Suora

  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Iranilaisnainen sytytti itsensä tuleen protestina, koska oli joutumassa vankilaan jalkapallostadionille pyrkimisestä – Fifa painostaa Irania päästämään naiset katsomoon MM-karsinnoissa

Iranilaisnainen menehtyi saamiinsa vammoihin.

jalkapallo
Iran, naiskannattaja
Iranilaisnaiset katselivat aidan takaa Esteghlalin pelaajia heinäkuussa Teheranissa Iranissa. AOP

Jalkapallostadionille pyrkimisestä syytetyn iranilaisnaisen kohtalo on järkyttänyt alkuviikosta jalkapallomaailmaa.

29-vuotias iranilaisnainen pyrki maaliskuussa suosikkijoukkueensa Estighlalin otteluun mieheksi pukeutuneena. Hän jäi kuitenkin kiinni ennen stadionia ja joutui pidätetyksi. Kolmen päivän pidätyksen jälkeen nainen pääsi vapauteen odottamaan tuomiotaan.

Oikeuden eteen nainen joutui puolen vuoden jälkeen viime viikolla. Samalla ilmeni, että mikäli hänet tuomittaisiin, olisi tuomio jotakin puolen vuoden ja kahden vuoden väliltä.

Nainen ei kuitenkaan koskaan ehtinyt kärsiä tuomiotaan, sillä protestiksi hän sytytti itsensä tuleen oikeustalon ulkopuolella ja menehtyi saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Iranilaisnaisilla ei ole ollut asiaa jalkapallostadioneille sitten vuoden 1979 islamistisen vallankumouksen. Maan hallinnon mukaan shortseissa pelaavien miesten katselu ei ole naisille sopivaa ja edistää siveettömyyttä.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on painostanut Irania muuttamaan käytäntöjään ja päästämään myös naiset jalkapallokatsomoon. Pientä lievitystä nähtiin paikoitellen viime vuonna, kun iranilaisnaiset päästettiin ensin seuraamaan MM-kisaottelua skriinilltä kesäkuussa ja myöhemmin AFC:n Mestarien liigan loppuottelua. Paikallisotteluissa kielto on kuitenkin yhä ollut voimassa.

Helmikuussa Iranin valtiojohtoinen tv-kanava perui suoran jalkapallolähetyksen Saksan Bundesliigasta, sillä ottelussa oli naispuolinen erotuomari. Naistuomarin urheilushortsit olivat Iranin television mielestä liikaa ja koska elokuvien tavoin kiellettyjen kohtausten sensuroiminen ei livelähetyksessä ollut mahdollista, peruttiin koko lähetys.

Fifalta vaaditaan toimia

Tapaus on saanut useat jalkapallovaikuttajat reagoimaan ja vaatimaan toimia niin Iranilta kuin kansainväliseltä jalkapalloliitto Fifaltakin.

– Tämä järkyttävä onnettomuus on tulosta kamalasta ja vanhanaikaisesta ajattelumallista, jota tulevien sukupolvien on vaikea ymmärtää, Iranin miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Masoud Shojaei totesi Telegraphin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Entinen Bayern Münchenin iranilaispelaaja Ali Karimi kehotti maansa kansalaisia boikotoimaan jalkapallostadioneja tapauksen vuoksi. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vaatinut Fifaa ja Aasian jalkapalloliittoa toimimaan.

Fifa kehotti virallisessa kannanotossaan Iranin viranomaisia varmistamaan jokaiselle naiselle vapauden osallistua taisteluun stadion-kiellon purkamisen puolesta. Lisäksi se toisti vaatimuksensa avata katsomot myös naisille.

– Tapaus on todella valitettava. Toivomme varmasti kaikki, että se olisi voitu välttää. Jokaisen naisen on tietysti saatava käydä jalkapallo-otteluissa. Teemme Fifassa intensiivisesti töitä sen eteen, Fifan viestintäpäällikkö Hans Hultman sanoi SVT:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Olemme olleet yhteydessä maan jalkapalloliittoon ja pyytäneet heitä päästämään naiset katsomoon MM-karsintapeleihin. Emme voi odottaa, että muutos tapahtuisi yhdessä yössä. Tämä on ensimmäinen askel ja toivomme, että tämä johtaisi siihen, että naiset pääsisivät myös muihin peleihin myöhemmin, Hultman jatkoi.

Tiistaina Mixu Paatelaisen luotsaaman Hong Kongin 2–0 kukistanut Iran jatkaa MM-karsintoja lokakuun 10. päivä, kun se kohtaa kotonaan Kambodžan.

Lue myös:

Suora jalkapallolähetys peruttiin Iranin televisiossa – syynä naistuomari

Iranissa tapahtui merkittävä edistysaskel – naiset pääsivät katsomaan jalkapalloa stadionille 37 vuoden tauon jälkeen: "He olivat tämän ottelun voittajia"

Lähteet: AP, BBC, Telegraph

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat