Kolme pointtia koripallon espanjankielisestä MM-finaalista, josta odotetaan jännittävän tasaista – ”Puhutaan kolikonheitosta”

Argentiina ja Espanja kohtaavat toisensa tänään koripallon MM-kisojen loppuottelussa kello 15 alkaen. TV2 näyttää ottelun suorana.

Maajoukkuekoripallo

1

Veljekset Pau ja Marc Gasol kuvassa.
Veljekset Pau ja Marc Gasol juhlivat Espanjan paidassa MM-kultaa vuonna 2006.AOP

Vastakkain ainoat maat, jotka ovat pystyneet murtamaan Yhdysvaltojen ylivallan 17 vuoteen

Argentiina ja Espanja ovat ainoat maat, jotka ovat pystyneet viemään Yhdysvaltojen nenän edestä maailmanmestaruuden tai olympiakullan vuoden 2002 jälkeen. 17 vuotta sitten Jugoslavian liittotasavallan joukkue voitti MM-kultaa viimeisessä arvoturnauksessaan ennen muuttumista Serbia ja Montenegroksi.

Argentiina vei olympiakultaa vuonna 2004 ja kaksi vuotta myöhemmin Espanja valloitti historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Seuraavat 13 vuotta Yhdysvallat voitti kaikki ottelut, jotka pelasi. Syyskuussa 2019 modernin koripallohistorian heikoimmalla ryhmällä pelanneet pohjoisamerikkalaiset putosivat MM-puolivälierässä Ranskalle.

Historian ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1950 kultaa voittaneella Argentiinalla on mahdollisuus nousta harvinaiseen joukkoon. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen vain kolme maata on kyennyt voittamaan maailmanmestaruuden: Jugoslavia, Espanja ja Yhdysvallat.

2

Facundo Campazzo ja Luis Scola kuvassa.
Facundo Campazzo ja Luis Scola johtavat Argentiinan peliä.AOP

Kaksi vahvinta puolustusta selvisi finaaliin

Yle Urheilun asiantuntijan Pieti Poikolan mielestä loppuottelussa kohtaavat MM-turnauksen tiiveimmät joukkuepuolustukset. Sekä Argentiina että Espanja ovat oman korinsa alla intensiivisiä. Käsiä käytetään aktiivisesti ja helppoja syöttöjä ei anneta vastustajille.

– Molemmat joukkueet ovat taktisesti erittäin kypsiä. He jättävät vastaustajilleen tilaa sinne, minne tilaa kannattaa jättää, Poikola sanoo.

Poikolan mielestä joukkueiden hyökkäyksistäkin löytyy yhtäläisyyksiä. Kumpikin liikuttaa palloa mestarillisesti etsiessään vapaita pelaajia. Huonoja ratkaisuja ei oteta, vaan hyökkäyskello kulutetaan rauhassa lähes loppuun, kunnes helppo heittopaikka löytyy.

Poikola näkee, että Espanjan pelin sydämenä on sisäpelaaja Marc Gasol, kun taas Argentiinan hyökkääminen on takamiespainotteisempaa. Argentiinan peliä johtaa MM-kisojen taikuri, Facundo Campazzo.

– Campazzo käyttää palloskriinejä, joiden avulla hän pyrkii luomaan etua ja liikuttamaan palloa, Poikola analysoi.

3

Luis Scola kuvassa.
Sikari maistui Luis Scolalle Argentiinan voitettua olympiakultaa vuonna 2004.AOP

Kokeneet ja tyylikkäät isot miehet kohtaavat korin alla

Argentiinalla ja Espanjalla on molemmilla riveissään pelaajia, jotka olivat mukana 2000-luvun puolivälin kultajoukkueissa. Argentiinan sielu, ohimoilta harmaantunut Luis Scola palloili jo Ateenan olympialaisissa. La Rojan paidassa toista maailmanmestaruuttaan jahtaavat 34-vuotiaat Gasol ja Rudy Fernández.

Korin alla kohtaavat Gasol ja Scola ovat finaalin kiinnostavin taistelupari. 39-vuotias Scola ei ole ollut kisoissa pelkkänä pukukopin hengenluojana. Scola on tehtaillut 19,3 pistettä ja 8,1 levypalloa ottelua kohden.

– Scolan tapauksessa nähdään, mikä on kokemuksen merkitys. Argentiinan valmentaja Sergio Hernandez on sanonut, että Scola on hänen joukkueensa sielu. Kun Scola puhuu, valmentaja astuu sivuun, Poikola kertoo.

– Välierässä Scola meni korin alle, kun vastassa oli pienempi puolustaja, mutta osui myös kolmoskaaren takaa ja johti joukkueen puolustusta. Aina, kun Argentiinalla oli vaikeaa, he löysivät Scolan.

Gasolia Poikola pitää yhtenä turnauksen parhaiten syöttävistä isoista pelaajista. 216-senttinen Gasol on ulottuva sentteri, joka malttaa katsoa, missä pelikavereilla on vapaata tilaa. Syöttöharhautuksillaan hän saa puolustuksen liikkumaan korin alta ulospäin, jolloin hän pääsee luomaan itselleen heittopaikkoja. Hyvänä kolmen pisteen heittäjänä Gasol aiheuttaa harmaita hiuksia joukkueille, jotka pyrkivät sumputtamaan kolmen sekunnin alueen.

– Gasol on kokenut ja tyylikäs pelaaja, joka ei tee hirveästi vääriä ratkaisuja, Poikola ihastelee.

Yllätyksien täyttämän MM-turnauksen tuloksia on tähän asti ollut erittäin vaikeaa veikata. Poikola tunnustaakin, että voittajaa on vaikeaa veikata. Molemmilla riittää tarpeeksi hyökkäystaitoa. Mestariksi nousee se joukkue, joka pystyy hidastamaan vastustajaa enemmän puolustuksessa.

– Jos pitäisi veikata, veikkaisin mestariksi Espanjaa. Toisaalta Argentiinan pienin voitto tähän asti on kahdeksan pisteen voitto Venäjästä alkulohkossa. Etukäteen puhutaan kolikonheitosta, jonka talentti ratkaisee loppujen lopuksi jommallekummalle joukkueelle, Poikola tyytyy toteamaan.

Lue myös:

Argentiina ryöpytti Ranskaa ja eteni MM-finaaliin – hopeakettu Luis Scola koulutti jättiläisen kaatajia

Näin Argentiina ja Luis Scola sysäsivät Ranskan pronssiotteluun MM-koriksessa

Näin MM-koriksen klassikko-ottelu ratkesi – Palaa Espanja–Australia-välierän dramaattisiin ratkaisuhetkiin

Espanja taisteli tiensä mestarillisilla otteilla MM-finaaliin – Australia taipui vasta kahden jatkoajan jälkeen välieräklassikossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme