Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

MM-rallikauden rajuimmissa olosuhteissa kärjessä tykittävä Esapekka Lappi tilitti: ”Ihan hanurista verrattuna Jyväskylään”

Esapekka Lappi ei nauti Turkin MM-ralliteillä täysillä voimilla, vaikka ajaakin kärjessä.

Rallin MM-sarja
Esapekka Lappi
Katso Esapekka Lapin pohja-aikavauhtia EK 3:lla

Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.

Suomalaisten rallikuskien vauhti on ollut todella hyvää Turkin MM-rallin aluksi. Esapekka Lappi johtaa yhdeksän sekunnin erolla Hyundain Andreas Mikkelseniin. Jari-Matti Latvala on kolmantena ja 13 sekuntia perässä Lappia. Teemu Suninen on viides ja majailee 16,6 sekunnin päässä Lapista perjantain päivähuollossa.

Suomalaiskuskeille on mennyt vaativan perjantaipäivän aamulenkin kaikki pohja-ajat, kun Latvala ajoi kaksi pohja-aikaa ja Lappi yhden.

Suomalaiskuskit ovat onnistuneet siis toistaiseksi todella kovassa haasteessa rankoissa Turkin MM-rallin olosuhteissa.

Lappi ei suoranaisesti riemuinnatkaan kärkipaikasta. Hän muotoili olevansa pakosta iloinen, kun johtaa kisaa ja on selvinnyt ilman ongelmia järkevällä ajolla.

– On todella vaikeaa ajaa täällä. Pohja-ajoista huolimatta tuntui siltä, että ajoin hiljaa. On hirveän vaikeaa ymmärtää, mitä vauhtia ajaa, Lappi sanoo Yle Urheilulle.

Jari-Matti Latvala
Katso EK 2:n huippusuoritukset!

– Onhan täällä ihan hanurista verrattuna Jyväskylään. Ajaminen on sellaista ompelemista. Koko ajan on ykkös- ja kakkosvaihdetta päällä sekä vasenta ja oikeaa. Jos menee vähän leveäksi, putoaa saman tien alas.

Vaikeiden ja kivikkoisten teiden lisäksi Marmariksen seudulla lämpöä on ollut noin 30 astetta ilmassa. Auton sisällä luonnollisesti on vielä kuumempi. Hiljaisissa vauhdeissa auto ei myöskään jäähdy.

– Ilmaa ei tule autoon ja hikeä tulee pirusti. Kivempia ralleja on aika paljon, Lappi päätti.

Lappi uskoo, että pystyy pitämään saman vauhtinsa iltapäivän lenkilläkin.

– Onnea tarvitsee enemmän, että ei tulisi ongelmia kivien kanssa. Tämä ralli on raju. Kivet ovat niin isoja, että ei tule merkattua nuottiin samalla tavalla yleensä kuin muualla. Täällä merkitään vain rengasta isommat kivet. Kaikki muut vedetään yli. Jos Jyväskylässä vedettäisiin yli, niin rengas menisi. Täällä vedetään yli, kun ei ole vauhtia, Lappi sanoo.

Jari-Matti Latvala Turkki 2019
Katso suomalaisten vetoja EK4:llä!

Latvala hävisi päivän pisimmällä erikoiskokeella ja oikeastaan koko rallikauden pisimmällä soraerikoiskokeella Çetibelissä lähes 20 sekuntia. Latvala kertoi laskeneensa vauhdin väärin ja liian hitaaksi 38,15 kilometriä pitkällä lenkillä. Mutta viimeisellä erikoiskokeella ennen päivähuoltoa Latvala onnistui jälleen mitoittamaan vauhtinsa oikein.

– Pitkä ek tulee olemaan haastava. Siellä on kiviä ja pitää olla hereillä. Ei tule olemaan helppoa, Latvala sanoo.

Sunisenkin vauhti oli oikein kelvollista. Hänkin selvisi ilman suurempia ongelmia, vaikka pari reikää kivistä oli tullutkin auton koriin. Turkissa sitä ei Sunisen mukaan lasketa suureksi ongelmaksi.

– Se on tässä rallissa luonnollista. Vähän pölyä meinaa tulla autoon. Melkein saisi olla hengitysfiltterit naamalla, kun ajaa, Suninen kertoi ongelmistaan.

Reiät pystytään hitsaamaan päivähuollossa. Mutta Suninen uskoo myös, että raju meno jatkuu..

– WRC-luokassa oli jo 4-5 rengasrikkoa. Oletettavasti tulee vielä enemmän. Prosentit alkaa olla niin isoja, että äkkiä alkaa olla itsekin siinä kohdalla. Toivotaan, että päästään kuitenkin läpi ilman rengasrikkoja, Suninen toteaa.

Lue lisää ja seuraa hetki hetkeltä:

Ilmiömäinen Esapekka Lappi johtaa rajua Turkin MM-rallia: Mäkisen suojateilla karmeat kohtalot – katso päivän tärkeimmät käänteet ja tulokset jutusta, kooste TV2:ssa klo 21.50

Kalle Rovanperän auto katolleen heti Turkin MM-rallissa – katso tilanne ja kiivas sananvaihto: "Miksi et lukenut tätä?"

Tommi Mäkinen ihmettelee kilpailijatallin herättämää sääntövääntöä: ”Meille ainakin tämä oli erittäin kallis projekti”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat