Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Muutoksien kourissa olleen HPK:n kultajuhlat menneen talven lumia – tukku tärkeitä pelimiehiä vaihtoi seuraa ja nyt luotto on omassa pelaajatuotannossa

HPK:n kevään kultajuhlat ovat jo mennyttä historiaa. Kerhoa odottaa kova savotta torstaina alkavalla liigakaudella.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Antti Pennanen mestaruusjuhlissa
HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen viime kevään kultajuhlien pyörteissä. Tomi Hänninen

HÄMEENLINNA. Hämeenlinnan Pallokerhon kevät huipentui lähes uskomattomiin pudotuspeliesityksiin sekä kauden 2019 päätteeksi ansaittuun Suomen mestaruuteen. Mestaruusjuhlat ovat kuitenkin mennyttä historiaa. HPK:n kohdalla suuri kysymys on uuden kauden alkaessa se, miten seura pysyy edelleen SM-liigan huipulla.

– Menneet ovat menneitä ja nyt edessämme on todella kova savotta. Historiasta voi aina ottaa kuitenkin oppia myös tulevalle matkallemme. HPK:lla on hieno historia ja sitä meidän on vaalittava, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen sanoo.

– Meidän on vaalittava ennen kaikkea niitä toimintatapoja, joita olemme vuosien saatossa toteuttaneet, Pennanen jatkaa.

HPK:n muuttuneessa pelaajistossa viime kevään riemukkaiden hetkien muistelulle on laitettu stoppi hyvissä ajoin.

– Hommat on aloitettava taas nollasta, sillä emme saa mitään etua viime kevään mestaruudesta, mestaruusmaalin seitsemännessä finaalissa HPK:lle viimeistellyt Markus Nenonen muistuttaa.

HPK juhlii
Oranssikevät muistetaan pitkään Rinkelinmäellä. Tomi Hänninen

Vaikka Kerho lähtee uuteen kauteen nollatilanteesta, ei se pääse eroon mestaruuden tuomasta statuksestaan, vaikka kuinka haluaisi.

– Meidän on osattava käsitellä joukkueena niitä odotuksia, joita meihin mestareina kohdistuu monesta eri suunnasta, päävalmentaja Pennanen toteaa.

Neljättä ja viimeistä kauttaan HPK:n päävalmentajana toimiva Pennanen muistuttaa, että mitaliodotuksista spekulointi on tällä hetkellä täysin turhaa. Vasta SM-liigan pitkä runkosarja antaa osviittaa HPK:n lopullisesta iskukyvystä.

– Kevääseen on todella pitkä matka. Yritetään pysyä ja elää koko ajan vain tässä hetkessä. Yritämme pitää kiinni niistä asioista, joihin voimme itse vaikuttaa.

Sitoutunut joukkue muutoksista huolimatta

HPK:lle kävi kauden päätyttyä aivan samoin kuin hyvin monelle mestarijoukkueelle ennen sitä eli moni avainpelaaja suuntasi mestaruusjuhlien jälkeen muualle. Hämeenlinnasta poistui maajoukkuetason ykkösmaalivahti sekä vajaan kahden kentällisen verran tärkeitä pelimiehiä. Tilanne antaa HPK:lle mahdollisuuden ajaa pitkän kauden aikana rohkeasti sisään nuorempaa pelaajakaartia. Joukkueen ringissä on kentällinen 2000-luvulla syntyneitä pelaajia.

– Meidän on muistettava seurana koko ajan pelaajien kehitystyö, mikä on yksi strateginen valinta koko HPK:n toiminnassa. Haluamme, että juuri HPK on seura, jonka kautta pelaaja pääsee urallaan eteenpäin, päävalmentaja Antti Pennanen linjaa.

Hän muistuttaa aiheellisesti myös hämeenlinnalaisseuran omasta pohjatyöstä.

– Kannattaa muistaa, että olemme pystyneet jalostamaan omista junioreistakin joka vuosi 1-3 pelaajaa SM-liigaan.

Teemu Turunen
Teemu Turunen kuului HPK:n kultajoukkueen avainpelaajiin.Tomi Hänninen

Antti Pennanen myöntää suoraan uuden kauden kynnyksellä, ettei Emil Larmin, Teemu Turusen, Robert Leinon tai Otto Paajasen kaltaisia pelimiehiä voi korvata mitenkään.

– Uskon, että olemme onnistuneet hyvin uusissa pelaajissamme, jotka paikkaavat lähteneitä. Meidän on luotettava omaan kehitystyöhömme, jonka kautta voimme tuoda uusia liigatähtiä kaukaloon, päävalmentaja toteaa.

– Tämä on sitoutunut joukkue ja monista pelaajista huomaa, että he ovat matkalla johonkin. Monia viime kauden pelaamisen malleja näkyy tässäkin joukkueessa, tosin ne eivät ole vielä kestävällä pohjalla.

HPK:n tärkeimpiin avainpelaajiin alkavalla kaudella kuuluva Markus Nenonen luonnehtii, että ilmapiiri uudistuneessa joukkueessa on hyvällä tasolla.

– Aina menee aikansa, kun tutustuu uusiin joukkuekavereihin. Olemme löytäneet yhteisen sävelen ja tekemisen meiningin tänne halliin. Joukkueessa on huumoria ja on ollut kiva tulla töihin mikä on iso asia, kun ollaan uuden porukan kanssa tekemisissä, Nenonen valottaa innostuneesti.

Tuttua pelitapaa haetaan

HPK:n vauhdikas, kiekkokontrolliin perustunut pelitapa pitkine hyökkäyksineen teki viime kauden aikana tunnettua jälkeä. Antti Pennasen miehistön lähtökohtana on edelleen sama, vaikka pelitavan toteuttajat ovat suurelta osin muuttuneet.

– Tavoitteemme on edelleen pelata hyvin kiekolla, pysyä kiekossa ja löytää lisää malleja siihen. Pitää muistaa, että muissakin SM-liigajoukkueissa tehdään tässäkin asiassa erittäin hyvää työtä, Pennanen toteaa aiheellisesti.

– Kilpailuedun löytäminen esimerkiksi kiekkokontrollin kautta on nykyään todella vaikeaa. Yritetään pitää siitä kuitenkin tiukasti kiinni, hän jatkaa.

Ilman ”jalkoja” ei mikään joukkue pysty hallitsemaan kiekkoa tai vyöryttämään päädyssä pitkiä hyökkäyksiä.

– Pystymme pelaamaan raikasta jääkiekkoa. Jalka liikkuu hyvin, pelaamme aktiivisesti sekä puolustamme jämäkästi. Luotan siihen, että nuo ovat meidän juttuja, Nenonen pohjustaa.

HPK:sta Jääkiekkoliittoon

Keväällä 2016 HPK:n päävalmentajana aloittaneen Antti Pennasen aika seuran pääkäskijänä päättyy ensi kevääseen. Pennanen on jättänyt pysyvän jälkensä hämeenlinnalaisseuran historiikkiin paitsi mestaruuden kautta, mutta myös nuorten pelaajien kärsivällisenä kehittäjänä.

– Kun tulin seuraan, niin aika oli tuolloin monelta osin haastavaa, esimerkiksi talouden osalta. Toivon, että HPK jää ensi kauden jälkeen hyvään tilaan, jota seuraajani on hyvä lähteä edelleen kehittämään.

Ensi keväänä alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi siirtyvä Pennanen toivoo seuraajaltaan vain yhtä asiaa.

– Olisi hienoa, jos täällä arvostettaisiin tulevaisuudessakin hyvää pelaajakehitystyötä, mutta myös pelin kehittämistä eli niitä asioita, joita olemme tähän asti vaalineet, hän päättää.

Lue lisää:

Onko Ilves uusi HPK? Joko HIFK lunastaa mestaruusodotukset? Näin jääkiekon SM-liigan voimasuhteet ovat muuttuneet

Mestarisuosikki Kärpissä kohtaavat kahden eri sukupolven pelaajat: paluumuuttaja Janne Pesosella ja tulokas Aku Rädyllä ikäeroa lähes 20 vuotta

Jesse Puljujärvi, pari maailmanmestaria ja takuuvarma mestarivahti – tässä ovat SM-liigan kiinnostavimmat paluumuuttajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat