Suora

  • Lentopallon EM, neljännesvälieräottelu FRA - FIN
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Kuin savuna ilmaan

Pohjois-Makedonialla on vain yksi iso pelote: tähtihakkuri, joka raahasi joukkueensa EM-turnaukseen – "Jos Suomi saa hänestä otteen, niin kolme pinnaa tulee"

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kohtaa EM-avauksessaan turnauksen ensikertalaisen Pohjois-Makedonian. Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov uskoo, että joukkueen vaikeudet ovat takanapäin.

Maajoukkuelentopallo
Nikola Gjorgiev
Nikola Gjorgiev on Pohjois-Makedonian pelin sielu ja sydän.AOP / imago sportfotodienst

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kohtaa tänään EM-kisojen avausottelussaan mielenkiintoisen vastustajan. Euroopan rankingissa sijalla 23 ja maailmanrankingissa sijalla 131 oleva Pohjois-Makedonia EM-kisojen ensikertalainen eivätkä joukkueet ole pelanneet aikaisemmin vastakkain.

Pohjois-Makedonia pelasi karsintalohkossaan Ukrainaa, Sveitsiä ja Unkaria vastaan. Näistä otteluista se voitti kolme ja hävisi kolme ja pääsi viimeisenä joukkueena, lohkokakkosten vertailussa mukaan kisoihin.

Joukkueen pelin sielu ja sydän on sen kapteeni, hakkuri Nikola Gjorgiev, joka pystyy pelaamaan hyvin myös yleispelaajana. Gjorgiev on oikeastaan joukkueen ainoa kansainvälisen tason pelaaja, joka on pelannut urallaan muun muassa Ranskassa, Puolassa ja Japanissa.

– Hän on kova pelimies, joka osaa tehdä järkeviä lyöntejä ja paljon pisteitä. Hän on pitänyt joukkuetta pystyssä ja raahasi heidät tänne EM-kisoihin. Jos Suomi saa hänestä otteen, niin kolme pinnaa tulee, Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov totesi.

Päähyökkääjä Gjorgievin lisäksi Pohjois-Makedonialla on kova yleispelaaja Aleksandar Ljaftov, jota kannattaa Shumovin mukaan pitää silmällä. Tämä kaksiksikko Gjorgiev-Ljaftov saa ottelussa todennäköisestä 70–80 prosenttisesti kaikki joukkueensa syötöt.

– Pohjois-Makedonia on nuori, balkanilainen porukka, jonka pelaajarunko tulee pääasiallisesti Makedoniasta ja Montenegron alueelta. Joukkueella ei ole paineita, joten paljon on kiinni siitä, miten peli lähtee rullaamaan. Saavatko he flow-tilan vai saako Suomi heidän kaksi pääiskijäänsä kiinni.

Kaksi selvää ennakkosuosikkia

Pohjois-Makedonia on C-lohkon heikoin joukkue rankingin mukaan. Lohkon ehdoton ykkössuosikki on Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä, joka on rankingykkönen ja edennyt kesällä voitosta voittoon. Kakkossuosikki on isäntäjoukkue Slovenia, joka löytyy rankingista sijalta kahdeksan.

– Muut maat ovat Suomen tasolla, joten päivän kunto ratkaisee. Kuka on aggressiivinen ja kenellä on eniten voitonnälkää, Shumov pohti.

C-lohkon kaksi muuta joukkuetta ovat Valko-Venäjä (ranking 22.) ja Turkki (ranking 15.). Suomi on Euroopan rankingissa sijalla 11, mutta se lähtee nyt jo seitsemänsiin perättäisiin EM-kisoihin vaikeista lähtökohdista, 18 virallisen ottelun tappioputkessa.

– Oma peli ei ole ollut sitä, mitä olisi pitänyt olla. Peli ei ole pysynyt kasassa. Erän, puolitoista se on pysynyt, mutta sitten on tullut helppoja virheitä ja peli on seonnut. Sen jälkeen tulee alokasmaisia virheitä ja pelaajien itseluottamus häviää, Shumov sanoi.

Lauri Kerminen
Lauri Kerminen on Suomen joukkueen ainoa libero EM-kisoissa.Jaakko Stenroos / AOP

Suomen kokoonpano "aika omituinen kuvio"

Shumovin mukaan Suomella on kuitenkin nyt kaikki mahdollisuudet kääntää kurssia, sillä joukkueella on kokemusta arvoturnauksista sekä voitonnälkää. Sen sijaan Shumovia ihmetyttää joukkueen kokoonpano, jossa on vain yksi libero. Lauri Kerminen on ollut jo vuosia joukkueen ykköslibero, eikä esimerkiksi Niklas Breiliniä kiinnostanut ottaa kakkosliberon roolia, vaan hän kieltäytyi kutsusta.

– Aika omituinen kuvio, kun kuitenkin pitkä turnaus on edessä ja pelataan myös kolme peliä putkeen. Päävalmentaja Joel Banks ottaa tässä riskin, sillä jos tulee loukkaantuminen, niin kuka sitten pelaa? Varmasti Suomessa olisi ollut kakkosliberoita tähän turnaukseen, mutta tämä on valmentajan päätös, ja sitä pitää kunnioittaa.

EM-kisojen avauspeli määrittää paljon Suomen turnausta, joten kyse ei ole pelkästään kasvojen pesusta tappioputken jälkeen. Jokainen voitto ja piste on tärkeä lopputurnausta ajatellen.

– Ensimmäinen peli ja raskas kesä sekä alkusyksy takana. Onko joukkue valmis voittamaan? Odotan nälkäistä Suomea, ja uskon, että vaikeudet ovat takana, Shumov vakuutti.

Suomen ja Pohjois-Makedonian ottelu alkaa kello 18-30. Lähetystä voi seurata TV2:sta ja Yle Areenasta kello 18.15 alkaen.

Lue myös:

Tekosyihin kyllästyneet Suomen konkaripelaajat vaativat tulosta EM-kisojen kynnyksellä – kolme voittoa riittäisi jatkopeleihin

EM-avausta jo odottavat lentismiehet eivät ole saaneet helpotusta tappioputkelleen – "Olemme pystyneet väläyttelemään, mutta vain huipputasollamme voimme odottaa hyvää tulosta"

Miten käy lentismiesten EM-kisoissa? Poimi tästä talteen Suomen otteluohjelma ja lähetysajat

Kutkuttavaa Suomi-kohtaamista odottava huippuvalmentaja Tuomas Sammelvuo saa venäläispelaajilta hehkutusta: "Kaikki rakastavat vapautta ja demokratiaa"

Lentismiehet lähtevät karmaiseva tappioputki niskassaan EM-kisoihin: "Emme ole olleet vielä valmiita voittamaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat