Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Jukka Jalonen teki SM-liigalle korvaamattoman palveluksen – sitten joku unohti kultaiset ”liigaleijonat”

Jukka Jalonen tarjosi jääkiekon SM-liigalle erinomaisen mahdollisuuden kiillottaa tahriintunutta mainettaan. Nyt jonkun vain pitäisi keksiä, miten tuo kultainen tilaisuus hyödynnetään, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Paasi.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jukka Jalonen 2019 mestari
AOP

Ensin on syytä kiittää kaikkia niitä NHL- ja KHL-pelaajia, jotka eivät lähteneet viime keväänä Leijonien luokkaretkelle Slovakiaan. Lukuisat kieltäytymiset avasivat paikan joukkueessa monille sellaisille pelaajille, jotka eivät olisi paria kuukautta aiemmin voineet unelmoidakaan edustavansa Suomea MM-kisoissa.

Kotimaan pääsarjasta maajoukkueeseen valittiin peräti kaksitoista pelaajaa. Ensikertalaisia oli kahdeksantoista. Kukaan ei uskonut Leijonien menestysmahdollisuuksiin ennen turnausta. Ryhmän arvioitiin olleen lähtökohdiltaan jopa kaikkien aikojen huonoin miesten maajoukkue, ”liigaleijonat”.

Tuon joukkueen tarinasta tuli kuitenkin yksi suomalaisen palloiluhistorian ikimuistoisimmista. Luokkaretkeksi sen nimesi Leijonien maanmainio joukkueenjohtaja Mika ”Kölli” Kortelainen, jolla oli merkittävä rooli joukkueen hengenluojana. Sensaatiomaisen MM-kullan pääarkkitehti oli tietysti päävalmentaja Jukka Jalonen. Samalla Jalonen teki SM-liigalle korvaamattoman palveluksen.

SM-liigalle on naureskeltu. Sitä on pilkattu. Sen tasoa ja toimintaa on kritisoitu armottomalla tavalla. Ja usein syystäkin. Suljettu sarja, jossa pelaa liikaa joukkueita, on ajanut Mestiksen ja nuorten SM-liigan surkeaan jamaan. Ongelmia voisi luetella parin kommentin verran.

Mutta Slovakian ihme todisti, että SM-liigasta voi poimia kansainvälisesti laadukkaan ja menestyvän joukkueen ytimen. Eikä se kerro vain ja ainoastaan Jalosen kultaisesta kosketuksesta ja suorastaan maagisista taidoista valmentajana. Se kertoo myös siitä, että SM-liigasta löytyy erinomaisia jääkiekkoilijoita, jotka pärjäävät MM-tasolla NHL-tähtiä vastaan. Ja vielä voittavat.

Hukataanko kultainen tilaisuus?

SM-liigalla olisi ollut tilaisuus ottaa kaikki hyöty irti Jalosen ja Leijonien tarjoamasta kultaisesta saumasta. Sanon ”olisi”, sillä ainakaan omiin silmiini tai korviini ei ole kesän tai alkusyksyn aikana osunut mitään sellaista, mikä muistuttaisi ”liigaleijonien” järisyttävästä saavutuksesta.

Helsingin kaduilla komeilee kyllä Leijonien sankarikapteeni Marko ”Mörkö” Anttilan naama lähes joka toisella ratikkapysäkillä, mutta Anttila mainostaa tietysti Jokerien paidassa Venäjän liigaa.

Viestintä, tiedottaminen ja markkinointi eivät ole koskaan kuuluneet SM-liigan vahvuuksiin. Pieni, mutta kuvaava esimerkki löytyy sosiaalisesta mediasta. Siellä Mestis pyyhki viime kaudella pöytää isoveljellään olemalla nopea, nokkela ja oivaltava. Kyse ei siis ole markkinointibudjetin koosta.

Kysymys kuuluu: osaisiko kukaan siellä toimistolla hyödyntää Jalosen tekemää kultaista palvelusta? Pelkään vastauksen olevan ei. SM-liiga näyttää luottavan siihen, että yksittäiset seurat hoitavat kyllä homman, kukin tavallaan, eikä mitään erityistä ja uutta tarvitse kehitellä.

Tarve jollekin uudelle ja erityiselle näyttäisi kuitenkin olevan suorastaan huutava. Yleisömäärät ovat laskusuunnassa. Katsojaluvut eivät ole vielä pudonneet hälyttävästi, mutta suunta on väärä.

Juuri nyt olisi ollut ainutlaatuinen mahdollisuus lyödä markkinointi-ja tiedotusrumpua. En ole mainonnan ammattilainen, mutta tarjoan silti auttavan käteni. Tässä pari mainoslausetta alkavalle kaudelle, olkaa hyvä. ”SM-liigassa tehdään maailmanmestareita!” ”Tulevaisuuden leijonatähdet pelaavat SM-liigassa!” ”Sano SM-liiga, jos haluat MM-kultaa!”

Ai niin, Jesse Puljujärvi palasi NHL:stä kotimaan pääsarjaan hakemaan uutta vauhtia uralleen. Mistähän sekin kertoo?

Jääkiekon SM-liigakausi käynnistyy 12. syyskuuta viime kauden finalistien kohtaamisella. Yle Puhe on paikalla HPK-Kärpät ottelussa ja ennakoi kattavasti alkavaa kautta. Suora lähetys Yle Puheella alkaa torstaina kello 17.13.

Lue myös:

Onko Ilves uusi HPK? Joko HIFK lunastaa mestaruusodotukset? Näin jääkiekon SM-liigan voimasuhteet ovat muuttuneet

Jesse Puljujärvi, pari maailmanmestaria ja takuuvarma mestarivahti – tässä ovat SM-liigan kiinnostavimmat paluumuuttajat

Mestarisuosikki Kärpissä kohtaavat kahden eri sukupolven pelaajat: paluumuuttaja Janne Pesosella ja tulokas Aku Rädyllä ikäeroa lähes 20 vuotta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat