Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Eurooppalaiset käyvät hurjan taiston painin olympiapaikoista – Elias Kuosmasen huippusuoritus MM-kisoissa on Suomen paras sauma

Jos Elias Kuosmanen painii kahden päivän ajan omalla huipputasollaan, se riittää Suomelle olympiapaikkaan, kirjoittaa Jarkko Ala-Huikku.

paini
Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen edustaa Suomea painin MM-kisoissa 97-kiloisten sarjassa.AOP

Nur-Sultanin MM-kisoissa painitaan mitalien lisäksi ensimmäisistä Tokion olympiapaikoista. Mitaliotteluun on edettävä ja jokaisen sarjan kuusi parasta kuittaavat maakohtaiset olympiapaikat.

Neljän vuoden takaisesta Rion karsinnasta seula on kiristynyt. Mukaan pääsee sarjaa kohden kolme urheilijaa vähemmän, kun olympiakevään karsintaturnaukset vähennettiin kolmesta kahteen. Villejä kortteja jaettiin Rioon muutama per painityyli ja nimenomaan niille maille, jotka jäivät karsinnoissa ilman tikettiä. Nyt sitäkään takaporttia ei ole, sillä villejä kortteja on luvattu vain kisaisäntä Japanille yksi kuhunkin painimuotoon.

Tokioon pääsee mukaan 16 urheilijaa jokaiseen painoluokkaan ja ensimmäiset kuusi löytyvät nyt MM-matolta. Ensi kevään maanosakarsinnoista ja yhdestä maailmankarsinnasta selviytyy mukaan 10 painijaa. Eurooppalaisittain tilanteen ”vakavuus” saa oikean perspektiivin, kun ymmärretään, että maanosakiintiöiden takia Tokioon selviytyy vain 6–8 eurooppalaista sarjaa kohden.

Menneiden vuosien MM-kisastatistiikka osoittaa, että Eurooppa nappaa kuudesta paikasta 3–4 lippua. Ensi kevään omasta Euroopan karsinnasta tulee kaksi lisäpaikkaa ja viimeisessä tilaisuudessa Sofian maailmankarsinnassa finaalikaksikko kuittaa maapaikan, joten Eurooppaan napsahtaa Bulgariasta 1–2 viime hetken paikkaa.

Tokion olympiamatolla ei missään nimessä nähdä absoluuttisesti painoluokkien 16 parasta niskanvääntäjää. Maanosakiintiöiden takia Eurooppa on ylivoimaisesti isoin kärsijä. Monella eurooppalaisella huippupainijalla on vajaan vuoden päästä huumori koetuksella, kun esimerkiksi Egypti marssinee Afrikan karsinnoista kaksien edellisten olympialaisten tapaan kreikkalais-roomalaisen tyylin punnitusjonoon täydellä kuusikolla.

Suomalaisittain lähtökohta ei ole helppo. Yksikin olympiapaikka olisi Kazakstanista iso voitto. Tällä olympiadilla MM-joukkueesta vain Elias Kuosmanen on kahdella EM-mitalillaan näyttänyt, että pystyy painimaan arvokisamitalista. Kuosmanen on noussut sarjassaan sen luokan tekijäksi, ettei tarvitse mitalisessioon edetäkseen apua arvontakaaviosta. Epätasaisuus varjostaa silloin tällöin Helsingin Hakan jässikän otteita, mutta jos hän painii kahden päivän ajan omalla huipputasollaan, se riittää Suomelle olympiapaikkaan.

Muu joukkue on väläytellyt silloin tällöin yksittäisiä onnistumisia. Perustaso ja raaka rutiini ovat kuitenkin sitä luokkaa, että olympiapaikka vaatii sopivaa arpaa, sekä joka ikisen asian natsaamista kisatilanteessa.

Lue myös:

MM-paineissa taistellaan myös maapaikoista Tokioon – Yli-Hannuksela odottaa EM-pronssimies Kuosmaselta seuraavaa askelta

Poikkeuksellinen painivääntö ratkesi – Kuosmanen löi Savolaisen kovien panosten MM-karsinnassa: "Aikamoinen soppa taustalla"

Hallitsevan maailmanmestarin Petra Ollin kovaan itseluottamukseen tuli särö – "Sairastelut ovat jättäneet jälkensä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat