Hyppää sisältöön

Suomella rankka jatko-ohjelma EM-kisoissa – Ronkainen ja Kaurto nauttivat fanien tuesta ja paineesta

Suomi hakee viikonloppuna toista voittoaan lentopallon EM-turnauksessa. Vastassa ovat isäntämaa Slovenian lisäksi Valko-Venäjä ja ykkössuosikki Venäjä.

Lentopallomaajoukkueen keskitorjuja Markus Kaurto. Kuva: Tomi Hänninen

LJUBLJANA. Avausvoitto Pohjois-Makedoniasta helpotti melkoisesti Suomen joukkueen urakointia lentopallon EM-kisoissa. Turhat jännitteet ovat poissa, kun Suomi kohtaa välipäivän jälkeen kivikovan isäntämaan Slovenian.

– Ensimmäinen peli oli vielä jäkittämistä kaikilta, vähän mailan puristamista oli mukana. Kesä oli hankala voittojen suhteen. Nyt kun heti avauspelissä saimme sen voiton, niin varmaan se vapauttaa joukkuetta. Tästä on hyvä lähteä seuraaviin peleihin, 23-vuotias yleispelaaja Antti Ronkainen sanoi Yle Urheilulle.

– Tempo kiihtyy edellisestä pelistä. Hyökkäyskorkeudet ja pelaajien taitotaso nousee. Meille tuli herpaantumisia Pohjois-Makedonia-pelissä, ja niitä ei parane antaa kovia maita vastaan. Käyttävät ne armotta hyväkseen, 26-vuotias keskitorjuja Markus Kaurto kertoi.

Kaurto ja Ronkainen olivat molemmat Suomen avauskokoonpanossa Pohjois-Makedoniaa vastaan. Onnistuessaan kaksikko pystyy loihtimaan Antti Siltalan rinnalla koko joukkueen huippuiskuun.

– Itse koen, että ennen peliä pitää pumpata energiat aivan tappiin. Pitää saada miettimistila pois. Ei voi käydä hitaana ja pelaamisen pitää tulla selkäytimestä. Vaikka välillä tulisi nokkaan ja kovaa pommia, niin pelaamisesta ja paineesta täytyy nauttia. Juuri painetilaa vastaan kamppailu on hienointa urheilussa. Kun siitä nauttii, niin se on erittäin hieno tunne, Kaurto avasi omaa rooliaan kentällä.

Suomella kova kolmen pelin jakso

Suomi urakoi kolmessa päivässä kolme ottelua. Slovenia-pelin jälkeen sunnuntaina on edessä tärkeä Valko-Venäjä-ottelu ja maanantaina vastaan tulee Tuomas Sammelvuon Venäjä. C-lohkon päätöskierroksella Suomi kohtaa Turkin keskiviikkona.

– Kovia pelejä kaikki. Slovenia on erittäin kova joukkue. Kyllä pitää parasta laittaa joka peliin, jos halutaan napsia eriä tai voittoja. Eiköhän niihin pystytä fanien avustuksella. Tuhansien kannustus katsomosta antaa tosi paljon energiaa kentälle, Ronkainen kuvaili.

Suomen viikonlopun päävastustaja on Valko-Venäjä, joka on hävinnyt molemmat ottelunsa turnauksessa. Slovenia kukisti Valko-Venäjän 3–0 ja Venäjä oli vahvempi erin 3–1.

Suomen tavoitteena on edetä raskaan kesän jälkeen EM-turnauksessa 16 parhaan pudotuspeleihin, ja jatkopaikkaan vaaditaan vähintään kaksi voittoa alkulohkon otteluista.

Ronkainen Saksaan, Kaurto jatkaa vielä VaLePassa

EM-turnauksen jälkeen Ronkainen aloittaa uuden jakson urallaan, sillä hän siirtyy SM-hopeajoukkue Ettasta Saksan Bundesliigaan SVG Lüneburgiin.

– Ainakin tämä Ljubljana on siisti kaupunki. Saksassa en ole ennen käynyt, joten uusi kokemus edessä, ja varmasti aika hienoa, Ronkainen pohti.

Kaurto sai muutamia tarjouksia ulkomaille, mutta entisellä korkeushyppääjällä on siirron suhteen rima korkealla. Kaurto on pelannut lentopalloa Mestaruusliigassa vasta kahdeksan vuotta, ja hän jatkaa ainakin ensi kauden VaLePassa.

– Ammattiurheilijan ura on ollut mielessä pienestä lapsesta lähtien. Olen ylpeä siitä, että saan olla huippu-urheilija, vaikka tekisin hommia Suomessa. Maajoukkueessa ja VaLePan kanssa eurokentillä pelaaminen on kunnia-asia. En vähättele Mestaruusliigaa yhtään. Olen saanut pelata VaLePassa kaksi vuotta, ja heidän organisaatiossaan homma toimii Euroopan mittapuulla aika hyvin.

Entä ensi kauden jälkeen eurokentille?

– Kyllä niitä paikkoja olisi, mutta sen pitää olla steppi ylöspäin, ei alaspäin. En halua minne tahansa, Kaurto täsmensi.

Suomen ja Slovenian välinen ottelu alkaa kello 21.30. Lähetystä voi seurata TV2:sta ja Yle Areenasta kello 21.15 lähtien.

Lue lisää: