Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa

Kommentti: Laineen ja Winnipegin tilanteeseen lisämauste NHL:n sääntökirjasta – Jetsissä täysi kaaos

Stanley Cup -haaveet ovat kaatuneet Winnipegissä nopealla tahdilla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Maurice
Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Maurice viime kevään pudotuspeleissä.Getty Images

Katoavaista on mainen kunnia, sanotaan.

Vaikka NHL-maailmassa asiat muuttuvat joskus nopeastikin, dramaattiset käänteet Winnipeg Jetsin ympärillä ovat olleet jopa laji-ihmisille hämmentävä pala purtavaksi. Seura, joka laskettiin vielä puolitoista vuotta sitten huomisen mestarikandidaatiksi, on yhtäkkiä keskellä totaalista kaaosta.

Mistä on kysymys ja miten tähän ajauduttiin? Kysymyksistä ensimmäiseen on helpompi vastata.

Kysymys on käsittämättömästä turbulenssista pelaajistossa. Ovet ovat käyneet Winnipegissä (ulospäin) siihen malliin, että moni on kysynyt itseltään, miksi joukkuemenestystä jahtaavat pelaajat haluavat yksi toisensa perään pois seurasta, jolla piti olla edessään loistava tulevaisuus.

Osin kyse on tietenkin palkkakatosta.

Puolustajat Jacob Trouba ja Tyler Myers sekä hyökkääjät Kevin Hayes, Brandon Tanev ja Joel Armia olivat yksinkertaisesti pelaajia, joihin Jetsillä ei enää ollut varaa. Toisaalta: jossakin muualla pelaajat ovat tehneet merkittäviäkin kompromisseja pysyäkseen ison potentiaalin joukkueissa.

Miksi esimerkiksi erinomaisesti Patrik Laineen ja Nikolaj Ehlersin vierellä keväällä 2018 pelannut Paul Stastny ei halunnut jäädä joukkueeseen, jonka kanssa kävi Stanley Cup-finaalien porteilla?

Miksi Jacob Trouba ajautui riitoihin seuran kanssa? Miksi Patrik Laineen suhde seuran kanssa on rikki? Miksi ensi kesänä rajoitetuksi vapaaksi agentiksi tuleva Jack Roslovic on tämäkin erittäin tyytymätön tilanteeseensa seurassa? Mihin suuntaan menee Kyle Connorin suhde seuran kanssa, jos uutta sopimusta ei pian synny?

Patrik Laine
Patrrik Laineen suhde Winnipegin kanssa on vaikeassa vaiheessa.AOP

Miksi ykköspakki Dustin Byfuglien päättää yhtäkkiä syyskuun puolessa välissä jättää joukkueen vetäytyäkseen kotiinsa miettimään uransa jatkoa? Ajoitus on vähintäänkin erikoinen, vaikka siihen ei sen suurempaa dramatiikkaa sisältyisikään.

Jokaisen pelaajan tarina on tietenkin omansa, mutta jokin Winnipegissä mättää. Ja vain arvailla voidaan, miten tilanne näyttäytyy ulospäin. Kuinka moni vapaa agentti haluaa jatkossakaan Winnipegiin, kun pelaaja toisensa perään lähtee seurasta ovet paukkuen?

On selvää, ettei Winnipegissä tällä hetkellä henkilöstö vedä niin sanotusti samaa köyttä. Rikkoutuneesta pukuhuoneesta on saatu raportteja jo pitkin viime kautta. Jotakin pelaajaa ärsyttää oman roolin pienuus, toista se, että vieruskaveri tienaa tai tulee tienaamaan enemmän.

Eikä Blake Wheeler ole kapteeni, jonka puolesta muu joukkue olisi valmis menemään läpi sen kuuluisan harmaan kiven – sama on tilanne päävalmentaja Paul Mauricen kanssa. Supliikki Maurice on hyvä valmentaja, mutta kopissa on luotsin näkökulmasta liikaa soraääniä.

Kun kaikkeen edellä mainittuun yhdistetään rahakiistat GM Kevin Cheveldayoffin kanssa, soppa on valmis. Liian montaa pelaajaa hiertää jokin, jotta joukkue voisi keskittyä olennaiseen.

Ja koska monen pelaajan suurin murhe liittyy omaan tilanteeseen, joukkue ei pääse hioutumaan yhteen.

Jos mietitään alkavaa kautta, käsillä oleva tilanne laittaa Winnipegin ahtaaseen rakoon. Puolustuskalusto, joka oli vielä vuosi sitten yksi liigan parhaista, on yhtäkkiä korkeintaan keskitasoa. Etenkin Byfuglienin lähtö oli Jetsille murskaava takaisku.

Josh Morrissey on huippupuolustaja, mutta sen jälkeen Jets onkin lirissä. Neal Pionk, Dmitry Kulikov, Nathan Beaulieu, Sami Niku ja Tucker Poolman joutuvat kasvavan kuorman myötä valtavaan testiin.

Eikä sentteriongelma ole sekään poistunut mihinkään. Bryan Little ei ollut viime vuonna kakkossentteri, eikä tämä ole sitä vieläkään. Jos ja kun Laine tekee seuran kanssa sopimuksen, edessä on sama keskushyökkääjäongelma kuin aiemminkin.

Eikä rahaa uuden hankkimiseen ole.

Ei varsinkaan, kun kaiken päälle pamahtivat Byfuglienin aiheuttamat palkkakattomurheet.

Vaikka tällä hetkellä Byfuglien ei pelaa, tämän 7,6 miljoonan vuosipalkka kuormittaa edelleen Jetsin palkkakattoa. Jetsin pitäisi tehdä Byfuglienille jonnevirtaset ja hyllyttää tämä, jotta tämän palkka poistuisi kirjoista – tai sitten puolustajan pitäisi virallisesti lopettaa uransa.

Muissa tapauksissa 7,6 miljoonaa säilyy Jetsin palkkavihossa.

Dustin Byfuglien
Dustin Byfuglien miettii kotonaan uransa jatkoa.Getty Images

Tällä on suuri merkitys, koska juuri nyt Winnipegillä on noin viisitoista miljoonaa käytettävissä Patrik Laineen ja Kyle Connorin uusiin sopimuksiin.

Ja vielä…

Sillä, milloin Laine ja Connor sopimuksensa tekevät, on suuri merkitys. NHL:n sääntökirja nimittäin sanoo, että mitä myöhemmin rajoitettu vapaa agentti (kauden alettua) sopimuksensa tekee, sitä korkeampi ensimmäisen vuoden palkkakattoon kirjattava niin sanottu cap hit on.

Eli jokainen päivä 3.10. alkaen nostaa näiden kahden pelaajan ensimmäisen vuoden palkkakattolukemaa.

Sanotaan, että Connor tekisi noin kahdeksan miljoonan taalan tulot tarjoavan jatkosopimuksen 1.11.2019. Tässä tapauksessa tämän cap hit-lukema ensimmäiseltä kaudelta olisi noin 9,5 miljoonaa taalaa. Tämä taas jättäisi Laineen sopimukselle tilaa vain noin kuuden miljoonan verran.

Winnipegillä on siis käytössään kaksikkoon noin viisitoista miljoonaa dollaria.

Marraskuun puoliväli nostaisi kahdeksalla miljoonalla Connorin ensimmäisen vuoden cap hitin jo 10,5 miljoonaan ja niin edelleen. Mitä pidemmälle sopimussaaga venyy, sitä todennäköisempää on, että taas joku lähtee, mikäli seura aikoo saada sekä Connorin että Laineen pidettyä.

Se, miten käsillä olevaan kaaoksen ajauduttiin, onkin sitten vaikeampi kysymys. Varmaa on vain, että viime kädessä vastuu on seurajohdolla ja valmennuksella. Jos ilmapiiri työpaikalla on kasvanut kieroon, vikaa on todennäköisesti sekä johdossa että sen tekemissä henkilövalinnoissa.

Ja mitä tärkeämpiin rooleihin vääriä valintoja on tehty, sitä kauemmin kurssin oikaisemin kestää. Winnipegin tapauksessa kurssin oikenemiseen saattaa todellakin mennä tovi.

Lue myös:

Patrik Laineen valmentaja ottaa kantaa suomalaishyökkääjän arvosteluun: "Ei kukaan saa autonavaimia 14-vuotiaana"

Winnipegin kapteeni arvelee Patrik Laineen olevan turhautunut – "Ei hän menestystä ole yksin tehnyt"

Kommentti: Patrik Laineen yllättävä avautuminen ihmetyttää – tietääkö hän itse karun totuuden?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat