Hyppää sisältöön

Thiem yrittää nousta esiin kolmen suuren varjosta – Yle Urheilu tapasi maailmanlistalla viidentenä olevan Itävallan tennistähden Davis Cupin alla

Yle näyttää tenniksen Davis Cupin suorana kanavillaan Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Yle Urheilu tapasi maailmanlistalla viidentenä olevan Itävallan tennistähden Davis Cupin alla
Yle Urheilu tapasi maailmanlistalla viidentenä olevan Itävallan tennistähden Davis Cupin alla

Kaikki vähemmänkin tennistä seuraavat tietävät miesten maailmanlistan kolme kärkipelaajaa: Novak Djokovic. Rafael Nadal. Roger Federer. Sitten onkin hiljaisempaa, kun pitäisi tuntea listan neljäs. Sitä paikkaa piti pitkään itävaltalainen Dominic Thiem, joka on nyt Espoossa pelaamassa Davis Cupia Suomea vastaan. US Openin jälkeen julkaistulla maailmanlistalla Thiem putosi viidenneksi.

Thiem on joutunut tottumaan kysymyksiin tästä aiheesta. Sellaista on tennispelaajan elämä ehkä kaikkien aikojen kolmen parhaan pelaajan aikana. Kaikki muut jäävät varjoon.

– Tulemme koko ajan lähemmäksi. Olien ollut kaksi kertaa Ranskan avointen finaalissa. Medvedev oli US Openin finaalissa viidennessä erässä. Luultavasti ensi vuonna ensimmäinen nuori pelaaja voittaa slamin, Thiem sanoi Yle Urheilulle.

Thiem oli jo nuorena huippulupaava pelaaja. Häntä valmensi pienestä pitäen Günter Bresnik, erittäin arvostettu valmentaja, jonka suojatteihin ovat kuuluneet Boris Becker, Henri Leconte, Ernests Gulbis ja useat muut huippupelaajat. Bresnik on vaativa valmentaja, joka ei päästä valmennettaviaan fyysisesti helpolla. Bresnikin valmennusmetodeihin kuuluu paljon ulkona, esimerkiksi metsässä harjoittelua. Bresnikiä pidetään myös teknisesti erittäin hyvänä valmentajana.

Arvostelua tuli siitä, että Thiem pelasi usein järjettömän paljon turnauksia eikä lepoaikaa tuntunut jäävän ollenkaan. Viime keväänä Thiemin valmentajaksi tuli entinen huippupelaaja ja olympiavoittaja Nicolas Massu. Huhtikuussa Thiem vahvisti, että Bresnik ei ole enää hänen valmentajansa.

Uusi massakenttien kuningas?

Vanhojen mestareiden syrjäyttämistä on odotettu pitkään. Thiemistä on ennustettu ennen kaikkea uuttaa massakenttien hallitsijaa Rafael Nadalin jälkeen. Thiem on voittanut Nadalin useaan kertaan massalla. Ranskan avoimissa se ei ole vielä onnistunut, mutta Thiem on ollut kahtena viime vuonna siellä finaalissa espanjalaista vastaan.

Itävaltalaisen painavat, yläkierteiset lyönnit toimivat hyvin massakentillä. Hän ei kuitenkaan ole pelkkä massaspesialisti, eikä sellaisena maailmanlistan kärkisjoille nykyaikana pääsekään. Esimerkiksi Thiemin ainoa Masters-tason turnausvoitto on Indian Wellsistä kovilta kentiltä.

Suomalaispelaajat pääsevät haastamaan Thiemin viikonloppuna, kun Suomi kohtaa Davis Cupissa Itävallan. Kilpailua voi jännittää TV2:sta ja Areenasta perjantaina ja lauantaina. Thiem pelaa Patrik Niklas-Salmista vastaan perjantaina kello 18 alkaen ja Suomen ykköspelaajaa Emil Ruusuvuorta vastaan lauantaina.

Yle Urheilun toimittaja Christer Sarlin tapasi Thiemin torstain harjoitusten yhteydessä. Klikkaa jutun kuvaa ja katso, millä miettein Thiem lähtee Davis Cupiin.

Yle näyttää tenniksen Davis Cupin suorana kanavillaan Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Perjantai 13. syyskuuta:

Kello 17.45 Yle Areena

Kello 18.00–19.45 Yle TV2

Kello 22.20–23.50 Yle TV2

Lauantai 14. syyskuuta:

Kello 14.00 Yle Areena

Kello 14.00–15.00 Yle TV2

Kello 17.00–20.45 Yle TV2

Lue myös: