Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Salaisia harjoituksia lukittujen ovien takana ja tulikuumia lyöjäjokereita – naisten pesisfinaalien trilleri huipentuu viikonloppuna

Jyväskylän Kirittäret on voiton päässä pesäpallon Suomen mestaruudesta. Pori Pesäkarhut on kuitenkin osoittanut pystyvänsä yllättämään. Mestaruus ratkeaa joka tapauksessa tulevana viikonloppuna.

pesäpallo
Susanna Puisto
Kuivassa Porin Pesäkarhujen Susanna PuistoTomi Natri / AOP

Naisten Superpesiksen mestari ratkeaa viikonloppuna, kun Jyväskylän Kirittäret ja Porin Pesäkarhut pääsevät jatkamaan finaalisarjaa. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa, ja Kirittärillä on jo kaksi takataskussa.

Porilaiset kampesivat ensimmäisen voittonsa viimeisessä mahdollisessa paikassa, kun Kirittäret kaatui kotikentällä jaksoin 1-0 (5-1, 3-3). Lauantaina mestaruus on katkolla Jyväskylässä ja tarvittaessa sunnuntaina Porissa.

Voit seurata ottelua Yle Puheella kello 15.50 alkaen.

Kirittäret vei kaksi ensimmäistä finaalia niukasti kotiutuslyöntikisan kautta, mutta porilaiset loihtivat kesken sarjan uudet niksit jyväskyläläisten ja varsinkin Siri Eskolan pysäyttämiseksi.

Pesäkarhut otti käyttöön ulkopelikuviot, jotka oli hiottu suljettujen ovien suojissa.

– Panimme portit lukkoon treeneissä, ettei kukaan pääse kentälle katsomaan. Niistä ei hiiskuttu, ja kuvasimme harjoituksia omassa piirissä. Kävimme analyyttisesti läpi, mikä toimii ja mikä ei, Pesäkarhujen pelinjohtaja Sami Österlund kertoo.

Kirittärien viuhkan varressa Jussi "Nalle" Viljanen joutui reagoimaan vastustajan yllätykseen. Vastauksia oli pohdittu jo sunnuntain kohtaamiseen, mutta paikkoja niiden toteuttamiseen ei avautunut.

– Nyt kaikki lähtee sisäpelistä, tilanteiden rakentelusta ja kentälle pääsemisestä niin, että saataisiin palottomia ajolähtöjä. Päästäisiin lyömään siihen takatilanteeseen, Viljanen sanoo.

– Totta kai lyöntien pitää olla hyviä, olivat kuviot mitä tahansa. Kyllä siellä paikkoja on.

Viljanen uskoo, että pitkä tauko ennen lauantain ottelua palvelee paremmin juuri jyväskyläläisiä. Kahden niukan voiton ja tappion jälkeen pelaajat ovat päässeet nollaamaan tilanteen.

– Jokainen joukkueen jäsen olisi halunnut pistää homman pakettiin viime sunnuntaina, nyt olemme saaneet rauhoittua. Lisäksi tauko teki hyvää pelaajille, jotka ovat pelanneet pienillä vaivoilla tai pienessä flunssassa, Viljanen kertoo.

Österlund luottaa koko kauden toimineeseen valmistautumiseen pelejä varten. Pesäkarhujen pelinjohtajan mukaan takataskusta löytyy vielä tarvittaessa uusia jekkuja.

– Kyllä meillä vielä pari kiristysruuvia on. Sanotaan nyt vaikka pataässiä, kun Porista ollaan. Katsotaan, kuinka pääsemme niitä käyttämään.

Porilaisten näkökulmasta hyvä uutinen on, että kolmannessa finaalissa joukkueen yksi näkyvimmistä pelaajista, Susanna Puisto oli totutun tehokas.

– Edellisessä pelissä alkoi osua keskikeppiin oikein kunnolla. Selkeä helpotus näkyi Suskun kasvoilla. Nyt kun alkaa osumaan, niin se tietää meille hyvää.

Pesäkarhujen edellinen mestaruus on vuodelta 2002 ja silloin viuhkan varressa oli Nalle Viljanen. Kirittärien kanssa Viljanen juhli mestaruutta viimeksi viime keväänä.

Jyväskyläläiset ovat päässeet tuulettamaan 2000-luvulla SM-kultaa yhteensä yhdeksän kertaa.

Viljasen mukaan menestymisen rutiinia päästään hyödyntämään vain ottamalla komento kenttätapahtumista.

– Jos emme pääse pelin päälle, menetämme hallinnan, niin rutiinilla ei ole niin paljon merkitystä, Viljanen kuittaa.

– Kun miettii edellistä kotipeliä, niin ensimmäinen jakso oli meiltä erittäin hyvä. Toisella jaksolla pääsimme palottomiin ajolähtöihin, mutta silloin emme onnistuneet kotiutuksessa. Lyöntivalinnoissa pitää olla kovempi lauantaina.

Lue myös:

Pesäkarhut venytti naisten pesisfinaalien ratkaisua

Pori esitteli ulkopeliosaamistaan, mutta riittääkö se kampeamaan Pesäkarhut kahden tappion takaa-ajoasemasta voittoon?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat