Entinen maajoukkueluistelija Olivia Tuuva oli uransa jälkeen täysin loppu – tuoreena valmentajana hän haluaa varmistaa, ettei muille käy samoin

Olivia Tuuva oli luistelu-urallaan yksi Suomen parhaista, maajoukkuetasoa. Siitä huolimatta häntä vaivasi jatkuva riittämättömyyden tunne. Valmentajana Tuuva pyrkii välttämään omien valmentajiensa virheitä.

taitoluistelu
Olivia Tuuva
Olivia Tuuva oli luistelu-uransa jälkeen loppu, mutta nyt hän jälleen nauttii jäällä olemisesta valmentajana.Ghadi Boustani / Yle

SM-tasolla kilpaillut Olivia Tuuva lopetti luistelu-uransa vajaat kolme vuotta sitten. Vuoden 2017 SM-kisat olivat hänen uransa viimeiset. Hän luisteli lyhytohjelmansa hyvin, mutta vapaaohjelmassa hänestä tuntui oudolta. Tuuva oli ajatuksissaan toisessa maailmassa. Hän ei tuntenut omia jalkojaan ja epäonnistui ohjelmassaan.

– Se oli ihan viimeinen piste sille kaikelle, Tuuva muistelee.

Piste kaikelle kuulostaa rankalta, ja rankkaa Tuuvalla olikin. Hän oli kärsinyt pitkään uupumuksesta ja sairastelusta jo ennen vuoden 2017 SM-kisoja. Viimeisen ohjelman jälkeen Tuuva romahti täysin.

– En pystynyt enää pidättämään itseäni, itkin vain ja valmentajat yrittivät rauhoitella.

– Sanoin olevani ihan loppu. En enää pystynyt ja olin niin väsynyt, ettei siitä tullut enää mitään.

Tuuva oli kypsytellyt lopettamispäätöstään puolisen vuotta, mutta silti päätöksen jälkeinen kevät oli hänelle kauheaa aikaa. Hän nukkui, söi, itki ja huusi. Hänen suurin pelkonsa oli, ettei hänellä ole luistelun lopettamisen jälkeen mitään, vaan pelkkää tyhjää.

– Luistelijan identiteetti on niin vahva. Ajattelin, että olen huono ihminen eikä kukaan enää arvosta minua. Olin niin loppu kuin ihminen vain voi olla. Minulla ei ollut yhtään energiaa.

Kun nuori luistelija olisi tarvinnut tukea kaikista eniten, jäi todella yksin.

Olivia Tuuva

Vallan väärinkäyttöä

Uran loppumisen jälkeen Tuuvalla diagnosoitiin masennus. Ahdistuneisuutta ja unettomuutta esiintyi itse asiassa jo kilpailuaikana. Tuuva on miettinyt jälkeenpäin, miksi hän ei pysähtynyt luistelu-uransa aikana, kun ensimmäiset masennusoireet ilmenivät.

Hänen paha olonsa kehittyi pikkuhiljaa. Hän pidätti tunteitaan, yritti olla kunnollinen, vahva ja voimakas. Heikkouksia ei saanut olla.

– Siinä kuplassa elää niin vahvasti ja haluaa taistella eteenpäin. Oli sellainen ajatus, että en ole vielä pystynyt näyttämään parastani. Puskin eteenpäin, vaikka minulla oli ihan hirveitä oireita. Jälkeenpäin kuulostaa ihan kamalalta.

Tuuva alkoi kärsiä pahasta kilpailujännityksestä yläasteikäisenä, mutta apua hän ei saanut keneltäkään. Aina kun jännitys iski, hän ei tuntenut jalkojaan. Valmentajalta Tuuvan oli turha odottaa tukea.

– Hän vain sanoi, että olet jo kilpaillut monta vuotta, ei voi jännittää. Ja tämäkin on vain yksi esimerkki siitä, miten uran aikana ei tullut kuulluksi, vaikka yritti.

Ajattelin, että olen huono ihminen eikä kukaan enää arvosta minua. Olin niin loppu kuin ihminen vain voi olla.

Olivia Tuuva

Valmennuslinja oli muutenkin tyly. Jos harjoitukset menivät kisaviikolla huonosti, valmennusta ei loppuviikolla saanut. Tuuvan mukaan kyse oli vallan väärinkäytöstä. Hän mietti, mitä oli tehnyt väärin, eikö hän ikinä riitä.

– Kun nuori luistelija olisi tarvinnut tukea kaikista eniten, jäi todella yksin.

Vasta nyt, kolme vuotta lopettamisen jälkeen, Tuuva on tajunnut hyvyytensä: vain pieni osa luistelijoista valitaan maajoukkueeseen tai kilpailemaan aikuisten SM-kisoihin.

– Nyt on ihan hullua ajatella, kuinka ankara olen ollut itselleni. Se on vaikuttanut kaikkeen, kehoon ja mieleen.

Valmennusta omilla arvoilla

Luistelua Tuuva ei ole jättänyt. Tällä hetkellä hän valmentaa 4–14-vuotiaita lapsia Lappeenrannan luistelijoissa. Hän haluaa tehdä asiat uudella tavalla, urheilijakeskeisesti. Luistelijan täytyy olla keskiössä, ei valmentajan.

– Pyrin valmentamaan omien inhimillisten arvojeni mukaan. On ihanaa, että nyt on tieteellistä tutkimusta, joka tukee urheilijakeskeistä valmentamista. Se on myös luistelijoille pitkällä tähtäimellä parempi.

Tuuva tekee työtään intohimoisesti. Hän on saanut kiitosta sekä luistelijoilta että heidän vanhemmiltaan.

– Toivon, että luistelijat voivat hyvin ja kehittyvät samalla. Luistelutaitojen lisäksi haluan kasvattaa mahdollisimman hyvinvoivia nuoria ja aikuisia.

Lue myös:

Kiira Korpi arvostelee rajusti taitoluisteluvalmennusta ja vaatii liitolta järeitä toimia: "Henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää"

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Anoreksiaan 14-vuotiaana sairastunut joukkuevoimistelija selvisi vaarallisesta kierteestä – “Nyt tajuan, kuinka sairasta oli, että terveysongelmaista tikkulaihaa tyttöä kehuttiin”

Jalkapallovalmentajalle 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – 13-vuotiaana uhriksi joutunut Emilia: “Se oli minulle helvetti”

SUEKin selvitys: Suomalaiset tenniksen pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää – kohteena nuoret naiset, tekijöinä miesvalmentajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat