Kommentti: Patrik Laineen yllättävä avautuminen ihmetyttää – tietääkö hän itse karun totuuden?

Patrik Laineen kärkevät lausunnot NHL-kauden kynnyksellä ovat omituisia. Tietääkö Laine itse mitä hänestä joukkueessa ajatellaan, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

NHL
Winnipeg Jetsin Blake Wheeler ja Patrik Laine keskustelutuokiossa
Winnipeg Jetsin vaativalla kapteenilla Blake Wheelerillä on asiaa Patrik Laineelle.Getty Images

Aloitetaan positiivisilla asioilla. Patrik Laine on poikkeuksellinen jääkiekkoilija. Kuten kaikki tiedämme, hän on maaginen maalintekijä. Laineen laukaisutaito on maailmanluokkaa. Ja tuolla kadehdittavalla erityistaidollaan hän on tehnyt uskomatonta jälkeä maailman kovimmassa kiekkoliigassa. 110 runkosarjamaalia kolmen NHL-kauden aikana on järisyttävä lukema. Samaan on noin nuorena yltänyt jääkiekkohistorian aikana vain muutama legendaarinen kiekkoilija. Laine, 21, on maalintekijänä ja pelien ratkaisijana ansainnut kaiken mahdollisen hehkutuksen.

Laineesta tuli juhlittu kansallissankari tammikuussa 2016, kun Suomi voitti nuorten maailmanmestaruuden kotikisoissa. Sen jälkeen hän jatkoi kiekkokansan hurmaamista Tapparassa ja Leijonissa. Ja sitten NHL:ssä.

Juuri nyt, syyskuussa 2019, Patrik Laine ei paistattele otsikoissa maaleillaan, vaan aivan muista syistä. Laineella ei ole vielä ensi kaudeksi NHL-sopimusta, vaikka tarunhohtoinen alkaa jo parin viikon päästä. Laine avautui kimurantista tilanteestaan poikkeuksellisen voimakkaasti ja avoimesti Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Hän purki turhautumistaan siitä, että on joutunut pelaamaan Winnipeg Jetsissä väärien ketjukavereiden kanssa.

Laine tilitti, kuinka ”tuollaisilla meriiteillä mitä minulla on, jossain muualla pääsisin pelaamaan parhaiden kanssa”. Totta. Se kuulostaa järkeenkäyvältä. Miettikää nyt, tämä nuori mies on paukuttanut toistasataa maalia änärissä, eikä silti pääse pelaamaan joukkueen parhaiden pelaajien kanssa. Epäreilua!

Niin. Mistäköhän se sitten johtuu, että Laine ei ole saanut – ainakaan omasta mielestään – pelata riittävästi kolmen kauden aikana Winnipegissä vaikkapa Jetsin ykkössentterin Mark Scheifelen kanssa? Miksi näin? Siinähän Scheifele voisi illasta toiseen jakaa mehukkaita syöttöjä armoitetulle maalintekijälle ja keräillä itse tehopisteitä kasapäin.

Tietääkö Laine, mitä Winnipegin avainpelaajat hänestä ajattelevat?

Tietääköhän Laine itse totuuden? Ainakin Jetsin avainpelaajat, kuten Scheifele, tietävät. Ja niin tietävät seuran sisällä monet muutkin.

Sanotaan se nyt suoraan: Scheifele ei halua pelata Patrik Laineen kanssa samassa ketjussa. Ja hän ei ole Jetsin tähdistä ainoa, joka ajattelee näin. Karua, mutta totta. Sisäpiirilähteiden mukaan Laine ei ole järin suosittu pelaaja joukkueen pukukopissa. Syyt siihen ovat yksinkertaisia.

Kun Laine – tai siis ”Pate”, kuten härmän kiekkokansa häntä kutsuu – loistaa, hän loistaa kirkkaasti. Laine säkenöi. Hän janoaa maaleja, haluaa ratkaista pelejä. Mitä kovempi paikka, sitä tarkemmin ja viileämmin Laine viimeistelee. Tämän me jo tiedämme.

Tarinan toinen puoli näyttää olevan suomalaisen sankarilaukojan näkökulmasta selvästi vaikeampaa sulattaa ja ymmärtää. Jos tulosta ei synny, Laineen peli menee nopeasti hälyttävään suuntaan. Puolustusvelvoitteet ja joukkueelle uhrautuvasti pelaaminen unohtuvat, jos pistepörssissä ei ole näkynyt oman mailan jälkiä.

Karrikoiden voi sanoa, että kun Laine ei tee pisteitä, hän liian usein ”vetää läskiksi”. Viime NHL-kaudella tämä nähtiin monta kertaa, kun Laineen tehojen hiipuessa kokonaisvaltaisen pelaamisen taso oli todella heikkoa. Se on jotain, mitä kokeneemmat NHL-pelaajat eivät voi sietää. Kukkopoikia ei kopissa katsota hyvällä. Ei, vaikka tekisi 40 maalia kaudessa.

Avautuminen IL:n haastattelussa kauden kynnyksellä ja sopimusneuvottelujen ollessa pahasti kesken taisi kertoa siitä, että suomalaistähti haluaisi siirtyä toiseen seuraan. Mitään muuta syytä noin kärkeville lausunnoille on vaikeaa keksiä. Tai miettikääpä, miksi kannattaisi arvostella – millä tahansa alalla – kovin sanoin mahdollista työnantajaa palkkaneuvottelujen ratkaisuhetkillä?

Iso kysymys siis kuuluu: tietääkö Laine itse, mitä Winnipegin avainpelaajat hänestä ajattelevat? Jos tietää, hän haluaa ymmärrettävästi pois Jetsistä. Ja jos ei tiedä, on tilanne huolestuttava. Tuoreilla lausunnoillaan Laine pitää huolen siitä, että jos ura jatkuu Jetsissä, hän on pukukopissa entistä epäsuositumpi pelaaja.

Lue myös:

NHL:ssä solmittiin 33 ja 17 miljoonan dollarin sopimukset – Rantanen ja Laine edelleen ilman sopimusta

Lähde: Patrik Laine kieltäytyi viiden miljoonan vuosipalkasta, Jets solmi 50 miljoonan dollarin sopimuksen puolustajan kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat