Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Miksi Elmo Lakka ei päässyt mukaan MM-kisoihin? – kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen suomalaisjäsen näkee valintajärjestelmässä useita ongelmia

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksessa vaikuttava Antti Pihlakoski myöntää, että valintasysteemiä on syytä vielä tarkentaa jatkossa.

Yleisurheilun MM 2019
Elmo Lakka
Elmo Lakka ei kilpaile MM-kisoissa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Syyskuun 27. päivä Dohassa käynnistyvien yleisurheilun MM-kisojen viimeisetkin osallistujapaikat on jaettu. Pika-aituri Elmo Lakka ei lopulta mahtunut 40 kisailijan joukkoon, vaikka rankingsijoituksensa (37) perusteella hänen olisi kuulunut päästä Qatariin mukaan.

Lakka juoksi Sveitsissä kesäkuun lopussa ennätyksensä 13,49, ja Dohan MM-raja jäi kolmen sadasosan päähän. Lakan kohtaloksi koitui kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöpykälä.

Mikäli jollain maalla ei ole yhtään urheilijaa pääsemässä rankingin pohjalta MM-kisoihin, IAAF sallii yhden mies- ja naisurheilijan mukaan maan itse valitsemaan lajiin pois lukien ottelut, 10 000 metriä sekä estejuoksut.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ja Euroopan yleisurheiluliiton EA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski on kommentoinut tilannetta Suomen urheiluliiton sivuille kirjoittamassaan kolumnissa (siirryt toiseen palveluun).

Pihlakoski toteaa, että Dohan 110 metrin aitojen valintaseulan läpäisivät 35 tulosrajan tehnyttä, Oseanian mestari (13,52) ja neljä näitä niin sanottuja ylimääräisiä urheilijoita. He ovat Senegalista (13,59), Haitista (13,72), Laosista (14,22) ja Komorin saarilta (14,67).

Ajoillaan kaikki olisivat siis jääneet Lakan taakse. Systeemi perustuu IAAF:n haluun edistää yleisurheilua kaikissa maailman maissa.

– Yleensä ”unqualified”-urheilija on maansa paras yleisurheilija, joten jonkin muun urheilijan lähettäminen MM-kisoihin ei ole lähettävän maan yleisurheiluliiton osalta helppo ja oikeudenmukainen ratkaisu.

– Vaikka Dohassa on etusuoralla 10 rataa, ei ylimääräisiä urheilijoita ole helppoa saada mukaan. Kisajärjestäjä maksaa kaikkien urheilijoiden matkat ja majoitukset. He ovat hyvin haluttomia lisäkustannuksiin.

Antti Pihlakoski.
Antti Pihlakoski toimi Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana vuosina 2006–2012.Getty Images

Parannusta luvassa

Loppuun saakka Dohan matkaan valmistautunut Lakka totesi viime viikolla, että rankingin epäselvyys ihmetyttää häntä.

– Urheilijat urheilevat ja muut tekevät päätökset siitä, ketkä urheilevat kisoissa. En pysty siihen enää itse mitenkään vaikuttamaan.

– Ihmettelen vain, miksei ranking pidä loppujen lopuksi paikkansa. Se tuo arveluttavuutta tähän systeemiin.

Lakalle tsemppiä ja näyttämisen halua seuraavan vuoden arvokisatavoitteisiin toivottava Pihlakoski näkee järjestelmässä useita ongelmia.

– Pidän ongelmana, että ”unqualified”-urheilijoiden maksimimäärää lajia kohti ei ole asetettu valintakriteereihin. Dohan 800 metrillä heitä on peräti seitsemän. Neljä 110 metrin aidoissa on suurin luku tähän mennessä, hän kirjoittaa.

– Toinen ongelma liittyy valintojen viestintään ja valintaprosessin hitauteen. Nykyteknologialla on helppo tehdä yhteislista ”unqualified”-urheilijoina ilmoittautuneista, rankingin parhaista ja saada nopealla prosessilla selvyys siitä, ketkä urheilijat kuhunkin lajiin mukaan pääsevät. Kolmas ongelma on, että järjestelmä on hankalasti ymmärrettävä ja sekavan oloinen.

Pihlakoski uskoo, että asiat muuttuvat jatkossa.

– Olen puhunut viimeisten päivien aikana monta kertaa kyseisistä ongelmista IAAF:n asianomaisten henkilöiden kanssa. Tiedän, että valintakriteerit ja –prosessi ovat parempia seuraavissa MM-kilpailuissa.

Yleisurheilun MM-kisat Dohassa kilpaillaan 27.9-6.10. Yle välittää kisat kattavasti kanavillaan.

Lue myös:

Elmo Lakka luuli lähtevänsä Dohan MM-areenalle, mutta kutsua ei tullutkaan – "Ihmettelen vain, miksei ranking pidä paikkaansa"

Suomi matkaa MM-Dohaan 21 urheilijan joukkueella - aitajuoksijat Lakka ja Mörö jäivät ilman kisalippua

Kenialaisjuoksija rikkoi puolimaratonin ME:n Kööpenhaminassa

Neziri pyyhälsi alle 13 sekunnin rajan, Puolan nuori kuulamies ennätysvireessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat