Lentismiesten hurmio hiipui kahden erän jälkeen – viisi ottelupalloa vaihtui viiden erän taistoon ja tappioon

Suomen lentopallomiehet antoivat parituhatpäiselle yleisölle huutamisen aihetta kahden erän ajan, mutta sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Valko-Venäjä käänsi ottelun itselleen 3–2 EM-kisojen alkulohkossa.

Maajoukkuelentopallo
Markus Kaurto
Markus Kaurto pettyneenä Valko-Venäjä-ottelun jälkeenLehtikuva / Heikki Saukkomaa

Ljubljanan Stožice-areenalla koettiin kahden erän ajan todellista suomalaishuumaa, kun Suomen miesten lentopallomaajoukkue vei Valko-Venäjää. Kahden erän taistelu ei kuitenkaan riittänyt, sillä Valko-Venäjä käänsi ottelun itselleen 3–2 (13–25, 17–25, 30–28, 25–22, 15–13). Voitto olisi ollut joukkueelle äärimmäisen tärkeä, sillä Valko-Venäjä oli yksi Suomen päävastustajista jatko-otteluita ajatellen.

Suomi oli hävinnyt Valko-Venäjälle Kultaisessa liigassa molemmat ottelunsa 0–3, mutta ensimmäisen erän alku osoitti, että nyt ei näitä pelejä muistella.

Suomen syöttöpeli toimi ottelun alussa ja Valko-Venäjän vastaanotto oli suurissa ongelmissa etenkin Antti Ronkaisen ja Antti Siltalan syöttövuoroissa. Avauserässä kolme ässää tehneen Ronkaisen syöttövuorossa Suomi karkasi 13–6-johtoon ja Siltalan 19-10-johtoon.

Suomen hyökkäyspeli oli vapautunutta ja tehot korkeita. Suomi pystyikin suorastaan rallattelemaan erävoittoon 25–13. Pisteitäkin viimeistellyt passari Eemi Tervaportti tarjoili koko ottelun ajan loistopasseja. Tällä kertaa hänellä oli lukuisia vaihtoehtoja pelikuvioissa, sillä suomalaisonnistujia riitti hyökkäyksissä leveältä rintamalta.

Valko-Venäjä aloitti toisen erän vauhdilla ja roikkui hyvin Suomen mukana. Suomen hyvät hidastetut syötöt ja onnistunut vastaanottopeli pitivät kuitenkin joukkueen parin pisteen karkumatkalla, kunnes päävalmentaja Joel Banks osoitti jälleen hyvää pelinjohtamista.

Banks vaihtoi pahoista hybridisyötöistä tunnetun Akseli Lankisen kentälle ja tämä teki syöttövuoronsa aikana kaksi ässää ja Suomi karkasi 23–16-johtoon. Suomi päätti erän 25–17-voittoon, kun Valko-Venäjä sortui aloittajan virheeseen.

Suomalaiskannattajia Ljubljanassa
Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Hyvään pelihurmioon päässyt Suomi jatkoi kolmannen erän alussa kuskin paikalla, mutta Valko-Venäjän hakkuri Artur Udrys nosti profiiliaan ja pystyi pitämään joukkuettaan taistossa mukana.

Valko-Venäjä onnistuikin nousemaan ensin useaan otteeseen kahden pisteen päähän ja erän lopussa kuusi kertaa tasoihin. Suomi sai kiihkeässä erän lopussa peräti viisi kertaa ottelupallon, kunnes Valko-Venäjä sai ensimmäisen yrityksensä. Vjatshaslau Tsharapovitsh täräytti joukkueelleen erävoiton 30–28. Erää tahkottiin 36 minuuttia.

Valko-Venäjä sai erävoitosta peli-innon päälle ja Suomi joutui takaa-ajajaksi. Suomella oli vastaanotossa ongelmia ja Valko-Venäjä repäisi erän puolivälissä eron Suomen helpoilla virheillä eron seitsemään pisteeseen.

Banks yritti saada pelaajiinsa liikettä ja henkeä ja vaihtoi Elviss Krastinsin, Sauli Sinkkosen ja Ivan Fedorovin kehiin. Suomi pääsi parhaimmillaan kahden pisteen päähän ja kesti kolme eräpalloa, mutta erä päättyi Suomen torjunnasta Valko-Venäjälle 25–22.

Viidennessä erässä Suomi teki neljä ensimmäistä pistettä, mutta niistä kaksi oli syöttövirheitä. Suomella oli vaikeuksia hyökkäyksissään ja Valko-Venäjä pystyi repäisemään 8–5-johdon, ennen kuin Suomi heräsi taistelemaan.

Tämänkin jälkeen Suomen hyökkäys törmäsi Valko-Venäjän torjuntaan ja Suomella oli vaikeksia saada Udrysia tai Tsharapovitshia kiinni. Suomi nousi vielä 12–12-tilanteeseen, mutta Valko-Venäjä käänsi erän ja ottelun itselleen 15–13.

Suomen paras pistemies oli hakkuri Sivula, joka teki tehot 20/+13. Siltala takoi tehot 15/+12, Tommi Siirilä 14/+10 ja Ronkainen 10/+8. Valko-Venäjän Udrys viimeisteli tehot 21/+14, Radzivon Miskevitsh 11/+6, Siarhei Busle 10/+9 ja Tsharapovitsh 9/+7.

Lue myös:

Tappio raastaa lentismiehiä – "Emme käyttäneet tilaisuuttamme kolmannessa erässä ja nyt maksamme siitä"

Konkaripelaajat Sivula ja Siltala pitivät voiton karkaamista omana hölmöilynä – pakkovoitto Turkista ei huoleta: "Normaali tilanne"

Lentismiesten hurmio hiipui kahden erän jälkeen – viisi ottelupalloa vaihtui viiden erän taistoon ja tappioon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat