Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM, naisten paini

Fifa käy Iranissa tutustumassa naisten oikeuksiin – yritys päästä jalkapallokatsomoon johti traagisiin seurauksiin

Iran on kieltänyt naisilta pääsyn jalkapallokatsomoihin vuodesta 1981.

jalkapallo
Iranin jalkapallomaajoukkueen naisfani katsomossa.
Iranin jalkapallomaajoukkueen fani katsomossa Aasian cupin välierässä Hazza Bin Zayed Stadiumilla, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Getty Images

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa aikoo lähettää "piakkoin" delegaation Iraniin tutkimaan naisten mahdollisuutta päästä katsojiksi jalkapallo-otteluihin. Fifa ilmoitti asiasta viikko sen jälkeen, kun iranilainen nainen sytytti itsensä tuleen saatuaan puolen vuoden vankeustuomion yrityksestä päästä jalkapallostadionille Teheranissa mieheksi pukeutuneena. Nainen kuoli myöhemmin sairaalassa.

Iran on kieltänyt naisilta pääsyn jalkapallokatsomoihin vuodesta 1981. Uskonnollisten johtajien mukaan heitä pitää suojella muun muassa miehiseltä ilmapiiriltä. Kieltoa ei ole kirjattu lakiin, mutta ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sitä "valvotaan ankarasti", ja se on "selkeästi ristiriidassa Fifan sääntöjen kanssa".

Fifa on painostanut Irania päästämään naiset katsomoihin vuoden 2022 MM-turnaukseen tähtäävissä karsinnoissa ja antoi jo kertaalleen takarajaksi elokuun lopun. Iranin urheiluasioista vastaava ministeri kertoi elokuussa, että naiset pääsevät lehtereille karsintojen seuraavassa kotiottelussa, ja samaan pyrkii nyt myös Fifa.

Iran isännöi MM-karsinnoissa Kambodzhaa 10. lokakuuta.

Lue myös:

Iranilaisnainen sytytti itsensä tuleen protestina, koska oli joutumassa vankilaan jalkapallostadionille pyrkimisestä – Fifa painostaa Irania päästämään naiset katsomoon MM-karsinnoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat