapuistossa olympiarenkaat pääportin yläpuolella muistuttavat paikan historiasta. Jalkapallostadion rakennettiin vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten.

Viime vuosina FC Lahti on yleensä pelannut poikkeusluvalla Kisapuiston tekonurmikentällä muutaman ottelun (siirryt toiseen palveluun) liigakautta kohti, kunnes Lahden stadionin nurmi saatu pelikuntoon ja ottelut ovat siirtyneet hiihtostadionille.

– Kisapuistossa meillä on ollut todennäköisesti Suomen paras Tee se itse -stadion, johon olemme tuoneet siirrettävät ulkokäymälät ja muun tarvittavan. Asiakaspalvelukokemus on ollut riittämätön, muotoilee FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood.

Lahden Kisapuiston stadion
Viime keväänä Kisapuiston tekonurmi ei läpäissyt Palloliiton testejä liigakelpoisuudesta. Korjausten jälkeen FC Lahti aloitti kautensa tällä kentällä huhtikuun alussa. Petri Niemi/Yle

Palloliiton Auvinen tunnistaa myös Kisapuiston haasteet.

– Pelikenttä ja valot läpäisevät nykyvaatimukset, mutta muuten puutelista on aika pitkä.

Veikkausliigalla on omat vaatimukset stadioneille.

Jos pelikentällä halutaan pelata liigapelien lisäksi europelejä, niin Euroopan jalkapalloliitto UEFA määrittelee olosuhteet tarkasti kuppi-istumista alkaen. Kisapuisto ei esimerkiksi europelien areenaksi tällä hetkellä kelpaa.

Lahden kaupunki haluaa miettiä huolellisesti

Jalkapalloseura FC Lahti on neuvotellut uudesta stadionista viime vuoden aikana tiiviisti Lahden kaupungin edustajien kanssa.

Jalkapalloväki toivoo, että Kisapuistosta kehitetään noin 5000–6000 katsojan uusi stadion oheistiloineen.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen haluaa, että uudistus mietitään huolellisesti.

– Täytyy miettiä, mitä me voimme noin tärkeälle paikalle Lahdessa toteuttaa.

Timosen mukaan stadionin rakentaminen muutaman kymmenen liigaottelun tapahtumapaikaksi ei riitä.

– Siitä on saatava mahdollisimman laajasti hyötyjä ja jotain uutta tarjontaa Lahdelle.

Timosen visiossa alueen päivitys tuo lisäarvoa ympärivuotisesti ja muillekin kuin futisharrastajille.

Kaupunginjohtajan puheessa vilahtelevat yleisten pukuhuonetilojen lisäksi ravintola- ja kahvilapalvelut ja kokoontumistilat, mutta neuvotteluissa on hänen mielestään juuri ratkaistava, mitä nämä lisäarvopalvelut ovat.

Havainnekuva uudesta Kisapuistosta
Havainnekuva Kisapuiston uudistuksen jälkeen. Uuteen pääkatsomoon on kaavailtu myös muita tiloja. Arkkitehtipalvelut Oy

FC Lahden mielestä Kisapuistoa pitäisi uudistaa vähintään noin 10,4 miljoonalla eurolla.

Tällä rahalla uuden pääkatsomon lisäksi kumpaankin päätyyn rakennettaisiin katetut katsomot.

– Tehdään tähän fiksu kokonaisuus, joka palvelee lahtelaista jalkapalloyhteisöä ja sopii tähän historialliseen miljööseen. Samalla kokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden muillekin lajeille, sanoo FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood.

FC Lahden ajamassa vaihtoehdossa syntyisi stadion, jossa lahtelaisjoukkue voisi pelata myös mahdollisia europelejä liigapelien lisäksi. UEFA:n kolmoskategorian stadionilla voisi pelata lisäksi kaikkia muita maaotteluja paitsi miesten A-maajoukkueen karsintapelejä.

Stadionin käyttökuluja ei voi unohtaa

Palloliitto haluaa, että uusia stadioneita suunnittelevissa kaupungeissa löydetään taloudellisesti kestävä ja tulevaisuuteen katsova ratkaisu.

– Stadionista on saatava tuottoja, jotta seura pystyy kehittymään. Pitää olla mahdollisimman paljon tapahtumia ympäri vuoden, että stadionin vuokralainen tai sitä pyörittävä operaattori voi saada siitä elinkeinon, olosuhdepäällikkö Tero Auvinen sanoo.

Kustannusten jakamisessakin riittää Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan neuvoteltavaa.

– Kyse ei ole vain investoinnista, vaan myös vuosittaisista käyttökustannuksista. Niitä pitää maksaa 30-40 vuotta, ja meillä täytyy olla järkevä malli näiden kustannusten kattamiseen.

Kisapuiston katsomo Lahdessa
Kisapuiston stadionin pääkatsomossa on kuppi-istuimet.Petri Niemi/Yle

Lahdessa julkisuudessa on pyöritelty mallia, jossa hankkeen kustannuksista 40 prosenttia olisi muuta kuin kaupungin rahoitusta. Tämä rahoitusosuus tulisi muun muassa Suomen Palloliiton kanavoimasta Hat Trick -rahasta, ministeriön tuesta ja sponsoreilta.

– Suomalaisessa jalkapallossa on yleisesti vähän rahaa. Kaupungin panos on usein noussut niin korkeaksi, että meidän on ollut pakko pohtia uudelleen, sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

– Kun puhutaan yksityisestä rahasta on hyvä muistaa, että rahoittajat odottavat pääomalleen tuottoa. Minkälaista tuotto-odotusta kaupunki on tarjoamassa yksityiselle pääomalle, pohtii FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood.

FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood
FC Lahden osuus Kisapuiston kentän käytöstä on 10-15 prosenttia. Kenttää käyttävät myös esimerkiksi Kuusysin ja FC Reippaan juniorit, laskee hallituksen jäsen Thomas Hood.Petri Niemi/Yle

Neuvotteluissa perataan vaihtoehtoja

Lahden kaupungin ja FC Lahden neuvottelut Kisapuiston tulevaisuudesta ovat kesätauon jälkeen jälleen käynnistyneet.

– Hätää ei ole, sillä pääsarjajalkapallo Lahdessa ei ole koditon, vaan joukkue pelaa isolla Lahden stadionilla. Kisapuistolle täytyy joka tapauksessa tehdä jotain, mutta ratkaisun oltava kestävä ja hyvä, sanoo kaupunginjohtaja Timonen.

Jari Litmasen patsas lähellä Kisapuistoa Lahdessa
Lahtelaislegenda Jari Litmasen patsas sijaitsee Kisapuiston stadionin vieressä.Petri Niemi/Yle

FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood sanoo, että nyt tutkitaan muitakin vaihtoehtoja ja vuoropuhelua ratkaisuista käydään kaupunginjohtajan kanssa.

Jos yhteisymmärrys löytyisi loppuvuoden aikana, niin uusi stadion voisi valmistua aikaisintaan parin vuoden päästä. Neuvotteluissa pohdittavaksi tulee todennäköisesti myös vaihtoehto, että kaikkia uudistuksia ei toteutettaisi heti vaan vaiheittain.

Lahti selvityttää parhaillaan konsulttien kanssa, millainen urheilukaupunki se haluaa olla vuoteen 2030 mennessä. Poliitikot visioivat syksyn aikana muun muassa, miten nykyisistä ja tulevista investoinneista saadaan parhaimmat hyödyt kaupungin elinvoimalle. Tämä visiointi tuo varmasti oman lisänsä myös Kisapuiston uudistustyöhön.

Thomas Hood ja Pekka Timonen kertovat Lahden Kisapuiston hankkeesta Yle Areenassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat