Kiira Korven avoin puheenvuoro taitoluisteluväelle: "Peilistä täytyy nähdä se, jota emme haluaisi kohdata"

Kiira Korpi ehdottaa puheenvuorossaan yhteisöllistä ponnistusta valmennuskulttuurin parantamiseksi taitoluistelussa.

taitoluistelu
Kiira Korpi
Mikko Ahmajärvi / Yle

Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. (Suomen perustuslaki 7 §)

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti. (Suomen perustuslaki 6 §)

Kuten kaikilla ihmisillä, myös urheilijoilla – ja aivan erityisesti urheilevilla lapsilla – täytyy olla nämä lain suojaamat perusoikeudet (siirryt toiseen palveluun).

Suomen urheilun eettisen keskuksen viime vuonna koostaman Vaikeneminen ei ole vaihtoehto -katsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan urheilu- ja liikuntaharrastuksissa tapahtuva hyväksikäyttö, häirintä ja kiusaaminen on yleinen, mutta paikoin ankarasti vaiettu ilmiö, josta tarvitaan lisää kotimaista tutkimustietoa.

Kanadassa tehtiin hiljattain kysely väärinkäytösten yleisyydestä urheilussa (siirryt toiseen palveluun). Kyselyyn osallistui yli tuhat nykyistä ja entistä maajoukkueurheilijaa. Tutkimuksessa havaittiin, että lähes viidennes nykyisistä urheilijoista ja melkein neljäsosa lopettaneista urheilijoista on kokenut henkistä väkivaltaa, usein valmentajaltaan.

Kyselyn mukaan kaltoinkohtelulla on kauaskantoisia seurauksia: esimerkiksi 13 prosenttia nykyisistä ja 20 prosenttia entisistä urheilijoista kertoi kärsineensä itsetuhoisista ajatuksista.

Muutos tehdään yhdessä

Urheilulla ja liikunnalla on tunnetusti valtavan paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia ja urheilemalla ihminen voi oppia arvokkaita ominaisuuksia esimerkiksi sinnikkyyteen, keskittymiskykyyn ja tiimityöhön liittyen. Mutta emme saa olla sokeita urheilussa esiintyville ongelmille, koska voimme kehittää suomalaista ja globaalia urheilualaa nykyaikaisempaan sekä ihmistä ja elämää kokonaisvaltaisemmin katsovaan suuntaan.

Kysymys kuuluu: mitä seuraavaksi?

En todellakaan usko, että minulla tai kenelläkään yksittäisellä ihmisellä tai taholla on yksinään riittäviä ratkaisuja tähän polttavaan kysymykseen.

Velvollisuutenamme on vaatia oikeuksiemme toteutumista ei vain itsemme vaan myös tulevien sukupolvien takia.

Vaikuttamiseen tarvitaan eri alojen tutkijoita ja asiantuntijoita sekä kuunteleva ja ruohonjuuritason äänistä inspiroituva yhteisöllinen ponnistus. Mahdollisimman monen eri sidosryhmän ja ihmisen mielipiteiden täytyy päästä näkyville.

Ja ihan erityisesti esille täytyy nousta tähän mennessä vähiten ääneen päässeen sidosryhmän eli urheilijoiden äänet.

Tuntuu käsittämättömältä, että tällaista joutuu korostamaan ja vaatimaan, koska luulisi, että urheilijat olisivat automaattisesti urheilun tärkein sidosryhmä – ilman heitä ei olisi koko urheilua!

Mutta kuten tiedämme, valitettavasti painavin ääni on usein niillä, joilla on eniten valtaa ja rahaa pelissä.

Esimerkkiä Kanadasta?

Meidän kaikkien urheilussa vaikuttavien ihmisten – vanhempien, urheilijoiden, valmentajien, tuomareiden, seura- ja liittotyöntekijöiden, toimittajien ja päättäjien – täytyy katsoa nyt peiliin pitkään ja hartaasti. Meidän kaikkien pitää nähdä peilistä myös se puoli itsestämme, jota emme haluaisi kohdata.

Meidän täytyy muistuttaa ja kouluttaa itseämme sekä toisiamme niin vastuistamme kuin velvollisuuksistamme. Meidän jokaisen tulee harrastaa myönteistä, mutta jämäkkää aktivismia omassa yhteisössämme. Muuten vain päivittelemme, vähättelemme tai hiljaisesti hyväksymme epäoikeudenmukaisuuksia – vaivumme osaksi ongelmaa. Jokaisen täytyy nousta tahollaan, jotta muutumme yhdessä osaksi ratkaisua.

Otetaan mallia esimerkiksi kanadalaisista, jotka ovat koonneet urheilijoita yhteen (siirryt toiseen palveluun) jakamaan kokemuksiaan ja pohtimaan yhdessä, mitä asioille voisi tehdä. Velvollisuutenamme on vaatia oikeuksiemme toteutumista ei vain itsemme, vaan myös tulevien sukupolvien takia, koska meillä jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen niin urheilukentillä kuin niiden ulkopuolella.

Kiira Korpi
Kirjoittaja on Suomen menestyneimpiin taitoluistelijoihin lukeutuva entinen urheilija. Hän voitti urallaan EM-hopeaa ja kaksi EM-pronssia.

Lue myös:

Kiira Korpi arvostelee rajusti taitoluisteluvalmennusta ja vaatii liitolta järeitä toimia: "Henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää"

Entinen maajoukkueluistelija Olivia Tuuva oli uransa jälkeen täysin loppu – tuoreena valmentajana hän haluaa varmistaa, ettei muille käy samoin

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Laaja kysely avaa taitoluistelun ongelmia: lähes puolet urheilijoista pelkää harjoituksissa – "Yllättävän moni pitää tätä todellisena uhkana"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat