Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Viheliäisen jalkavamman kanssa taisteleva huippuhiihtäjä Ristomatti Hakola herää yhä päivittäin ensimmäisenä kipuun – valmentaja pitää silti tilannetta hyvänä

Vasemman jalan ulkosyrjän tulehduksesta kärsinyt Jämin Jänteen tähtihiihtäjä on pystynyt palaamaan juoksuharjoittelun pariin.

hiihto
Ristomatti Hakolan kesä on ollut täynnä haasteita.
Ristomatti Hakolan kesä on ollut täynnä haasteita.Jarno Kuusinen / All Over Press

Suomen hiihtomaajoukkueen terävimpään kärkeen kuuluvan Ristomatti Hakolan kesä on mennyt harjoituksellisesti kaikkea muuta kuin suunnitellusti. Alkukesän pilasi Äänekosken SM-hiihdoissa tullut selkävamma, jota seurasi tulehdus vasemman jalan ulkosyrjässä, tarkemmin sanottuna peroneusjänteessä.

Tulehduksen takia Hakola, 28, ei pystynyt tekemään touko-heinäkuussa lainkaan hiihtäjälle tehokkainta kesäharjoittelua eli juoksua. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi arvioi heinäkuussa, että Hakolan pitäisi pystyä tekemään juoksuharjoittelua syyskuun puoliväliin mennessä, jotta vammalla ei olisi vaikutusta ensi kauden alun suunnitelmiin. Maailmancup alkaa Rukalla 29. marraskuuta.

Nyt, syyskuun puolivälissä Hakolan mukaan jalan tilanne on parempi kuin kaksi kuukautta sitten, mutta ongelmat eivät ole silti vielä ohi.

– Jalka tuntuu edelleen joka päivä, mutta ongelma ei ole ainakaan muuttunut pahemmaksi. Olen päässyt juoksemaan maksimissaan joka toinen päivä, Hakola kertoo Yle Urheilulle.

Vaikka Hakolan mukaan jalassa tuntuu edelleen pistävää kipua, lääkärit ovat näyttäneet vihreää valoa kovalle harjoittelulle.

– Kun katsoo (magneetti-)kuvia, siellä ei ole enää mitään tulehdusta. Jäljellä on vain tuntemuksia, Hakola sanoo.

– Kyllä mä uskon, että kun jossain kohtaa herään aamulla, en ensimmäisenä tunne kipua. Se vaihe tulee kyllä joskus.

Tasatyönnössä kehitystä

Hakolan henkilökohtainen valmentaja Antti Hagqvist ei ole silti huolissaan, sillä kokonaistilanne on jalkavammasta huolimatta hyvä.

– On harvinaista, ettei olisi mitään pientä vaivaa, kun yritetään saavuttaa maailman terävintä kärkeä. Tilanne on hyvä, ja fysiikassa on tapahtunut kehitystä. Kun ei ole pystytty tekemään juoksuharjoittelua aiempien vuosien tapaan, tasatyöntöä ja ylämäkien rullahiihtoa on viety eteenpäin, Hagqvist kertoo.

Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola hiihtivät kolmanneksi Lahden maailmancupin parisprintissä viime helmikuussa. Palkintosijoitus oli Hakolalle uran ensimmäinen maailmancupissa.
Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola hiihtivät kolmanneksi Lahden maailmancupin parisprintissä viime helmikuussa. Palkintosijoitus oli Hakolalle uran ensimmäinen maailmancupissa.KIMMO BRANDT / EPA / ALL OVER PRESS

Valmentajan mukaan Hakola pystyisi tekemään jo täysipainoista juoksuharjoittelua, mutta kaksikko on päättänyt pelata varman päälle. Pitkäaikaisista vammoista toipumisessa on otettava huomioon myös huippu-urheilijan henkinen puoli.

– Kun on kärsinyt jostain vammasta pitkän aikaa, se aiheuttaa kysymyksiä korvien väliin. Etenkin huippu-urheilijat ovat tosi tarkkana tuntemuksistaan, Hagqvist sanoo.

– Yleensä valmentajan tehtävä on takoa järkeä kaaliin siinä vaiheessa, kun urheilijalle tulee lainausmerkeissä psykosomaattisia oireita siitä, onko kaikki hyvin.

Maltti mukana

Seuraavat kaksi viikkoa Hakola leireilee maajoukkueen kanssa Vuokatissa, ja lokakuussa suunnitelmissa on jokavuotinen jäätikköleiri Italian Val Senalesissa. Toistaiseksi kaksikko peräänkuuluttaa maltin perään.

– Paras lääke on yleensä aina aika. Positiivisin mielin eteenpäin, turha jäädä mököttämään. Kun pääsee kirmailemaan laitumelle edes joka toinen päivä, niin mieli pysyy rauhallisena ja virkeänä, Hakola sanoo.

Eli Ristomatti Hakola ei ole huolissaan?

– Olen kyllä ollut aina silloin tällöin, mutta en juuri tällä hetkellä. Kävin vastikään ulkoiluttamassa 4,5 tuntia pyörällä Jylhän Marttia, eläkeläistä. Pidetään eläkeläisetkin kunnossa, Hakola kertoo, ja viittaa vastikään sukset naulaan ripustaneeseen joukkuekaveriinsa.

Lue lisää:

Ristomatti Hakolan viheliäiset vastoinkäymiset jatkuvat: "Täytyy sanoa, että siinä oli kyllä niin amatöörimäistä virhettä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat