Kommentti: Yhdysvaltojen romahdus käänsi uuden sivun kansainvälisessä koripallossa – Espanjan Ricky Rubio MM-turnauksen suurin voittaja

Espanjan vuosien 2006 ja 2019 maailmanmestaruudet ovat kansainvälisessä koripallossa eräänlaisia kirjatukia, joiden väliin mahtuu nidetolkulla kertomuksia Yhdysvaltojen voitoista, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

Maajoukkuekoripallo
Donovan Mitchell kuvassa.
Donovan Mitchell pettyi, kun Yhdysvallat putosi koripallon MM-kisoista.AOP

Koripallon MM-kisat päättyivät sunnuntaina Espanjan mestaruusjuhliin. Espanja löi loppuottelussa Argentiinan pistein 95–75. Maailmanmestaruus on Espanjalle historian toinen.

Ensimmäisen kerran La Roja voitti MM-kultaa vuonna 2006. Espanjan vuosien 2006 ja 2019 maailmanmestaruudet ovat kansainvälisessä koripallossa eräänlaisia kirjatukia, joiden väliin mahtuu nidetolkulla kertomuksia yhdysvaltalaisista maineteoista. Päätepisteiden välissä Yhdysvallat ei hävinnyt koripallossa ainuttakaan ottelua, vaan voitti kaksi maailmanmestaruutta ja kolme olympiakultaa. Sitten uusi sivu kääntyi.

Yhdysvaltojen 78 ottelun ja 13 vuoden pituinen voittoputki katkesi elokuussa, kun se hävisi Australialle MM-kisoihin valmistavan maaottelun. Varsinaisessa MM-turnauksessa Gregg Popovichin valmentaman Yhdysvaltojen joukkueen kultapurjehdus rysähti karille puolivälierävaiheessa, kun joukkue hävisi Ranskalle.

Yhdysvaltojen joukkuetta pidettiin ennen turnausta maan modernin koripallohistorian heikoimpana materiaaliltaan – puhuttiin jopa nelosjoukkueesta. Lukuisat NBA:n tähtipelaajat kieltäytyivät lähtemästä Kiinaan pelaamaan. Ranskaa vastaan joukkueen valuvirheet paljastuivat, kun sentteri Rudy Gobert’ille ei löytynyt vastusta yhdestäkään Yhdysvaltojen sisäpelaajasta.

Yhdysvaltojen koripallomaajoukkue on tottunut voittamaan. Kun se joskus häviää, muutoksia tapahtuu. Muutokset ovat kokoluokaltaan sellaisia, että ne vaikuttavat koko kansainväliseen koripallosfääriin. Kun MM-kotikisoissa vuonna 2002 Yhdysvaltojen loppusijoitus oli kuudes ja Ateenan olympialaisissa se jäi pronssille, Dream Teamistä oli tullut painajaisjoukkue.

Muutoksia tehtiin. Jerry Colangelo alkoi vastata maajoukkueen rakentamisesta. Colangelo vaati valituilta pelaajilta kolmen vuoden sitoutumista Yhdysvaltojen ohjelmaan. Duke-yliopiston Mike Krzyzewski asetettiin vaihtopenkin päähän. Muutokset johtivat 13 vuoden voittoputkeen.

Jotain samankaltaista lienee odotettavissa nyt. Yhdysvalloissa ei neljän vuoden päästä enää haluta katsella rumbaa, jossa pelaaja yksi toisensa jälkeen jättäytyy pois maajoukkueesta ja MM-kisoihin lähtee keräilyerä. Päävalmentaja Popovich saa myös varmasti käyttöönsä ensi vuoden Tokion olympialaisiin tähtisikermän, joka ei jätä turnauksessa kiveä kiven päälle kultaa kohti jyrätessään.

Vuoden 2019 MM-kisoista jäänee Yhdysvalloissa mieleen myös Espanjan Ricky Rubion pokkaama turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinto. Rubio on entinen espanjalaisen koripallon superlupaus. Rubio pelasi alle 16-vuotiaiden EM-kisoissa vuonna 2006 ottelun, joka on piirtynyt koripallohistoriaan. Hän tilastoi Venäjää vastaan 51 pistettä, 24 levypalloa, 12 syöttöä ja seitsemän riistoa. Lisäksi hän vei pelin jatkoajalle heittämällä pallon koriin summerin soidessa puolesta kentästä.

Kolme vuotta myöhemmin Minnesota Timberwolves varasi Rubion NBA:han viidennellä vuorolla. NBA:ssa eurooppalaiseen kultapoikaan on suhtauduttu aina nuivasti. Ensi kaudeksi Rubio, 28, siirtyy Utah Jazzista Phoenix Sunsiin.

Suns on nuori joukkue, joka on vuosia kaivannut kompetenttia pelintekijää. Rubio saapuu Phoenixiin voittajana – maailmanmestarina ja MM-turnauksen MVP:nä. Vaikkei Yhdysvalloissa arvosteta MM-kisoja, palkintoja ja titteleitä kunnioitetaan. Rubion parhaat vuodet NBA:ssa voivat olla edessä. Siksi hän oli MM-kisojen suurin voittaja.

Lue myös:

Näin Espanja valloitti koripallon maailmanmestaruuden – palaa Ricky Rubion ja Marc Gasolin johtamiin tähtihetkiin

Espanja jyräsi ylivoimaisesti maailmanmestaruuteen, väsyneestä Argentiinasta ei vastusta – Ricky Rubiosta turnauksen arvokkain pelaaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat