Lentismiehet kiusasivat, mutta hallitseva mestari Venäjä ei antanut mahdollisuuksia

Hallitseva Euroopan-mestari Venäjä osoitti kovuutensa Suomen miesten lentopallomaajoukkuetta vastaan. Venäjä voitti Ljubljanassa EM-kisojen alkulohkon ottelun suoraan kolmessa erässä.

Venäjän Viktor Poletajev (vas.) iskee ja Suomen Eemi Tervaportti (kesk.) ja Markus Kaurto. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Suomen lentopallomaajoukkue pystyi kiusaamaan hallitsevaa Euroopan-mestarijoukkue Venäjää, mutta pelkkä kiusaaminen ei riittänyt. Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä vei ottelun 3–0 (25–17, 26–24, 25–22).

Suomi aloitti ottelun hyvin ja johtikin alkuun parituhtapäisen suomalaiskannustajajoukon iloksi. Suomi sinnitteli kymmeneen pisteeseen asti, mutta sen jälkeen Venäjän materiaali ja kovuus tuli esille.

Suomi jäi ensimmäisessä erässä kaikilla osa-alueilla jälkeen ja antoi aloitusvirheillään Venäjälle peräti viisi pistettä. Venäjä sen sijaan löi palloa lattiaan 80 prosentin tarkkuudella ja nappasi neljä torjuntapistettäkin.

Toisessa erässä Suomi sinnitteli sitkeästi ja aiheutti päänvaivaa Venäjän päävalmentaja Sammelvuolle. Suomen päävalmentaja Joel Banks oli tehnyt kokoonpanoon muutoksia ja muun muassa Elviss Krastins ja Samuli Kaislasalo saivat peliaikaa.

Kaksikko toikin iloa ja itseluottamusta peliin ja kun Suomi onnistui hyökkäyksissään monipuolisesti, joutui Sammelvuo turvautumaan aikalisään, kun Suomi johti 15–12.

Suomella oli hyvä vaihde päällä ja johti ottelua useaan otteeseen parilla, kolmella pisteellä. Venäjä hilasi ottelun kuitenkin tasoihin erän lopussa ja sai kahteen otteeseen eräpallon. Jatkopalloilla hakkuri Viktor Poletajev iski erän ässäsyötöllä Venäjälle 26–24.

Suomi jatkoi rohkeaa pelaamistaan kolmannessa erässäkin ja peliin tullut Niko Suihkonen onnistui pisteiden teossa. Suomi johti ottelua parhaimmillaan viidellä pisteellä, ja Sammelvuo turvautui luottopelaajinsa.

Venäjä hilautuikin erän puolivälissä tasoihin vasenkätisen hakkuri Poletajevin ja passari Igor Kobzarin johdolla. Erän lopussa venäläispelaajat murjoivat tarvittavat pisteet ja vei ottelun.

Poletajev nakutti ottelussa 19 pistettä (+15) ja sai hyvää tukea Dmitri Volkovilla, joka teki 15 (+7) pistettä. Suomen parhaat pistemiehet olivat Krastinss ja Siirilä, jotka tekivät molemmat 7 pistettä mieheen.

Lue myös: