1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Veikkausliiga

FC Interin Timo Furuholm uupumuksen jälkeen huippukuntoon päässeestä Mika Ojalasta: ”Taitava, lojaali soturi tälle seuralle"

Mika Ojala ja Timo Furuholm tavoittelevat FC Interin toista mestaruutta. Ojala on selättänyt viime kauden burnoutin komeasti, Furuholm puolestaan uskoo taas voittamiseen.

Ojala ja Furuholm ovat jokaiselle Veikkausliigan katsojalle tuttu tutkapari. Kuva: AOP / Jaakko Stenroos

– Ollaan ystäviä aina kun Mika syöttelee mulle!

Näin vastaa FC Interin kapteeni Timo Furuholm kysymykseen monivuotisesta pelikaveristaan Mika Ojalasta.

Vuodet ovat hioneet myös tutkaparin huumorintajua samaan suuntaan. Kaksikko pelasi ensi kertaa yhdessä jo vuonna 2005 lukion treeneissä sekä Interin silloisessa reservijoukkueessa VG-62:ssa Naantalissa.

Molemmat vuoden 2008 Suomen mestarit ovat sittemmin käyneet harjoittamassa ammattiaan muun muassa Saksassa, mutta palanneet lopulta Turkuun ja sinimustaan paitaan hakemaan sitä toista mestaruutta.

Yhteistyö on toiminut tällä kaudella paremmin kuin aikoihin. Veikkausliigan maalipörssiä johtavan Filip Valenčičin kanssa he ovat muodostaneet pääsarjan pelätyimmän kärkitrion.

Ojala ja Furuholm pelasivat ensi kertaa yhdessä jo vuonna 2005. Kuva: Dani Branthin / Yle

Sekä Ojala että Furuholm vakuuttavat pitkästä yhteisestä historiasta olevan hyötyä kentällä. Erityisesti käsillä olevissa tiukissa ratkaisupeleissä pienet asiat voivat ratkaista.

Esimerkiksi se sekunnin murto-osa, jonka maalintekijä Furuholm saa puolustajaan nähden, kun Ojala tuntee selkäytimessään, mihin kaveri on juoksemassa.

Furuholmin mukaan liigan parhaalla syöttäjällä on muitakin avuja kuin erinomainen pelisilmä ja hyvä laukaus.

– Mika on taitava, lojaali soturi tälle seuralle. Kaikki on lyöty tiskiin ja sen myötä on tullut myös menestystä. Kun tämä reissu joskus loppuu, Mika ei ainakaan jää Interille mitään velkaa.

Ojala komppaa kaveriaan vastaavasti.

– Furkka on intohimoinen taistelija ja maalintekijä, jolla on iso sydän. Pelaaja, jota voi aina katsoa ylöspäin ja joka näyttää aina esimerkkiä.

Ojala voitti uupumuksensa

Vuosi sitten tunnelma FC Interissä oli varsin toisenlainen kuin nyt. Liigan piikkipaikan sijaan taisteltiin keskikastin sijoituksista.

Furuholm paljasti jo Suomen Cupin voiton jälkeisessä haastattelussa toukokuussa 2018, ettei ollut uskonut enää voittavansa jalkapallourallaan mitään. Tällä hetkellä kapteenilla on toisenlainen ääni kellossa.

– Siihen mennessä oltiin eletty jo pitempään vaikeampia aikoja. Nyt valmentajavaihdokset ja sen myötä tapahtunut kulttuurinmuutos ovat tuoneet meidät tähän tilanteeseen, että uskoa riittää ja odotan innolla tulevia karkeloita.

Uuden päävalmentajan Jose Riveiron ja oman pelityylin löytymisen myötä Interin yhteishenki vaikuttaa harjoituksissa erinomaiselta. Pelilliset palaset ovat loksahdelleet kohdalleen. Joukkue on Veikkausliigan huipentavan Mestaruussarjan kärjessä.

FC Inter on löytänyt kolmen topparin taktiikasta joukkeelle sopivan pelitavan. Kuva: AOP

Myös Mika Ojala on saanut oman pelinsä ja henkilökohtaisen elämänsä uusille raiteille. Vuoden 2018 kesäkuussa hänelle tuli henkinen ja fyysinen seinä vastaan. Pelaaminen jäi kokonaan loppukaudeksi.

Paimion Hakan kasvatti ilmoitti silloin rehellisesti valmennusvastuussa olleelle John Allenille, että omat rajat ovat tulleet vastaan eikä pelaaminen enää luonnistu. Siihen nähden tämä kauden huippuvire vaikuttaa siltä kuin pelaaja olisi syntynyt uudelleen.

– Viime vuonna oltiin aika pohjalla tähän aikaan. Se oli varmaan lopulta hyvä asia, että niin kävi ja halusinkin kertoa siitä avoimesti ja julkisesti. Siitä on opittu ja nyt nautin taas täysillä pelaamisesta, tammikuusta lähtien täällä on ollut ihan uudet tuulet.

Uusia tuulia pelikentälle toi varsinkin Jose Riveiro, joka kysyi Ojalalta missä hän haluaisi pelata. Keskutelun jälkeen espanjalainen päävalmentaja alkoi peluuttaa viime vuosina laitapelaajana tunnettua Ojalaa keskemmällä kymppipaikalla.

Tästä roolista Ojala nauttii, ja sitä myötä myös tulosta on tullut. Ojala on maalisyöttötilaston kakkosena kahdeksalla maalisyötöllä ja iskenyt itse kuusi osumaa.

Furuholm ei ole lääkäri, mutta osaa kuunnella

Jalkapallojoukkue ei ole helpoin työyhteisö tuoda julki omaa haavoittuvaisuuttaan. Vastustajille pitää näyttää omaa kovuuttaan, mutta lisäksi kovaa kilpailua käydään pelipaikoista myös oman joukkueen sisällä.

Kapteeni Furuholm liputtaa kuitenkin uudenlaisen, avoimemman jalkapallokulttuurin puolesta. Hänen mielestään on hyvä, että Ojalan uupumuksen kaltaisista asioista puhutaan niin joukkueen sisällä kuin julkisestikin.

Itse hän muistuttaa osaavansa kuunnella, olevansa lähes joka päivä pukukopissa ja pyrkivänsä olemaan helposti lähestyttävä persoonallisuus.

– Minun on turha alkaa leikkiä mitään lääkäriä, joka pystyy tällaisia asioita korjaamaan, mutta minulle saa sanoa ja koen että minuun voi luottaa tällaisissa asioissa.

– Me ei olla koneita, vaikka joskus tuntuu siltä, että niin ajatellaan, kapteeni muistuttaa.

Armeijaryhmäkuva FC Interin mestaruuden ratkaisseen ottelun ohjelmalehtisestä vuodelta 2008. Kuvassa Oskari Forsman, Timo Furuholm, Mika Mäkitalo ja Mika Ojala. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Ojalan ja Furuholmin fokus on nyt kauden viimeisissä peleissä. Nuorempien pelaajien päitä ei ole juuri sekoitettu sankaritarinoilla siitä, millä keinoin mestaruus napattiin vuonna 2008.

Tosin kapteeni Furuholm myöntää tarinoineensa vuoden 2008 lokakuun muista kuin pelillisistä tapahtumista.

– Kyllä mä olen niille pojille paljon kertonut niistä juhlista. Tietävät mitä tuleman pitää, jos me voitetaan tänä vuonna.

Lue lisää:

FC Inter piti paikkansa mestaruustaistossa – KuPS kaatoi HJK:n, Ilvekselle karvas takaisku