Asiantuntijat peräänkuuluttavat lentismiehiltä rohkeutta ja aggressiivisuutta – "Suomelta puuttuu se johtohahmo, joka tappaa palloja erän ratkaisuhetkillä"

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen hyökkäyspelaaminen on loppunut EM-turnauksessa usein 20 pisteen kohdalla. Sen jälkeen ote on livennyt vastustajalle.

Antti Siltala (keskellä) ja Markus Kaurto tuulettavat, etualalla Antti Ronkainen. Kuva: CEV

Suomen miesten lentopallomaajoukkue kärsi maanantaina jo historiansa 24. tappion Venäjälle. Se ei ollut suuri yllätys, sillä hallitseva Euroopan-mestari on edennyt koko kesän voitosta voittoon.

Tappio oli kuitenkin Suomelle jo kolmas perättäinen EM-turnauksessa ja jo 21. uuden päävalmentaja Joel Banksin alaisuudessa.

Yle Urheilun asiantuntijat Konstantin Shumov ja Timo Hoivala eivät kuitenkaan osoittaisi syyttävää sormea pelkästään valmennusportaaseen.

– Suomen hyökkäyspelaaminen loppuu 20 pinnan kohdalla. Pelaajilta puuttuu rohkeutta ja aggressiivisuutta ja mikä tärkeintä: Suomelta puuttuu se johtohahmo, joka tappaa palloja erän ratkaisuhetkillä, Shumov sanoi.

Hakkurit avainroolissa vastuunkantajina

Suomen joukkueesta on vuosien varrella löytynyt monenlaisia sytyttäjiä. Niitä pelaajia, jotka ovat tiukoissa paikoissa nostaneet joukkueen reppuselkään ja kantaneet voittoon. Usein tämä pelaaja on ollut pallontappaja eli hakkuri, mutta tässä EM-turnauksessa Suomen hakkuripeli ei ole toiminut.

Venäjää vastaan Urpo Sivula aloitti pelin, mutta Samuli Kaislasalo tuli kentälle toisessa erässä.

– Vaikea sanoa, kummalla lähdetään liikkeelle Turkki-pelissä, mutta Suomelta puuttuu se avainpelaaja, vastuunkantaja. Sivula ja Kaislasalo ovat siinä avainroolissa. Ei ole väliä kumpi sen roolin ottaa, Hoivala sanoi.

Banks joutui keväällä hyppäämään niin sanotusti liikkuvaan junaan, kun Tuomas Sammelvuo lähti Venäjälle. Banks on tuonut joukkueeseen omaa pelityyliään, mutta Shumov ei usko muutosten olleen niin isoja, että se olisi aiheuttanut pelaajille ongelmia.

– Muutaman treenin nähneenä niin kyllä tässä on vastuuta myös pelaajilla. Sellaisia helppoja virheitä, joita on tässä turnauksessa pelaajille sattunut, ei saisi tulla. Se työ, jota tässä tehdään, pitäisi tehdä seurajoukkueessa, hän totesi.

Samuli Kaislasalo on Urpo Sivulan ohella avainasemassa Suomen joukkueen hakkurina. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Joukkueen itseluottamus kasvanut

Hoivalan mielestä Suomelta näyttää tällä hetkellä puuttuvan kyky voittaa, mutta se johtuu osittain pelihistoriasta. Joukkue ei ole saanut kokemuksia voitoista tämän kesän ja syksyn aikana kuin kaksi kertaa, ja niistäkin toinen ottelu oli epävirallinen.

– On päästy lähelle, ja myös se on ollut tärkeää. Se viimeinen ponnistus viimeisten pallojen eteen on kuitenkin jäänyt puuttumaan. Toivottavasti se nähdään nyt keskiviikkona, Hoivala sanoi.

Keskiviikon Turkki-ottelu on Suomen viimeinen alkulohkossa. Suomen on pakko voittaa, jos se haluaa jatkaa EM-turnaustaan. Shumov odottaakin näkevänsä Suomelta sitä aggressiivista peliä, jota tarvitaan voittoon. Hoivalan mielestä Suomen ykköshyökkäyspelaaminen on ollut vahvaa turnauksessa ja sitä vaaditaan myös Turkki-pelissä.

Antti Siltala yleispelaajana on jo joukkueen kantava voima ja Elviss Krastins on mukana auttamassa Antti Ronkaisen kanssa. Hakkuripelaaminen pitää vielä saada paremmille jengoille, niin siinä on hyvä paketti.

Etukäteen ajateltuna Suomi on ottelussa altavastaaja, mutta Hoivala huomautti joukkueen pelin kehittyneen hyvään suuntaan koko ajan turnauksen aikana.

– Joukkueen itseluottamus on kasvanut. Toivonkipinää on nähtävissä siinä yleisilmeessä, jolla Suomi lähtee Turkkia haastamaan, Hoivala vakuutti.

Lue myös: