Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros

Pohjois-Savon pesishulluin pitäjä palaa Superiin kahdessa sarjassa yli 20 vuoden jälkeen – kuusihenkinen perhe pyhittää kesät lajille

Siilinjärvi on yksi nais- ja miesjoukkueiden Superpesis-pitäjistä ensi kaudella.

pesäpallo
Siiri Väistölä laittaa harjoitusvälineitä autoon matkalla pesis treeneihin.
Väistölän perheen arki pyörii pesäpallon ympärillä. Siiri Väistölä on lähdössä treeneihin äitinsä Pia Väistölän kyydillä.Sami Takkinen / Yle

Kuusihenkinen Väistölän perhe on hurahtanut pesäpalloon. Varsinkin kesäkuukausina siilinjärveläisperheen arki koostuu pesisleireistä, tyttöjen harjoituksista, seuran talkootöistä ja seurattavista otteluista.

– Ei siinä ehdi kuin töistä kotiin, ehkä ruokaa laittaa äkkiä ja suunnata jollekin pesäpallokentälle, perheen äiti Pia Väistölä naurahtaa.

Väistölän perhe pyrkii käymään mahdollisimman monessa oman seuransa eli Siilinjärven Pesiksen kotipelissä, mutta he seuraavat aktiivisesti myös vieraspelejä. Kesälomareissut suunnitellaan myös lasten leirien mukaan.

– Meidän kesälomareissut ovat aina oikeastaan sellasia, että mennään sille paikkakunnalle, missä sattuu olemaan pesäpalloleiri, Pia Väistölä kertoo.

Siiri Väistölä ja Hilma Väistölä kotisohvalla Siilinjärvellä.
Perheen nuorimmainen Hilma, 7, on ottanut mallia isosiskoistaan ja aloittanut myös harrastamaan pesäpalloa.Sami Takkinen / Yle

Koko Väistölän perhe on aktiivisesti mukana SiiPen toiminnassa. Tyttäristä Petra pelaa SiiPettärissä, Siiri C-tytöissä ja Hilma G-tytöissä. Laura Väistölä puolestaan valmentaa C-tyttöjä. Vanhemmat Pia ja Pekka Väistölä osallistuvat ahkerasti seuran talkoisiin.

Väistölän kaltaisia pesikseen hurahtaneita perheitä on muitakin Siilinjärvellä. Ilman heidän panostaan Siilinjärvi ei olisi viimeisen päälle pesispitäjä.

"Ei me vanhemmat voida olla, että menkää te lapset vain pelaamaan"

Pesäpallo on isossa roolissa koko Siilinjärvellä, sillä SiiPessä jäseniä on 500 ja pelaaja- ja harrastajalisenssejä on noin 320.

Tyttöjen pesisharjoituksissa Mantun kentällä Siilinjärvellä.
C-tytöillä on pesäpalloharjoitukset kolmesti viikossa Mantun pelikentällä Siilinjärvellä.Sami Takkinen / Yle

Seura pyörii pääosin talkoovoimin lukuunottamatta toiminnanjohtajaa, juniori- ja valmennuspäällikköä. Lisäksi iltapäiväkerhossa ja kesällä pyöritettävässä jäätelökioskissa on palkatut työntekijät.

Ilman talkoolaisia ottelutapahtumien järjestäminen ei onnistuisi. Talkoolaiset ovat mukana esimerkiksi laittamassa kenttää kuntoon, pyörittämässä kioskia ja siivoamassa ottelun jälkeen.

– Talkoolaisilla on suuri merkitys seuran toiminnalle ja heidän työpanostaan on vaikea laskea rahassa, Siilinjärven pesiksen toiminnanjohtaja Marko Heikkinen kertoo.

SiiPen toiminnanjohtaja Marko Heikkinen Mantun kentällä.
SiiPen toiminnanjohtaja Marko Heikkinen korostaa talkoolaisten merkitystä seuralle.Sami Takkinen / Yle

Talkoolaiset ovat mukana seuran toiminnassa pääasiassa lasten tai muiden ystävyyssuhteiden kautta. Myös Väistölän perhe on ahkerasti mukana talkootoiminnassa.

– Ei me vanhemmat voida olla, että menkää te lapset vain pelaamaan, koska homma ei toimi niin. Siellä on oltava porukkaa tekemässä töitä sen eteen, että pelitapahtumat onnistuisivat, mutta toisaalta se on työtä yhteisen hyvän eteen, Pia Väistölä huomauttaa.

Pesis perheen äiti Pia Väistölä kotonaan Siilinjärvellä.
Perheen äiti Pia Väistölä kertoo olevansa tyytyväinen tyttöjen harrastukseen nimenomaan pesäpallon parissa.Sami Takkinen / Yle

“Naisten joukkueen nousu varmasti motivoi junioreita”

Siilinjärvi on yksi nais- ja miesjoukkueiden Superpesis-pitäjistä seuraavalla kaudella. Siilinjärven lisäksi sekä miesten että naisten joukkueet pelaavat ylimmällä sarjatasolla vain Joensuussa, Tampereella, Hyvinkäällä, Seinäjoella ja Kempeleessä.

Viimeksi SiiPen sekä miesten että naisten joukkueet pelasivat yhtä aikaa Superpesiksessä vuonna 1998.

Laura Väistölä valmentaa tyttöjä pesis harjoituksissa.
C-tyttöjen valmentaja Laura Väistölä on valmentanut samaa joukkuetta seitsemän vuotta.Sami Takkinen / Yle

SiiPen menestyksestä on iloinnut koko siilinjärveläinen Väistölän perhe, mutta erityisesti C-tyttöjä valmentava Laura Väistölä on iloinen pikkusiskonsa Siirin ja koko muun joukkueen puolesta.

– Naisten joukkueen nousu ylimmälle sarjatasolle varmasti motivoi näitä junioreita tekemään vielä lisää töitä, Laura Väistölä iloitsee.

Kohti uutta kautta

Ensi kaudella SiiPessä riittääkin töitä, sillä naisten ja miesten joukkueiden lisäksi myös B-tytöt ja B-pojat pelaavat ylimmällä sarjatasolla.

Siiri Väistölä tekee lyöntiharjoituksia Mantun kentällä Siilinjärvellä.
Lyöntivuorossa oleva Siiri Väistölä on pelannut pesäpalloa 4-vuotiaasta saakka. SiiPessä hän pelaa C-tytöissä.Sami Takkinen / Yle

Pesäpalloliiton asiantuntijan Jari Malisen mukaan SiiPe onkin yksi suurimmista ja menestyvimmästä pesäpallon tähtiseuroista.

– Seurassa on paljon kokemushistoriaa ja toimijat ovat sitoutuneita. Huippupesäpalloa on rakennettu vastuulliselle pohjalle ja seurassa tavoitellaan menestystä vahvasti omavaraisilla miesten ja naisten edustusjoukkueilla, Malinen kommentoi.

SiiPessä valmistautuminen uuteen kauteen alkaa lyhyellä hengähdystauolla.

– Kyllä se valmistautuminen alkaa heti, kun on saatu hetki hengähtää. Pelaajat käyttävät valtavasti aikaa, että ovat kesällä valmiina pelaamaan kovalla tasolla, SiiPen toiminnanjohtaja Marko Heikkinen kertoo.

Petra Väistölä kotona Siilinjärvellä.
Nykyään SiiPettärissä pelaava Petra Väistölä aloitti pesäpallon pelaamiseen ollessaan tokaluokkalainen.Sami Takkinen / Yle

SiiPettärissä pelaava Petra Väistölä odottaa innolla uutta kautta.

– Haaveenani on ollut nousta superiin kasvattiseuran kanssa ja nyt tänä vuonna se sitten toteutui. Varsinkin Siirin on mielestäni hyvä nähdä, että edustusjoukkueen pääsy pääsarjatasolle on mahdollista.

Toisaalta talven tulo ja kauden päättyminen tarkoittavat tahdin hidastumista Väistölän perheelle.

– Talvella päästään vähän helpommalla, niin ehdimme tekemään kotitöitäkin jossain välissä, perheen äiti Pia Väistölä kertoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat