Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 4. osakilpailu

Suomi jäi ilman olympiapaikkaa rytmisen voimistelun MM-kisojen yksilökilpailussa – Rebecca Gergalo niukasti ulos neliottelun finaalista

Rebecca Gergalo oli todella lähellä neliottelun finaalipaikkaa rytmisen voimistelun MM-kisoissa Bakussa. Gergalo oli karsinnan 28:s, kun 24 parasta pääsi perjantain finaaliin.

voimistelu
Rebecca Gergalo
Rebecca Gergalo jäi niukasti ulos neliottelun finaalista.Rex Features / AOP

Rebecca Gergalo teki MM-kisoissa tasapainoiset suoritukset kaikilla neljällä välineellä ilman suuria virheitä. Parhaat pisteet 19.600 tulivat keilaohjelmasta.

– Olemme valmentajan (Larisa Gryadunova) kanssa tosi tyytyväisiä suorituksiin. Pystyin näyttämään, mitä on harjoiteltu kesän aikana, Gergalo kertoi.

– Eniten olen mennyt eteenpäin psyykkisellä puolella. Jo aiemmin väline oli hallussa, mutta kisoissa tuli epäonnistumisia. Nyt pidän ajatukset kasassa. En mieti liikaa, vaan keskityn tekemiseen. Alan helposti pohtia, osaanko oikeasti, vaikka toistoja on tuhat takana. Psyykkinen puoli on parantunut tosi paljon kesän aikana.

Finaalipaikka harmittavan lähellä

Gergalo oli karsinnassa 28:s, mutta sekä Venäjällä että Valko-Venäjällä selviytyi kolme edustajaa 24:n joukkoon. Finaaliin pääsee vain kaksi voimistelijaa per maa ja siksi Gergalo jäi toiselle varasijalle vain kahden sijan päähän finaalista.

– Finaalista jääminen on pieni pettymys, kun on treenattu niin paljon. Näytti jo, että pääsen hyvin finaaliin, mutta nyt kävi näin. Tein oman osuuteni, mutta muutkin saivat kovia pisteitä. Omat pisteet eivät nyt vaan riittäneet, Gergalo harmitteli.

Gergalo valmentajineen teki vannekisan jälkeen protestin suomalaisen suoritukseen nähden alhaisista pisteistä. Se ei kuitenkaan mennyt läpi ja jäi kaihertamaan.

– Pisteet vähän ärsyttävät. Ne eivät ole niin korkeat kuin voisivat olla. Voimistelijat, joiden kanssa yleensä kisaan, ovat saaneet tosi hyviä pisteitä siihen nähden, mitä ovat tehneet, Gergalo tuhahti.

– Tein kaiken, mitä ohjelmassa on. Pisteiden pitäisi olla vähän korkeammat. Mutta tein oman osuuteni ja loppu on tuomareista kiinni.

Suomi takaoven kautta olympiapaikkajahtiin ensi kevään EM-kisoihin

Neliottelufinaalin 16 parasta saa maapaikan Tokion olympiakisoihin. Suomalaisten olympiapaikan tavoittelu jatkuu keväällä. Suomalaisten ei pitänyt päästä ensi kevään EM-kisoihin edellisten kisojen heikkojen sijoitusten takia. Tilanne muuttui eilen.

UEG (Kansainvälinen Euroopan Liitto) teki päätöksen, että nekin maat, joilla ei ollut voimistelijaa EM-kisoissa 24 parhaan joukossa saavat lähettää ensi kevään kisoihin, viimeiseen olympiakarsintaan, yhden urheilijan. Näin Suomikin pääsee mukaan. Kyseinen paikka ei ole maapaikka vaan henkilökohtainen. EM-kisojen lisäksi olympiapaikkoja voi jahdata maailmancupissa.

– EM-kisapaikka on hyvä juttu, on vielä yksi mahdollisuus Tokioon. Teemme sen eteen kaikkemme, Gergalo lupasi.

– Ohjelmia pitää vaikeuttaa edelleen. Vaikka olemme vaikeuttaneet kuinka paljon viime vuoden MM-kisojen jälkeen, maailmalla tehdään koko ajan vaikeampia juttuja. Meidän pitää tehdä myös, jos haluamme tähdätä kärkijoukkoon.

Tikkanen vaisu MM-matolla

Kokeneen Jouki Tikkasen MM-kisat sujuivat kaksijakoisesti. Vanteella ja keiloilla tuli kohtuullisen hyvät suoritukset. Palloon ja nauhaan mahtui virheitä.

– Pallo-ohjelman lopussa keskityin liikaa musiikkiin. Pallo vaan lipesi sormista ja jouduin lopettamaan ilman välinettä. Noin idiootti virhe tärkeässä paikassa herättää paljon ajatuksia, Tikkanen soimi itseään.

Jouki Tikkanen
Jouki Tikkasen nauhaohjelmaan sattui muutamia virheitä.EPA / AOP

– Tämä oli kuitenkin tosi hyvä reissu. Minulla oli hyvä valmistautuminen ja käänsimme kaikki kivet sen eteen, että ohjelmat saadaan hyvään kuntoon. Ohjelmista vanne ja keilat olivat ehdottomasti parhaat.

Tikkanen on haaveillut olympialaisista pitkään. Juuri nyt unelma on kaukana. Toivoaan konkari ei ole vielä heittänyt.

– Käymme tämän kisan läpi valmentajan kanssa ja analysoimme virheet. Sitten mietitään jatkoa, Tikkanen pohti.

– Kyllä se olympiaunelma elää edelleen. Keväällä on vielä paikkoja jaossa.

Arvelo vakuutti MM-debyytissään

Aurora Arvelo oli ensimmäisissä MM-kisoissaan ja suoriutui mallikkaasti. Arvelo oli mukana tiimikilpailun kolmantena voimistelijana ja teki kaksi välinettä, keilat ja nauhan. Keiloista tulivat pisteet 16.400 ja nauhasta 16.100. Nauhaohjelmassaan Arvelo joutui tiukkaan paikkaan, kun hän avasi koko kisapäivän suorituksellaan.

– Oli aikainen aamu, heräsimme viideltä. Siitä huolimatta onnistuin. Oli vähän jännittävämpää kuin keiloissa, mutta ihan hyvin meni silti. Hyvä maku jäi ja tästä on hyvä jatkaa.

Aurora Arvelo
Aurora Arvelo oli tyytyväinen ensimmäiseen MM-kisaesiintymiseensä.Rex Features / AOP

Lahjakas Arvelo kuuluu Gergalon ohella Larisa Gryadunovan valmennettaviin. MM-kisat olivat tärkeä paikka nuorelle voimistelijalle.

– Oli hienoa päästä MM-kisoihin eikä haitannut yhtään, että tein vain kaksi välinettä. Se on ensimmäisissä MM-kisoissa ihan ok. Ei ole paineita ja pystyy tekemään vahvasti ja isosti, Arvelo hymyili.

– Jännitys kasvoi viikon mittaan. Ennen suoritusta ja sen aikana pystyin olemaan aika rauhallinen, ei ollut tärinää. Hyvin meni.

– Harjoittelen kovaa ja vaikeutetaan ohjelmia. Ensi vuonna taistelen jo paremmista sijoituksista.

Yle näyttää rytmisen voimistelun MM-kisat kanavillaan.

Lue myös:

Rytmisen suomalaisvoimistelijoilla kova haaste – MM-kisat lähes ainoa oljenkorsi Tokion olympialaisiin

Suomalaiset jäivät finaalien ulkopuolelle rytmisen voimistelun EM-kisoissa – "Suunta on oikea, mutta edessä on vielä paljon työtä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat