Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani teilasi Kontiolahden ampumahiihtostadionin: taustalla maailmancupin kiistellyt muutokset – "Yksi maailman synkimmistä stadioneista"

Ampumahiihdon maailmancupin avauskilpailun siirtyminen Kontiolahdelle aiheuttaa närää Norjassa.

ampumahiihto
Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff tositoimissa kevään MM-kisoissa Ruotsin Östersundissa.EPA

Ampumahiihdon maailmancup palaa ensi kaudella Suomeen ja Kontiolahdelle, jossa kilpaillaan maaliskuussa. Vuosina 2020 ja 2021 maailmancupin avausosakilpailut järjestetään Kontiolahdella.

Norjassa kilpailupaikan valinta on aiheuttanut närää. Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani Tiril Eckhoff arvosteli kilpailupaikkaa NRK:lle (siirryt toiseen palveluun) kovin sanakääntein.

– Kontiolahdella on yksi maailman synkimmistä stadioneista. Siellä on jääkylmää eikä katsojia, Eckhoff sanoi.

Kaudesta 2020–2021 alkaen maailmancupin avaustapahtuma Kontiolahdella hiihdetään kolmena päivänä, jonka jälkeen hiihtäjät siirtyvät suoraan Östersundiin Ruotsiin. Aiemmin avaustapahtuma on kestänyt jopa puolitoista viikkoa.

Norjan ampumahiihtoliiton urheilujohtaja Per Arne Botnan ei ymmärrä, miksi kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on päätynyt matkustamista lisäävään ratkaisuun.

– IBU on puhunut "jännittävästä kauden avauksesta Kontiolahdella". Mielestäni tälle ratkaisulle ei ole hyviä perusteita, Botnan toteaa.

Ampumahiihto Gelsenkirchen
Ampumahiihdon maailmancupin osakilpailuja on järjestetty Schalken jalkapallostadionilla Gelsenkirchenissä.Getty Images

Botnanin mielestä avauskilpailu pitäisi järjestää esimerkiksi Tukholman Globenissa, jotta ampumahiihdokauden alku saisi nykyistä enemmän huomiota. Hänen mielestään IBU on kiirehtinyt päätöstensä kanssa.

– Tarvitsemme areenan, joka todella osoittaa ihmisille, että kausi on käynnissä. Liiton pitäisi odottaa kunnollista avauskilpailun konseptia.

Kisajärjestäjän eli Kontiolahden Urheilijoiden toimitusjohtajan Tomi-Pekka Riihivuoren mukaan urheilijoilta ja järjestäjiltä saatujen viestien mukaan 10-päiväinen maailmancupin avaus Östersundissa on ollut raskas.

– Yhden pitkän kisarupeaman jakamisella kahdelle paikkakunnalle haetaan räväkämpää kauden starttia. Tavoitteena on tietysti myös ampumahiihtotapahtumia seuraavan kokonaisyleisön kasvattaminen, Riihivuori sanoo.

– Kontiolahden maailmancupeissa ovat yleisömäärät kasvaneet viime vuosina. Viime vuoden maaliskuun maailmancupissa paikalla oli 24 000 katsojaa.

Kontiolahden puolesta puhuu myös lumivarmuus.

Ranskalaistähti Martin Fourcaden mukaan kauden avaus pitäisi ajatella uudella tavalla. Yksitoistakertainen maailmanmestari ja viisinkertainen olympiavoittaja ei tunnu kantavan huolta lumiolosuhteista.

– Jos haluamme jännittävän kauden avauskisan, täytyy järjestää show. Sellainen on mahdollista esimerkiksi Gelsenkirchenin jalkapallostadionilla, jossa kilpailemme joulukuussa, Fourcade sanoo.

IBU:n presidentti Olle Dahlin pitää Fourcaden ehdotusta tervetulleena, mutta sen toteuttaminen on mahdollista vasta vuoden 2022 talviolympialaisten jälkeen. Siihen asti kilpailukalenteri on jo lukittu.

Kontiolahdella on kilpailtu maailmancupissa edellisen kerran maaliskuussa 2018.

Lue myös:

Kontiolahden ampumahiihtostadionia valmistellaan lähivuosien kisaputkeen

Kontiolahti saa kauden avauskisan vuonna 2020 – Venäjä ei järjestä ampumahiihdon maailmancupia ainakaan neljään vuoteen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat