Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kiira Korpi arvostelee rajusti taitoluisteluvalmennusta ja vaatii liitolta järeitä toimia: "Henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää"

Kiira Korpi nostaa esiin suomalaisessa taitoluistelussa vallitsevat epäkohdat. Korven mukaan taitoluisteluvalmennukseen tarvitaan radikaali muutos.

taitoluistelu
kiira korpi
Kiira Korpi on luistelu-uransa jälkeen muun muassa opiskellut psykologiaa.Tomi Hänninen

Suomen menestyneimpiin taitoluistelijoihin lukeutuva Kiira Korpi on turhautunut. Hän on käynyt viime aikoina lukuisia keskusteluja suomalaisen taitoluistelun tilanteesta Suomen urheilun eettisen keskuksen, Taitoluisteluliiton sekä entisten huippuluistelijoiden kanssa.

EM-hopeaa ja kaksi pronssia urallaan voittaneen Korven mukaan taitoluistelussa on jo vuosia vallinnut valmennuskulttuuri, joka nojaa vanhanaikaisiin valmennusmenetelmiin. Muutosta on toivottu, mutta turhaan.

– Suurin ongelma on systeemissä oleva normalisoitu kulttuuri, jossa henkinen hyväksikäyttö, häirintä, vähättely, kiusaaminen, huutaminen ovat arkipäivää, Korpi sanoo.

– Nyt tarvitaan radikaalia muutosta ja halua kohdata aika synkkäkin todellisuus.

Yle Urheilu on haastatellut Korven lisäksi viittä entistä huippuluistelijaa, jotka kaikki jakavat Korven näkemyksen lajikulttuurin armottomuudesta ja epäkohdista. He ovat kokeneet urheilu-uriensa aikana alemmuudentunnetta, henkistä pahoinvointia ja ahdistusta.

– Olen rohkaissut liittoa toistuvasti ottamaan paljon voimakkaammin kantaa siihen, kuinka suuria ja vakavia eettisiä haasteita lajikulttuurissamme on. Emme voi päästä ongelmasta eroon, jos emme käsittele sitä kaikessa laajuudessaan, Korpi vaatii.

Paljon suurempi pelko ja kipu tulee siitä, jos ongelmien kieltämistä, vähättelyä ja siten niiden hiljaista hyväksymistä tai kenties jopa tukemista jatketaan.

Kiira Korpi

Monien silmät ovat avautuneet

30-vuotias Korpi kertoi avoimesti taitoluistelun raadollisuudesta viime syksynä julkaistussa kirjassaan Ehjäksi särkynyt. Menestynyt huippuluistelija Korpi kärsi urheilu-uransa aikana esimerkiksi voimakkaasta ahdistuksesta sekä henkisestä ja fyysisestä uupumuksesta.

Kovat paineet johtivat myös jatkuvaan laihduttamiseen ja syömisongelmiin. Joissain valmennussuhteissaan Korpi koki tylyä ja nöyryyttävää käytöstä. Myös loukkaantumiset varjostivat hänen uraansa.

Kirjan julkistamisen jälkeen moni entinen huippuluistelija tuki julkisuudessa Korpea, mutta esimerkiksi Taitoluisteluliiton entinen puheenjohtaja Susanna Rahkamo epäili Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että avoimuus voi haitata lajin mainetta.

Kiira Korpi
Kiira Korpi kärsi itse uransa aikana voimakkaasta ahdistuksesta ja uupumuksesta.EPA

Nykyisin New Yorkissa asuva Korpi sai avoimuudellaan aikaan laajaa julkista keskustelua, mutta se ei kuitenkaan aiheuttanut hänen mukaansa syvällistä muutosta lajikulttuuriin.

– Olen kuullut taitoluistelukentältä, että monien silmät ovat avautuneet. Monet ovat tulleet kertomaan minulle kirjan jälkeen siitä, mitä heidän seuroissaan tapahtuu, Korpi kertoo.

– Heillä ei ole kuitenkaan ollut uskallusta vaatia jotain muuta, tai vaikka jotkut rohkeat yksilöt ja tahot olisivatkin vaatineet, niin mitään todellista muutosta on harvoin tapahtunut. Siitä tulee monelle turhautunut tunne, että vaikka meidän lajissa on kirjattu hyvät eettiset säännöt, onko niistä säännöistä mitään hyötyä, jos ne eivät päde käytännössä.

Valmentajilla liikaa töitä ja paineita

Kiira Korpi kokee, että luistelijoiden ohella myös taitoluisteluvalmentajat voivat usein pahoin, mikä heijastuu taitoluisteluyhteisöön. Korven mukaan urheilijasta tehdään tuote, jota valmentaja hioo omannäköisekseen. Valmennus ei ole urheilijakeskeistä eikä etenkään ihmiskeskeistä.

– Monilla valmentajilla on liikaa töitä. Olen kuullut useilta valmentajilta ja luistelijoilta, että he uupuvat sen takia, koska valmennustyötä ei saa tehdä omien arvojen mukaisesti.

Korpi sanoo valmentajien kärsivän siitä, että heidän on jäljiteltävä venäläistä tyyliä tai sitä tapaa, joka on huippuluistelussa valloillaan. Menestystä haetaan hinnalla millä hyvänsä ja yritetään treenata niin paljon kuin mahdollista. Sielu puuttuu, eivätkä arvot kohtaa.

On mahdotonta saada riittävän syvällistä muutosvoimaa ja keskustelua, jos ongelmaa ei haluta tunnustaa sen kaikessa vakavuudessaan ja laajuudessaan.

Kiira Korpi

Ongelmista huolimatta Korpi näkee lajissa myös paljon hyvää. Yhä useammat laji-ihmiset ovat inhimillisemmän ja nykyaikaisemman valmennuksen kannalla.

Taitoluisteluliitolle Korvella on selkeä viesti: hän toivoo liiton tunnustavan ongelmat. Hän odottaa liitolta tarkennuksia siitä, millaista tukea ja koulutusta lajiväelle aiotaan järjestää ja kuinka paljon niitä varten kohdennetaan resursseja.

– Ymmärrän, että synkän todellisuuden kohtaaminen tekee kipeää ja pelottaa. Mielestäni paljon suurempi pelko ja kipu tulee siitä, jos ongelmien kieltämistä, vähättelyä ja siten niiden hiljaista hyväksymistä tai kenties jopa tukemista jatketaan.

– Liiton on kuunneltava aidosti lajiyhteisöä eli seuroja, valmentajia, vanhempia, luistelijoita ja entisiä luistelijoita. On mahdotonta saada riittävän syvällistä muutosvoimaa ja keskustelua, jos ongelmaa ei haluta tunnustaa sen kaikessa vakavuudessaan ja laajuudessaan, Korpi korostaa.

Taitoluisteluliitto julkaisi myöhään keskiviikkoiltana tuloksia (siirryt toiseen palveluun)taitoluistelijoiden lajikulttuurikyselystä. Taloustutkimuksella teetetyn laajan kyselyn perusteella valmennustavoissa on paljon parannettavaa. Etenkin valmentajien vuorovaikutustaidoissa oli kyselyn mukaan puutteita.

Lähes joka neljäs luistelija koki, että valmentajan kanssa ei pysty keskustelemaan vaikeista asioista. Moni koki myös epäonnistumisen pelkoa harjoituksissa.

Taitoluisteluliitto korostaa tiedotteessa harrastajan ja huippu-urheilijan turvallista polkua lajin parissa.

– Turvallisen ympäristön luomisessa meitä ohjaavat luonnollisesti säännöt, mutta tehtävämme on kehittää jatkuvasti avointa lajikulttuuria, jossa epäkohdista rohjetaan kertoa, jotta voimme niihin puuttua. Mitä tulee häirintään, siinä meillä on ehdoton nollatoleranssi, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio sanoo.

Päivitetty kello 6.39. Liitto julkaisi myöhään keskiviikkoiltana lajikulttuurikyselyn tuloksia.

Päivitetty kello 8.15. Lisätty liiton julkaiseman kyselyn tuloksia.

Lue myös:

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Entinen maajoukkueluistelija Olivia Tuuva oli uransa jälkeen täysin loppu – tuoreena valmentajana hän haluaa varmistaa, ettei muille käy samoin

Anoreksiaan 14-vuotiaana sairastunut joukkuevoimistelija selvisi vaarallisesta kierteestä – “Nyt tajuan, kuinka sairasta oli, että terveysongelmaista tikkulaihaa tyttöä kehuttiin”

Syömishäiriöstä toipunut voimistelija vaatii valmentajilta inhimillisyyttä – “Minä näin sellaista käytöstä, jota ei hyväksyttäisi millään työpaikalla”

Jalkapallovalmentajalle 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – 13-vuotiaana uhriksi joutunut Emilia: “Se oli minulle helvetti”

SUEKin selvitys: Suomalaiset tenniksen pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää – kohteena nuoret naiset, tekijöinä miesvalmentajat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat