Entinen päävalmentaja keittää tänään kärmeskeittoa lentismiehille – Tuomas Sammelvuo lähettää terveiset myös suomalaisfaneille

Tuomas Sammelvuo on edustanut Suomen lentopallomaajoukkuetta pelaajana liki 300 ottelua ja toimi joukkueen päävalmentajana kuusi vuotta. Tänään Sammelvuo on Suomea vastassa Venäjän päävalmentajana.

Maajoukkuelentopallo
Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo siirtyi Venäjän maajoukkueen valmentajaksi maaliskuussa. CEV

Kun Suomen ja Venäjän välinen ottelu alkaa tänä iltana, on Tuomas Sammelvuo uuden tilanteen edessä. Sammelvuo edusti pelaajaurallaan Suomen miesten maajoukkuetta peräti 296 kertaa. Hän pelasi ensimmäisen maaottelunsa miesten joukkueessa jo 17-vuotiaana.

Kun Sammelvuo, joka toimi maajoukkueen kapteenina 15 vuoden ajan, lopetti pelaajauransa, siirtyi hän valmentajaksi – ja suoraan huipulle Suomen maajoukkueeseen. Siinä pestissä Sammelvuo viihtyi kuuden vuoden ajan.

Mutta tänä iltana Suomen kansallislaulun kajahtaessa Ljubljanan Stožice-areenalla Tuomas Sammelvuo kuuntelee vastustajan kansallislaulua.

– Se on varmaan erittäin erikoinen tilanne siinä ennen peliä. Äiti ja isäkin tulevat paikalle. Kansallislaulujen aikana on varmaan erikoinen fiilis, kesällä Venäjän päävalmentajan työt aloittanut Sammelvuo myönsi Yle Urheilulle.

Suomalaisfanit ovat jälleen kansoittaneet kisapaikan ja pitävät meteliä aivan kuten niin monena vuotena on totuttu. Sunnuntain Valko-Venäjä-ottelussa kisajärjestäjät hiljensivät Maamme-laulun musiikinkin, kun suomalaiskatsomo lauloi kansallislaulun sen verran komeasti ja kovaa. Tämä parintuhatpäinen suomalaisfanien “armeija”, kuten kisajärjestäjät heitä usein kutsuvat, on jo suorastaan käsite.

– Meidän joukkueenkin pelaajat kyselevät, että miten paljon suomalaisia tulee ja onko heitä tulossa. Olisi hienoa, että se henki ja pysyvyys, jota on Suomessa rakennettu, saataisiin jatkumaan.

Venäjän aikalisä ja päävalmentaja Tuomas Sammelvuo
CEV

Katse pallossa ja olennaisessa

Sammelvuo on tunnettu siitä, että hän pystyy keskittymään otteluihin täysillä ja että hän elää aina joka solullaan mukana.

Niinpä Sammelvuo uskookin, että pelin alkaessa hän ei enää keskity siihen, että verkon toisella puolelta löytyy entisiä pelikavereita, kuten Antti SIltala tai Eemi Tervaportti, joka on perinyt hänen aikoinaan kantamansa kapteenin nauhan. Ja nuori Niko Suihkonen, jonka Sammelvuo nosti edellisissä MM-kisoissa yllättäen maajoukkueeseen ja josta tulikin yksi Suomen joukkueen yllättäjistä.

– Yritän ainakin pyrkiä sulkemaan kaiken pois ja pitämään vain katseen siinä pallossa ja olennaisessa kerrallaan. Uskon, että olen siinä ihan hyväkin, oli vastassa kuka tahansa, Sammelvuo vakuutti.

– Siinä on kuitenkin valmennuksessa aikaa aina vain kymmenen sekuntia tehdä päätös jostain vaihdosta, jutella valmennustiimin kanssa, tehdä jotain taktisia muutoksia, seurata oman joukkueen virettä, pitää itsensä rauhallisena tai kiihtyä vähän. Siinä on turha kiinnittää ympärillä oleviin asioihin huomiota.

Sammelvuo ja hänen joukkueensa kantavat suuria menestysodotuksia harteillaan, sillä kulunut kesä sujui Venäjältä varsin menestyksekkäästi. Joukkue voitti Kansojen liigan ja varmisti paikkansa Tokion olympialaisiin menettämättä karsintaturnauksessa erääkään.

EM-kisoissa Venäjä puolustaa kahden vuoden takaista mestaruuttaan. Nyt se on aloittanut voittamalla kolme ensimmäistä otteluaan, mutta se menetti yhdet erät sekä Turkille että Valko-Venäjälle.

– Tänä kesänä olen oppinut, että tässä joukkueessa odotukset ovat aina todella kovat. Mutta ei se ole meidän harjoitteluun vaikuttanut millään tavoin, Sammelvuo vakuutti.

Sydän sykkii faneille

Suomen pelien seuraaminen on jäänyt Sammelvuolta vähiin. Kiinan olympiakarsintaturnauksesta hän ehti seuraamaan Argentiina-pelin lähes kokonaan, mutta muuten Suomen peli on tullut tutuksi vasta EM-kisoissa. Sunnuntaina Sammelvuo seurasi silmä kovana paikan päällä, kun Suomi menetti 2–0-johtonsa Valko-Venäjää vastaan ja hävisi 2–3.

Uusi päävalmentaja Joel Banks on muuttanut joukkueen peliä hieman, mutta Sammelvuon mielestä muutokset ovat pieniä.

– En usko, että joukkue kuin joukkue pystyy muuttamaan peliään ihan hirveästi. Hyökkäyspelin nopeuttaminen ja torjuntapelin jonkinlaiset muutokset ovat varmaan sellaisia asioita, joita on tapahtunut. Jokainen valmentaja tuo aina oman mausteensa mukanaan.

Miten paljon Banksin tuomat muutokset auttavat Suomea Venäjää vastaan, se jää nähtäväksi. Ainakin se on varmaa, että Suomi saa suomalaiskannattajilta kaiken tukensa ottelussa. Voitti Venäjä, tai sitten Suomi, Tuomas Sammelvuo on innoissaan tulevasta kohtaamisesta, mutta erityisesti suomalaisfaneista, joista osa on hänelle tuttuja.

– Mahtava nähdä kaikkia! Tervetuloa kisoihin ja muistellaan, mitä on aikaisemmissa kisoissa ollut meininki. Tehdään samanlainen juttu tästä, Sammelvuo lähetti terveisensä.

– Minulle on sama, olenko Venäjän vai Suomen puolella, sydän sykkii faneille tosi kovaa!

Suomen ja Venäjän välinen ottelu alkaa kello 18.30. Lähetystä voi seurata TV2:sta ja Yle Areenasta kello 18.10 lähtien.

Lue myös:

"Tämä oli kirvelevä tappio" – lentopallomaajoukkueen valmentaja oli tyytyväinen Suomen esitykseen

Suomella rankka jatko-ohjelma EM-kisoissa – Ronkainen ja Kaurto nauttivat fanien tuesta ja paineesta

Kutkuttavaa Suomi-kohtaamista odottava huippuvalmentaja Tuomas Sammelvuo saa venäläispelaajilta hehkutusta: "Kaikki rakastavat vapautta ja demokratiaa"

Tuomas Sammelvuon pesti Venäjän liigan Zenitiin varmistui – "Pääsee näkemään lapsia vähän useammin, joka on aika iso asia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat