Suora

  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Alisa Vainio kertoi mielenkiintoisia tietoja kunnostaan MM-kisojen kynnyksellä – myös valmentajalta rohkaisevia lausuntoja: "Harjoitukset jopa uran parhaita"

Juoksijalupaus kertoo ottaneensa isoja askeleita oikeaan suuntaan kolmen viikon aikana.

Yleisurheilun MM 2019
Alisa Vainio on nousukunnossa MM-kisojen kynnyksellä.
Alisa Vainio on nousukunnossa MM-kisojen kynnyksellä.Jussi Saarinen / AOP

Lauantaina 3. elokuuta Lappeenrannassa kolealla Kimpisen kentällä yhdellä urheilijalla oli pitkän pohdinnan paikka. Alisa Vainio oli vastikään jäänyt kotikentällään SM-hopealle 10 000 metrillä, eikä suoritus ollut lupauksia antava niin katsojille kuin urheilijalle itsellekään.

Vainion aika 34.05,00 oli toki yli 42 sekuntia parempi kuin minkä hän juoksi kuukautta aiemmin Jämsässä, mutta silti se jäi yli minuutin hänen ennätyksestään. Uran paras aika kymppitonnilla on niinkin kaukaa kuin kesältä 2015.

21-vuotias Vainio kertoi Yle Urheilulle Kalevan kisa -suorituksensa jälkeen, että hän on kärsinyt oikean jalan mystisestä hermotusongelmasta puoli vuotta.

– Mikään ei ole rikki, mutta jalka ei toimi normaalilla tavalla, Vainio kertoi tuolloin.

Tilanne oli kaikkea muuta kuin hyvä ajatellen Dohan MM-maratonia, jolle Suomen Urheiluliitto oli valinnut Vainion. Nyt, kuusi viikkoa myöhemmin Vainio kertoo harkinneensa vakavasti MM-kisojen väliin jättämistä. Viime viikkojen kehitys sai kuitenkin juoksijalupauksen vaakakupin kääntymään MM-reissun puolelle.

– Kolmen viime viikon aikana olen ottanut niin isoja askeleita oikeaan suuntaan, että katsoimme valmentajani kanssa parhaaksi lähteä hakemaan kokemusta, Vainio kertoo Yle Urheilulle puhelimitse Turkin Belekistä, jossa valtaosa Suomen MM-joukkueesta viimeistelee kisakuntoaan.

Jalkavaiva jäi mysteeriksi

Tarkkaa tietoa siitä, mikä oikeassa jalassa on aiheuttanut kauden mittaan ongelmia, Vainiolla ei vieläkään ole. Edes magneettikuvat eivät ole tarjonneet vastauksia vaivaan, joka ilmeni ensi kerran tammi-helmikuun taitteessa.

– Ajattelin, että kyse oli pienestä lihaksen kireydestä, joka aiheuttaa pikkaisen virheasentoa ja vajaata askellusta. Sitten se jollain tapaa olikin isompi juttu, ja välillä tuntui, ettei toinen jalka pelannut ollenkaan, Vainio muistelee.

Helpotusta henkisesti raskaaseen tilanteeseen ei tuonut myöskään heinäkuun alussa iskenyt flunssa, joka pakotti Vainion vetäytymään 22-vuotiaiden EM-kympiltä.

Vaikka kunnon kehityskäyrä on Vainion mukaan osoittanut viime aikoina selvästi ylöspäin, lähtökohdat Dohan MM-maratonille ovat vähintäänkin haastavat: alla on vain kaksi aiemmin mainittua 10 000 metrin kisaa, jotka olivat ajallisesti heikkoja.

– Tällä hetkellä olen enemmän kuin iloinen, että olen saanut juoksuni kulkemaan. Nyt ei voi odottaa mitään ihmejuttuja, koska on otettava huomioon, miten vähän olen pystynyt tekemään hyviä treenejä.

– Jalka on kuitenkin tosi paljon parempi kuin aiemmin tällä kaudella. Se on ihan eri jalka, Vainio sanoo ja ilmoittaa, ettei halua puida tarkemmin jalkaongelmiaan.

Alisa Vainio oli kaukana huippuvauhdistaan vielä elokuussa käydyissä Kalevan kisoissa.
Mikko Lieri / All Over Press

Jalkaongelmista toipumista kuvaa hyvin, että Vainion mukaan Dohan MM-maraton ei edes ole hänen kauden päätavoitteensa. Sen hän on asettanut myöhemmälle syksyyn valmentajansa Jarmo Viskarin kanssa.

– En nyt avaa asiaa sen enempää, mutta vielä tulee varmasti parempia juoksuja kuin MM-kisoissa. Doha on vain yksi askel oikeaan suuntaan. On ihan mahtavaa, että pääsen tässä iässä hakemaan arvokisakokemusta aikuisten puolelta.

– Maratoonarina minulla on aikaa vielä parikymmentä vuotta. Mihinkään ei ole kiire, mutta en myöskään halua turhaan tuhlata aikaa, Vainio sanoo.

Hyppy tuntemattomaan

Naisten MM-maraton juostaan Dohassa heti ensimmäisen kilpailupäivän päätteeksi. Koska auringossa juokseminen ei tule kysymykseen Qatarin pääkaupungin pätsissä, lähtöaika on harvinaisesti perjantaina 27. syyskuuta kello 23.59.

Tästä huolimatta valmentaja Viskarin mukaan lämpötilan ennustetaan olevan starttihetkellä 33 celsius-asetetta, mutta sitäkin suuremman haasteen kilpailijoille heittää ilmankosteusprosentti. Tähän aikaan vuodesta se huitelee öisin yli 70 prosentissa.

– Olemme saaneet kävelijöiltä paljon vinkkejä, joita olemme ottaneet jo käyttöön. Hyödynnämme niitä myös valmistautumisessa paikan päällä ja itse kisassa, Viskari sanoo.

Valmentajan mukaan Vainio on käyttänyt viimeistelyharjoituksissa viilennysliivejä, joita Suomen kävelijänelikko käytti viime vuonna Berliinin EM-kisoissa. Vainio on ilmoittautunut myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kapselikokeiluun. IAAF tarjoaa kävelijöille ja maratoonareille ennen kilpailusuoritusta nieltävän pippurinkokoisen kapselin, jolla mitataan urheilijan kehon lämmönvaihteluita.

– Olemme kokeilleet täällä Belekissä erilaisia viilennyskeinoja, ja ne tuntuvat toimivan. Dohassa kylmä vesi on avainasemassa, ja se, kuinka hyvin sitä pystyy juomaan, Viskari sanoo ja kertoo olevansa luottavainen suojattinsa iskukyvystä.

– Keskiviikkona Alisa teki viimeisen pitkän viimeistelyharjoituksen, joka meni erinomaisesti. Myös ennen Belekiin tuloa Suomessa tehdyt harjoitukset olivat kauden ja jopa uran parhaita, Viskari kertoo.

Jalkavammat ovat hidastaneet Alisa Vainion vauhtia viime vuosina.
Jalkavammat ovat hidastaneet Alisa Vainion vauhtia viime vuosina.Vesa Pöppönen / All Over Press

Ei aika- eikä sijoitustavoitetta

Mitä katsojat voivat sitten odottaa Vainiolta MM-maratonilla? Vainio pääsi mukaan kisaan viime vuoden tilastoajallaan 2.34.49, jota nopeammin hän on juossut vain olympiavuonna 2016. Tuolloin Vainio nousi kertarykäisyllä yleisurheilua seuraavan suomalaisyleisön tietoon, kun hän juoksi 17-vuotiaana elämänsä ensimmäisellä maratonilla ajan 2.33.24. Sillä hän on Suomen tilastossa edelleen seitsemäntenä, mutta Dohassa MM-reitillä nähdään parikymmentä kahden ja puolen tunnin alittajaa.

Dohassa ennätyksistä on käytännössä turha kuitenkaan haaveilla. Siitä pitävät huolen edellä mainitut lämpötila ja kosteusprosentti. Viskari arvioi, että tilastoaikoihin voi kullakin urheilijalla helposti lisätä kymmenenkin minuuttia. Vainio puolestaan ei halua arvioida, kauanko MM-kisan läpi vieminen häneltä saattaisi kestää.

– Olisi jo voitto sinänsä, ettei tulisi totaalista sippaamista. Tärkeää olisi, että saisi juostua kisan ehjästi läpi. Jos mennään aivan äärirajoille, noutaja voi tulla nopeasti. Lähden mieluummin liikkeelle maltilla, kuulostelen kehoa ja yritän mahdollisimman hyvin saada lämpöä haihtumaan ja pidettyä itseni viileänä ja virkeänä, Vainio sanoo ja tiivistää kisan seuraavasti:

– Tämä on sääoloiltaan aivan eri kisa kuin mikään aiempi urallani.

Lue lisää:

ME-nainen jää pois Dohan MM-kisoista – loukkaantuminen Timanttiliigassa vaivaa yhä

Miksi Elmo Lakka ei päässyt mukaan MM-kisoihin? – kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen suomalaisjäsen näkee valintajärjestelmässä useita ongelmia

Saksan keihäshuippu jättää Dohan MM-kisat väliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat