1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. judo

Valtion vaatimus vetäytyä MM-kisoista israelilaisurheilijan kohtaamisen välttämiseksi oli liikaa – Kansainvälinen judoliitto sulki Iranin kaikesta toiminnastaan

Kansainvälinen judoliitto on sulkenut Iranin kaikesta toiminnastaan.

Saeid Mollaei (valkoinen) voitti Tokion MM-kisoissa hallitsevan olympiavoittajan Khasan Khalmurzaevin.

Kansainvälinen judoliitto IJF on sulkenut Iranin kaikkien tapahtumiensa ulkopuolelle.

Syynä ovat muutaman viikon takaisten MM-kisojen uskomattomat tapahtumat. Iranin valtio nimittäin käski alle 81-kiloisten sarjassa otellutta Saeid Mollaeita vetäytymään Japanin MM-kisoista.

Mollaei ei suostunut tähän, ja eteni aina välieriin asti. Hän oli vaarassa kohdata Israelin Sagi Mukin, joka oli pärjännyt MM-kisoissa toisella puolen kaaviota niin ikään mainiosti.

Iranin mukaan maan urheilija ei saa kohdata israelilaista urheilijaa. Tapaus eteni aina niin pitkälle, että Iranin suurlähetystön väkeä oli ilmestynyt kisapaikan lähelle. Mollaeille kerrottiin myös puhelimitse, kuinka Iranin salainen palvelu oli vieraillut hänen perheensä luona.

Mollaei hävisi välierän ja on elänyt välikohtauksesta lähtien Saksassa.

Kansainvälisen judoliiton mukaan on olemassa vahvoja epäilyksiä siitä, että Iranin judoliitto syyllistyisi myös jatkossa vastaavaan. Tapaus ei myöskään ole ainutlaatuinen Iranin historiassa.

Vuonna 2004 Arash Miresmaeili, Ateenan olympialaisten 66-kiloisten sarjan voittajasuosikki, arvottiin kohtaamaan avauskierroksella Israelin Ehud Vaks. Miresmaeili oli kuitenkin punnituksessa liian painava ja hänet diskattiiin.

Iranilla on mahdollista valittaa päätöksestä urheilun kansainväliselle vetoomustuomioistuimelle CASille.

Lue myös:

Uskomaton tarina tämän päivän maailmasta – Valtio painosti ja uhkasi maailmanmestaria sekä hänen perhettään jopa kesken MM-kisojen!