Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Elias Kuosmanen on keksinyt keinon, kuinka välttää saunassa hikoilu kisapäivänä – lähtee nyt MM-kisoihin olympiapaikka mielessä

Painin MM-kilpailut käynnistyvät lauantaina 14.9. Kazakstanissa.

paini
Elias Kuosmanen
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hallitsevan maailmanmestarin Petra Ollin jättäydyttyä pois painin MM-kisoista suurimmat odotukset kohdistuvat 97-kiloisten sarjassa painivaan Elias Kuosmaseen.

Kuosmasella itselläänkin on hyvin selkeä tavoite Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa sunnuntaina alkavia MM-kisoja varten.

– Olympiapaikka on minimitavoite. MM-mitali on sitten siitä eteenpäin, Kuosmanen avasi Yle Urheilulle.

Paikka MM-kisoissa irtosi tosin vasta poikkeuksellisen taiston jälkeen, kun Kuosmanen paini MM-paikasta Kuortaneella järjestetyssä karsinnassa Arvi Savolaista vastaan ja vei voiton pistein 5–3.

Kaksi EM-pronssia napannut Kuosmanen iloitsee mahdollisuudesta otella MM-tasolla.

–Tämä on varmasti yksi urani kovimpia kisoja tähän mennessä ja tämän olympiadin kovin kisa. Siellä on paikalla kaikki maailman huiput ja kaikki he ovat huippukunnossa. Olen todella innoissani, että ensimmäistä kertaa olen kilpailussa, missä on mahdollista saavuttaa edustuspaikka olympialaisiin.

Punnitus asettanut haasteensa

Muuttunut kilpailusysteemi on aiheuttanut Kuosmasella haasteita valmistautumiseen. Ennen painijat punnittiin otteluita edeltävänä päivänä, nykyään molempina kisa-aamuina.

– Onhan se ollut vähän hakemista. Järjestelmä on kovin erilainen verrattuna juniorivuosiini. Aamulla punnitaan ja kahden tunnin päästä pitäisi olla huippukunnossa. Tankkaamiseen ei oikeastaan jää aikaa, Kuosmanen pohti.

Esimerkiksi kesällä Euroopan kisat menivät Kuosmasen mukaan osittain penkin alle liian myöhäisen painonpudotuksen vuoksi.

– Jouduin saunomaan aamulla 45 minuuttia todella kuumassa saunassa ja pudottamaan melkein puolitoista kiloa. Se veti miehen niin löysäksi, että matolla painimisesta ei tullut yhtään mitään, Kuosmanen muistelee.

Nyt hän onkin päättänyt jättää viimeiselle viikolle mahdollisimman vähän pudotusta.

–Aiemmin on ollut viimeiselle viikolle ehkä neljän kilon pudotus, mutta nyt lähden hakemaan ihan kahden kilon pudotusta. Voidaan puhua enemmän painon tasaamisesta kuin pudotuksesta.

Toisaalta Kuosmanen on valmis jatkossakin hikoilemaan tarpeen tullen saunassa.

– Ei se homma siihen kaadu, jos saunassa joutuu piipahtamaan. Mutta jos siellä yli puoli tuntia joutuu olemaan, ei mikään energia kerkeä imeytymään lihakseen, vaikka mitä urheilujuomaa tankkaisi. Ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa, mikä toimisi aina, mutta nyt minusta tuntuu, että olen löytänyt oikean tavan.

Painin MM-kisat on nähtävissä TV2:ssa ja Areenassa 15.–22.9.

Lue myös:

MM-paineissa taistellaan myös maapaikoista Tokioon – Yli-Hannuksela odottaa EM-pronssimies Kuosmaselta seuraavaa askelta

Poikkeuksellinen painivääntö ratkesi – Kuosmanen löi Savolaisen kovien panosten MM-karsinnassa: "Aikamoinen soppa taustalla"

Paljon yhdessä harjoitteleva suomalainen painijakaksikko mittelee tärkeästä MM-kisapaikasta katsastusottelussa – ”Ei se mitään riitoja aiheuta”

Hallitsevan maailmanmestarin Petra Ollin kovaan itseluottamukseen tuli särö – "Sairastelut ovat jättäneet jälkensä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat