Suora

  • Urheiluruutu

Loukkaantumisesta toipunut nyrkkeilijä Elina Gustafsson on kasvanut henkisesti, eikä hae enää väkisin voittoja: "Menestyn kun minulla on rauhaa, voimaa ja vapautta"

Elina Gustafsson lähtee Siperian MM-kisoihin virittelemään kuntoaan olympiakarsintoja varten. Kesäkuun kyynärpääleikkauksestaan toipunut nyrkkeilijä on ehtinyt kuntoutuksensa aikana kasvaa henkisesti.

nyrkkeily
elina gustafsson
Elina Gustafsson palaa kehiin lokakuun alussa MM-kisoissa.AOP

Elina Gustafsson lyö Helsingin Tarmon salilla säkkiä ja liikkuu terävästi. Säkki saa kyytiä, ja Gustafsson nauraa, vaikka hänen oikea kätensä ei mene vieläkään kunnolla suoraksi. Sitä käsi ei välttämättä tee enää koskaan. Kesäkuun kyynärpääleikkauksesta on jäljellä pientä kipua ja pienet arvet.

Gustafsson on silti tyytyväinen, sillä käsi on kuitenkin kunnossa. Hän on saanut kesän aikana miettiä ja kehittyä henkisesti. Nyt vaikuttaa siltä, että Gustafsson on mieleltään paremmassa kunnossa kuin aiemmin. Nyrkkeilijä kertoi heinäkuussa Yle Urheilun haastattelussa kuinka hän käynyt henkisesti ja fyysisesti pohjalla. Vuosien liian kova harjoittelu aiheutti loukkaantumisia ja hän eli liikaa suoritusten kautta.

– Vaikeudet ovat olleet tervetulleita, koska olen pystynyt pysähtymään ja katsomaan tilannettani laajemmasta perspektiivistä, Gustafsson sanoo.

– Olen kyseenalaistanut toimintaani ja kasvanut todella paljon. Olen entistä luottavaisempi siitä, että asiat järjestyvät. Tiedän, että olen tehnyt oikeita asioita ja treenannut hyvin.

Gustafsson huhki kesän Suomessa, eikä kehittänyt vain ajatuksiaan. Kun hänen oikea kätensä oli hetken aikaa paketissa, liikkuivat jalat. Lokakuun alussa Siperian Ulan-Udessa järjestettäviin nyrkkeilyn MM-kisohin hän lähtee vahvana.

– Olen pystynyt tekemään vaikka mitä. Minulla on ollut loistava treenikausi, joka tuli todella tervetulleeseen paikkaan. Odotan sitä, että pääsen kehässä näyttämään paukkuni. Akut on ladattu.

MM-kisoilla ei suurempaa merkitystä

Tällä hetkellä Gustafsson hioo MM-virettään Italiassa, missä hän virittelee ottelukuntoaan sparraamalla. Gustafssonin edellisestä ottelusta ei ole kauaa, vaikka elokuiset EM-kisat jäivät väliin kyynärpäävamman vuoksi. Porilainen nyrkkeili käsivaivoistaan huolimatta kesäkuussa Euroopan kisoissa Minskissä puolivälieriin.

– Oli parempi, että EM-kisat jäivät väliin, koska niillä ei ole mitään tekemistä olympialaisten kanssa. En ymmärrä, miksi hemmetissä menemme arvokilpailuista arvokilpailuihin. Mielestäni se on ihan tyhmää, Gustafsson sanoo.

Olen hakenut nyrkkeilyyni enemmän rentoutta ja flow-tilaa. Jos pakotan ja yritän väkisin kehittyä, ei siitä tule mitään.

Elina Gustafsson

Miesten puolella Euroopan kisat olivat samalla myös EM-kisat, naisilla EM-kisat järjestettiin erikseen Espanjassa. Naisilla on siis neljän kuukauden sisään kilpailukalenterissaan kolmet arvokisat, joissa ei edes jaeta paikkoja ensi kesän Tokion olympialaisiin.

Gustafssonilla on palkintokaapissaan 69-kiloisten EM-kulta ja MM-pronssi, joten tällä hetkellä hänen päätavoitteensa ovat olympiakehässä. Olympiakarsinnat järjestetään vasta ensi vuoden helmi–toukokuussa.

– Karsintaturnauksissa pyrin olemaan parhaassa tikissä. MM-kisoilla ei ole suurempaa merkitystä, vaikka kisoista tietenkin oppii aina paljon ja näen missä menen. MM-kisat ovat ihan hyvään aikaan, mutta vasta niiden jälkeen alan rakentaa huippukuntoa karsintoihin. Tässä on siis hyvin aikaa.

Elina Gustafsson ottelee MM-kehässä turkkilaista Sema Galiskania vastaan.
Elina Gustafssonin katse on jo Tokion olympialaisten karsinnoissa.Getty Images

Menestystä vapautuneena

Palataan vielä Gustafssonin harjoitteluun. Hän on todennut kesän aikana pariinkin eri otteeseen tekevänsä nyt oikeita asioita. Gustafsson siirtyi tammikuun alussa Tampereen Voimailuseurasta Tarmon riveihin. Mitä hän tekee nyt oikein?

– Minulle on tärkeää toteuttaa nyrkkeilyäni juuri niin kuin haluan. Olen hakenut nyrkkeilyyni enemmän rentoutta ja flow-tilaa. Jos pakotan ja yritän väkisin kehittyä, ei siitä tule mitään. Olen yrittänyt rentoutua ja ajatella, että tämä on kuitenkin vain urheilua.

Gustafssonin mukaan menestys ei tule väkisin, vaan lähtee ihmisen sisältä. Viime aikoina Gustafsson on kiinnittänyt paljon huomiota tunteisiinsa.

– Menestyn kun minulla on rauhaa, voimaa ja vapautta. Nyrkkeilyä ei voi tehdä vain yhdellä tietyllä tavalla. Kaikilla on oma tyylinsä. Esimerkiksi Tarmon salilla on todella salliva ilmapiiri, jossa kaikki saavat vetää omalla tyylillään. Sitä myös tuetaan, mikä on avain onnistumisiin, voittoihin ja hyvänolontunteeseen, Gustafsson kertoo.

Kun Gustafsson lopettaa vastauksensa, hänellä on päättäväinen, intensiivinen katse. Vastausten perusteella on helppo päätellä, mihin Gustafssonin katse on suuntautunut: hänen tavoitteenaan on juhlia vuoden päästä Tokiossa.

Lue myös:

”On menty peppu edellä puuhun liian monta kertaa” – EM-kultamitalisti Elina Gustafsson maksaa yhä edellisvuosien virheistä, ei puolusta mestaruuttaan leikkauksen jälkeen

Potkonen nautti vaikka joutui fyysisesti äärirajoille EM-finaalissa – "Oli mukava päästä lyömään kerrankin ihan kunnolla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat