”Tämä oli kauden kovin juttu” – Esapekka Lappi hehkutti kovaa palkintosuoritustaan ja yllättyi upeasta faktasta

Esapekka Lappi on nyt ottanut rallin MM-sarjassa kaksi palkintokorokepaikkaa putkeen Turkin MM-rallissa.

Rallin MM-sarja
Esapekka Lappi
Esapekka Lappi pystyy hymyilemään kahden onnistuneen sorakisan jälkeen. Tomi Hänninen

Citroënin suomalaiskuljettaja Esapekka Lappi nappasi toisen sijan Turkin MM-rallissa dramaattisten vaiheiden jälkeen sunnuntaina. Viimeistä edellisellä erikoiskokeella Lappi spinnasi ja Power Stagella Lappi koki vielä rengasrikon. Mutta loppujen lopuksi Lappi päihitti neljänneksi ajaneen Andreas Mikkelsenin 29,8 sekunnilla.

– Spinni tuli, kun kurvaili hissukseen ilman rytmiä. Tuossa tilanteessa ei käytä autoakaan oikein. Sitten lukotkaan ei ehkä toimi niin kuin ajattelee. Auto lähti luisumaan. Kisatilanteessa olisin saanut sen pelastettua, mutta ajattelin ottaa varman päälle. Jarrut pohjaan ja pakitettiin, että ei osu turhaan mihinkään kiveen, Lappi kuvaili.

Power Stagella nähtiin kovaa ammattitaitoa, kun rengasrikko iski 7,05 kilometrin pituisella Marmariksen erikoiskoetta. Kartturi Janne Ferm rauhoitteli Lappia ja kertomalla, että vauhti riittää ja auto kestää loppuun saakka.

– Ajoin keskellä tietä, mutta silti rengas vaan meni. Onneksi rengasrikko ei vaikuttanut mihinkään, Lappi kuvaili ongelmia päätöserikoiskokeella.

Esapekka Lappi
Katso Esapekka Lapin rengasrikko Power Stagella

Lapille kakkossija oli kauden kolmas Ruotsin ja Suomen MM-rallien jatkoksi. Lappi arvosti kakkossijan tallitoveri Sébastien Ogierin takana todella korkealle.

– Tämä oli kauden kovin juttu. Jyväskylä oli aika kova, mutta pystyin täällä ajamaan kovaa. Se ei ole yleensä sopinut minulle hirveän hyvin. Siksi tämä on todella kova juttu, Lappi iloitsee.

Lappi ei voinut oikeastaan täysillä taistella voitosta, koska Ogier kamppailee mestaruudesta. Hän pystyi nyt kirimään eron kärkinimi Toyotan Ott Tänakiin 17 pisteeseen, kun ennen kisaa Ogier oli 40 pistettä perässä. Ranskalaistalli Citroënille kaksoisvoitto oli ensimmäinen sitten Argentiinan 2015.

– Kakkossija ei nyt haittaa. Oli todella tärkeää saada Sebille ja tiimille pisteitä. Hienoa, että pääsimme ajamaan kaksoisvoiton, Lappi toteaa.

Huima nousu yllätti

Lappi on nyt siis myös Suomen huippuvedon jäljiltä ottanut kahdessa sorakisassa peräkkäin kakkossijat. 28-vuotias suomalaiskuski ei ollut miettinyt edes asiaa kisan jälkeen.

– Olemme vahvassa nousussa. Tuo oli hyvä pointti. Seuraavaksi on soraralli, niin ei tässä ole mitään hätää, Lappi heittää.

Esapekka Lappi
Katso Esapekka Lapin pohja-aikavauhtia EK 3:lla

Lapin loppukauden tavoitteena on nyt voittaa yksi kilpailu. Hän on napannut urallaan yhden voiton, kun Lappi oli sensaatiomaisesti ykkönen Jyväskylässä vuonna 2017. Lappi uskoo, että kauden päätöskisassa Australiassa voittoon olisivat parhaat mahdollisuudet. Seuraavaksi kisataan Walesin sorateillä kolmen viikon päästä.

– Walesissa lähtöpaikkani ei ole niin hyvä, kun ollaan kaukana. Tie muuttuu koko ajan mutaisemmaksi auto autolta. Espanjasta on lähtöpaikasta hyötyä. Mutta se on asvalttikisa. Sehän on ollut toistaiseksi myrkkyä. Australiassa voitetaan, Lappi saoo.

Toinen mielenkiintoinen tilastofakta on se, että viime kaudella Lappi otti kolme kolmossijaa ja nyt siis kolme kakkossijaa. Mitäs ensi vuonna?

– Sitä odotellessa. Jos ensi vuonna tulisi sitten kolme voittoa, Lappi heittää.

Suninen vahvasti neljäs

M-Sportin Fordin Teemu Suninen oli puolestaan neljäs. Vielä ennen päätöspäivää Suninen oli alle kymmenen sekunnin päässä kolmossijan napanneesta Andreas Mikkelsenistä. Suninen myönsi, että sunnuntaina parasta vauhtia kiitänyt Mikkelsen olisi ollut todella vaikeaa ottaa kiinni. Suninen iloitsi kuitenkin yhdestä lisäpisteestä kisan päätteeksi Power Stagella.

– Neljäs sija tyydyttää. Lähdin itse tavoittelemaan viiden joukkoon. Tiedostin, että maksimiyrityksellä ei näe välttämättä maalia. Rengas- ja alustarikkojen riskit olivat todella suuret. Jouduin olemaan varovainen, Suninen sanoo.

Suninen on Lapin tapaan iloinen siitä, että nyt tuloskäyrä näyttää vahvasti ylöspäin Suomen ja Saksan epäonnistumisten jälkeen.

– Tiesimme, että Turkin ralli on lähempänä Sardiniaa ja Portugalia. Niissä kisoissa meillä oli hyvä vauhti, Suninen kuvaili.

Teemu Suninen
Katso Sunisen menoa ilman puskureita lauantaina kuvaa klikkaamalla!

Viime vuonna M-Sportin Fordilla voitettiin Walesissa, kun Sébastien Ogier ajoi tuolloin voiton. Suninen odottaa seuraavasta kisasta mielenkiintoista.

– Eipä tästä tiedä, miten kisat menevät. Citikka ja Toyota näyttivät täällä, miten suorituskyky voi vaihdella kisasta toiseen, Suninen viittasi Citroënin nousuun Turkissa ja Toyotan romahdukseen Saksan kolmoisvoitosta.

– On arpapeliä, miten jokaisella menee Walesissa.

Toyotan paras oli Turkissa kuudenneksi ajanut Jari-Matti Latvala. Yhteensä kolme pohja-aikaa kisassa ajanut Latvala oli pettynyt kisan jälkeen. Latvalan mukaan testit Kreikassa liian pehmeissä olosuhteissa olivat menneet pieleen. Itse kisassa Latvalalle sattui myös rengasrikko ja vääriä rengasvalintoja. Latvala uskoo, että Walesissa Toyotat tekevät jälleen hyvää tulosta.

– Viime vuonna meillä oli Walesissa vauhtia. Menemme takaisin niihin asioihin, mitä kävimme Walesissa viime vuonna. Uskon, että siitä kisasta tule hyvä. En ole huolissani, Latvala sanoo.

Päivitetty kello 17.39. Lappi voitti vuonna 2017, eikä 2018 Jyväskylässä.

Lue lisää:

Kalle Rovanperä on erittäin lähellä historiallista mestaruutta! Näin kilpakumppani kävi lähellä suurta katastrofia: "Miksi en tee asioita helpoiksi?"

Pahasti säikäyttänyt Lappi toinen Turkin MM-rallissa! Citroënille ensimmäinen kaksoisvoitto yli neljään vuoteen – "En tällaista odottanut"

Lappi järkytti rengasrikollaan hetkeksi, Ogier voitollaan mestaruustaistoon – näin huipentui Turkin MM-ralli hetki hetkeltä, katso puhuttavimmat videot

Miksi Tommi Mäkisen Toyota romahti historiallisesta kolmoisvoitosta tuloslistan pohjalle? Jari-Matti Latvala selittää yhden syyn Näin Esapekka Lappi menetti johtonsa virheellään! Tallipomoa hetken stressasi – sitten hän ymmärsi tärkeän asian: "Tämä on meille normaali tilanne"

Moottoriurheilun suurin pomo tapasi kärkinimi Esapekka Lapin kesken voittokamppailun – ”Pikkumies” Jean Todt erehtyi suomalaisen tilanteesta

Tämä video ulosajosta kertoo paljon MM-sarjan rajuimmasta rallista – yllätetty supertähti ei ollut päästä ulos autostaan ja syytti järjestäjiä

Tommi Mäkinen ihmetteli käsittämätöntä mysteerivikaa supertähtensä autossa – tyrmäsi ykköskuskinsa epäilyt: ”Eihän sitä millään pysty sanomaan”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat