Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Naisleijonien päävalmentaja ihmettelee Ruotsin päätöstä perua maajoukkueturnaus lähes kahta kuukautta ennen – vaikuttaa myös Suomen joukkueen toimintaan

Pasi Mustonen uskoo, että osapuolet pääsevät pian sopuun.

jääkiekko
Noora Räty, Laura Stacey, Nelli Laitinen
Pasi Mustosen mukaan on tärkeää, että Naisleijonat pääsevät pelaamaan pohjois-amerikkalaisia joukkueita vastaan. Kuva MM-kisoista keväältä. Emil Hansson/AOP

Ruotsin naiskiekon kriisi syveni perjantaina vain muutamaa tuntia ennen maan pääsarjan SDHL:n avauskierrosta, kun Ruotsin jääkiekkoliitto tiedotti peruvansa marraskuulle sovitun neljän maan turnauksen.

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue vetäytyi Suomen turnauksesta elokuussa, kun pelaajat ilmoittivat boikotoivansa maajoukkuetoimintaa arvostuksen puutteen ja olemattomien maajoukkuekorvausten vuoksi. Maan jääkiekkoliitto, pääsarja SDHL ja pelaajayhdistys SICO käyvät neuvotteluita maajoukkuesopimuksen syntymiseksi, mutta eivät ole vielä päässeet sopuun.

– Pelaajayhdistys SICO tiedotti tänään, että pelaajat eivät voineet varmistaa osallistumistaan Luulajan neljän maan turnaukseen. Se merkitsee, ettei Ruotsin jääkiekkoliitto pysty nykytilanteessa takaamaan, että turnaus todella pelattaisiin, Ruotsin jääkiekkoliiton tiedotteessa sanottiin. (siirryt toiseen palveluun)

Luonnollisesti Ruotsin turnauksen peruminen vaikuttaa myös Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen toimintaan. Päävalmentaja Pasi Mustonen pitää tapausta erittäin harmillisena.

– Meillä on niin vahva nuorennusleikkaus käynnissä, että meille olisi erittäin tärkeää päästä pelaamaan Pohjois-Amerikkalaisia joukkueita vastaan. On tärkeää, että iso määrä nuoria pelaajia saisi kokemuksen siitä, missä maailman kärki menee, Mustonen harmitteli Yle Urheilulle puhelimitse.

Neljän maan turnaus oli määrä pelata Ruotsin, Suomen, Kanadan ja USA:n kesken. Mustosen mukaan seuraavaksi käydäänkin keskusteluita siitä, voisivatko maat kuitenkin pelata vastakkain jossain muualla.

"Ruotsi lopullisesti ulkona"

Mustonen epäilee, että jatkossa Ruotsia tuskin nähdään perinteisessä neljän maan turnauksessa.

– Ruotsi on lopullisesti pelannut itsensä ulos perinteisestä neljän maan turnaussarjasta, jonka tarkoitus on ollutkin, että siellä olisi neljä maailman parasta maata. Näinhän ei ole vuosiin ollut, Ruotsi ei ole kuulunut top neljään varmaan vuoden 2010 jälkeen. Sillä tavalla tämä on terve kehitys, joku toinen joukkue tulee tulevaisuudessa tilalle, Mustonen latasi.

Ruotsi putosi keväällä B-sarjaan, kun se hävisi MM-kisoissa ratkaisevan ottelun Japanille.

Mustonen uskoo, että osapuolet (pelaajayhdistys SICO, Ruotsin naisten pääsarja SHDL sekä Ruotsin jääkiekkoliitto) pääsevät sopuun ennen pitkää. Pieniä askelia on jo otettu, ja esimerkiksi miesten pääsarja SHL ja liitto ilmoittivat yhdessä korvaavansa maajoukkuetta edustaville naisille vuosittain työtuloja enintään 37 000 euron edestä.

Sen sijaan Naisleijonien päävalmentaja ihmettelee liiton päätöstä perua turnaus näin aikaisin.

– Fakta on, että Ruotsin jääkiekkoliitto säästää rahaa, kun se peruu turnauksen. He olisivat joutuneet maksamaan suullisen sopimuksen mukaan kolmen joukkueen kulut. Olen toiveikas, että sopimus syntyy lähiaikoina, mutta he vetäytyvät erittäin hyvissä ajoin turnauksessa, Mustonen pohti.

Lue myös:

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue jatkaa boikottiaan – turnaus Luulajassa peruttiin neuvottelujen ajauduttua karille

Ruotsin kiekkoliiga SHL korvaa naisten maajoukkuepelaajien menetetyt työtulot seuraavat kolme vuotta – pelaajayhdistys ei juhli vielä

Ruotsin jääkiekkoliitto vastaa naisten maajoukkueboikottiin: "Tunnen olevani isosti vastuussa"

SHL tuki naisten maajoukkuetta sadoillatuhansilla kruunuilla, mutta nyt rahojen määränpäästä on epäselvyyttä: "Haluamme tietää, että rahat on käytetty naisten hyväksi" Miesten vaatteita, syyttelyä, vanhaksi menneitä elintarvikkeita ja hiljennysyrityksiä – Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue avaa boikottinsa syitä

Naisleijonien päävalmentaja osasi odottaa Ruotsin kiekkokriisin syventymistä ja lataa kovia sanoja urheiluliitoille: "Kirje on ollut postissa tulossa koko ajan"

Boikotoivat Ruotsin naiskiekkoilijat jättävät Suomen turnauksen väliin: "Kaikki on peruttu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat