Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe
  • Ysäriä ja rillausta

Uudet valmentajat, uusi kapteenisto, uusi toimitusjohtaja – nähdäänkö Liigassa nahkansa luonut JYP?

JYPin viime kausi päättyi pettymykseen. Kymmenes sija ei ollut sitä, mitä haettiin.

JYP (Jääkiekon Miesten Liiga)
JYPin päävalmentaja Pekka Tirkkonen
JYPiä luotsaa alkavalla kaudella Pekka Tirkkonen.Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylän JYPin viime kautta voi kuvata kahdella sanalla: kaaos ja romahdus.

Päävalmentaja Marko Virtanen sai lähteä heti edellisen kauden jälkeen, vaikka sopimus kattoi myös viime kauden. Tilalle tuotiin tulokasvalmentaja Lauri Merikivi, hän kesti hädin tuskin tämän vuoden puolelle.

Merikiven paikan JYPin penkin takana otti konkarivalmentaja Risto Dufva. JYP oli pelannut kehnosti, ja oli sarjassa neljänneksi viimeisenä, kahdeksan pisteen päässä pudotuspelipaikasta. Dufvan tehtävä oli nostaa JYP takaisin pudotuspeliviivan päälle.

Dufva saavutti tavoitteen viemällä JYPin kymmenenneksi, mutta Jyväskylässä pelattiin vain yksi playoff-ottelu. Rauman Lukko vei sarjan otteluvoitoin 2-1.

Raju myllerrys seurajohdossa

Välttämättömän muutoksen keskeiseksi maestroksi JYP värväsi Keski-Euroopan kentiltä Pekka Tirkkosen. Tirkkosella on pelaaja- ja valmentajavuodet yhteenlaskettuna kolmisenkymmentä vuotta kokemusta korkeimman sarjatason kiekosta.

– Ei tässä yritetä keksiä peliä uudelleen. Käydään läpi yksinkertaisia asioita ja luodaan pelitapaa, Pekka Tirkkonen sanoo valmennuksestaan.

JYPin toimiston puolelta lähtivät pitkäaikainen urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari (siirryt toiseen palveluun) ja toimitusjohtaja Aku Vallenius. Tilalle tulivat Mikko Viitanen urheilutoimenjohtajaksi ja Risto Korpela toimitusjohtajaksi.

– Uudet vetäjät ovat uusi mahdollisuus. Toiminnan tavat muuttuvat, ja muutos virkistää, siihen me luotamme vahvasti, sanoo Risto Korpela.

Kapteenikseen JYPin pelaajat nostivat puolustaja Juuso Vainion.

– Seuralla ja organisaatiolla on nyt mahdollisuus uudistumiseen, näen sen ihan positiivisena. Joukkue on nuorempi ja nopeampi kuin viime kaudella, sanoo Vainio.

JYPin kapteeni, puolustaja Juuso Vainio.
JYPin kapteeni Juuso Vainio seuran harjoituksissa.Simo Pitkänen / Yle

"Jyväskylän pitää olla vastustajalle vaikea paikka"

Päävalmentaja Tirkkonen tuli Jyväskylään jo keväällä, ja alkavaan kauteen on valmistauduttu siitä asti. Tirkkosen mukaan tutustumisjaksosta on ollut hyötyä valmistautumisessa.

– Pelaajat ja seura olivat tulleet valmiiksi tutuiksi, ei tullut kaikki silmille kerralla elokuussa.

Tirkkosen aisaparina on kakkosvalmentaja Ari Santanen. Kaksikko valmensi Lappeenrannan SaiPaa vuosia, ja tuloksena Tirkkonen muun muassa pokkasi Liigan parhaan valmentajan palkinnon kaudelta 2013–2014.

– Ajattelemme Santasen kanssa pelistä samalla tavalla, ja löysimme Lappeenrannassa toimivan työnjaon, Tirkkonen sanoo.

Itse pelissä Tirkkonen puhuu suoraviivaisuuden puolesta. Harjoittelun panokset on pantu yhtenäiseen, aktiiviseen ja aggressiiviseen viisikkopelaamiseen.

– Jyväskylän pitää olla vastustajalle vaikea paikka pelata, summaa Tirkkonen yhden valmennustavoitteista.

Harjoituspeleistä kasa tappioita

Viimeisen harjoitusottelunsa JYP pelasi viikko sitten. Se päättyi jatkoaikavoittoon (siirryt toiseen palveluun) (JYP) maali-ilottelussa viime kauden playoff-vastustajan Rauman Lukon kanssa. Muuten harjoituspelit sujuivat nihkeästi – seitsemästä pelistä JYP voitti kaksi.

– Siinä oli muutama maalin tappio. Joka pelissä kuitenkin tapeltiin, ja siellä näkyi meidän oma pelaamisemme. Rauman voitto oli meiltä hyvä peli, ja saatiin voittokokemus viimeiseen harjoituspeliin, sanoo Tirkkonen.

JYPin kausi 2019–2020 pyörähtää käyntiin huomenna perjantaina kotiottelulla Hämeenlinnan HPK:ta vastaan.

– Joukkueesta aistii, että ajatukset ovat siirtyneet Liigan alkuun. Positiivista väreilyä siitä, että nyt päästään pelaamaan tosissaan, sanoo Tirkkonen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat