Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suunnistajalegenda Minna Kaupin ensimmäinen seura-asu oli isoveljeltä peritty neonvärinen haalari, joka teki hänet todella ylpeäksi: "Jossain vaiheessa hoksasin, että ehkä tämä ei olekaan niin siisti"

Minna Kauppi on mukana Seurasydän-kampanjassa, jossa kunnioitetaan itselle rakasta seuraa. Suunnistajan sydän sykkii Asikkalan Raikkaalle ja Lahden Suunnistajille.

suunnistus
Minna Kauppi 2016
Minna Kauppi muistaa hyvin lapsuuden suunnistusleirit, joilla hän joskus karkasi jopa taivasalle nukkumaan.Tomi Hänninen

Suunnistajalegenda Minna Kauppi, 36, oli vasta vuoden ikäinen, kun hän ensi kertaa osallistui kasvattajaseuransa Asikkalan Raikkaan toimintaan. Ymmärrettävästi muistikuvia ensimmäisestä suunnistustapahtumasta ei ole, mutta kun alle kouluikäinen tyttö sai ensimmäisen seuran edustusasunsa, oli tunne juhlava.

Siitäkin huolimatta, että isoveljeltä peritty 80-luvun luomus oli käyttäjälleen selvästi liian iso.

– Oli tosi hienoa, kun asu oli ensi kertaa päällä. Se oli sellainen tyypillinen musta asu, jossa oli aniliininpunaista ja neonvihreää raitaa, kasarihengessä tietenkin, ja vieläpä sellainen kokopuku, haalari oikeastaan, Kauppi hihkaisee ja nauraa muistolleen.

– Aluksi olin siitä ylpeä, mutta sitten jossain vaiheessa hoksasin, että ehkä tämä ei olekaan niin siisti juttu, Kauppi kertoo ja muistaa ihastelleensa kateellisena muiden asuja.

Isän esimerkki opetti

Asikkalan Raikkaassa vietetyt vuodet ovat Kaupille rakkaita, vaikka vuonna 2015 hän siirtyikin Lahden Suunnistajiin. Yhdeksänkertainen maailmanmestari aloitti suunnistuksen veljen ja siskon kanssa, ja Raikkaan toiminnassa oli mukana koko perhe.

Isän esimerkki näytti, miten tärkeää seuratoimintaan osallistuminen on. Hän oli aikanaan muun muassa seuran puheenjohtaja ja hiihtojaoston vetäjä. Nykyisin isä Kauppi on jo väistynyt vetoroolista sivuun, mutta saapuu edelleen Raikkaan avuksi, kun kutsu käy.

– Sitä on kasvanut siihen, että totta kai pitää tehdä oma osansa seuratyöstä. Samallahan siinä panostetaan omiin lapsiin, vaikka onhan siellä paljon sellaisia ihmisiä, joilla ei ole omia lapsia ja silti he, rakkaudesta urheiluun tai lajiin, ovat mukana, Minna Kauppi kertoo.

Minna Kauppi seurasydän
Minna Kauppi toimii nykyisin Lahden Suunnistajien toiminnanjohtajana. Hän edusti kilpauransa viimeiset vuodet juuri LS-37:ää.

Yksi tällaisista urakoijista on Antero Näsi, nyt jo edesmennyt Raikkaan suunnistuskoulujen vetäjä vuosikymmenten ajalta. Kauppi muistaa Näsin pyyteettömänä tekijänä ja kertoo itsekin olevansa miehen suunnistuskoulun tuotos.

– Hän veti sellaiset 30 vuotta putkeen lasten suunnistuskoulun joka vuosi. Hän teki sen vuosikymmeniä pyyteettömästi, omalla ajallaan ja uhrasi siihen viikoittain paljon aikaa. Hänellä ei ollut omia lapsia, ja se oli varmaan yksi hyvä syy olla mukana tuollaisessa toiminnassa, Kauppi muistelee alkutaipaleensa suunnistusoppien antajaa.

"Anterot" ovat seuratoiminnan sielu

Vaikka Kaupeilla seuratoiminta ei koskaan tullut perheen muiden tärkeiden tapahtumien tielle, muistelee Minna Kauppi hymähdellen niitä, jotka tekivät Raikkaan eteen töitä melkeinpä jouluaattonakin.

– Jokaisen, joka käy seuran toiminnassa, kannattaisi ymmärtää, kuinka pitkälti se on vapaaehtoisvoimin tehty. Vaikka suunnistuskoulusta menisikin jokin nimellinen maksu, niin ohjaajille ja muille ei makseta sentin senttiäkään palkkaa. Kannattaakin miettiä, voisiko jossain vaiheessa itsekin olla tekemässä hyvää muille.

Jotain seuratoimintaan kuuluvasta tarmokkuudesta kertoo sekin, että lapsen pottatreenin sivutuotteena syntynyttä vahinkoa Kauppi ei jää murehtimaan. Suunnistajalegenda ja nykyinen Lahden Suunnistajien osa-aikainen toiminnanjohtaja vaihtaa vaipan antaessaan samalla puhelinhaastattelua. Mitä näitä harmittelemaan.

Arki erottaa, mutta laji yhdistää

Yksi seuratyön tärkeimmistä sivutuotteista ovat Kaupin mukaan ystävyyssuhteet. Vaikka lapsuuden kaveriporukka on hajaantunut ympäri Suomen, on suunnistuksen luoma side vahva.

– Tosi moni ystävistäni on, jos ei ihan sieltä lapsuudesta, niin lajin parista kuitenkin. Ja vaikka elämä vähän erottaakin, niin kyllä mielestäni laji ja menneisyys aina yhdistää, Kauppi kertoo.

Rakkaimmat seuramuistot liittyvätkin lapsuuden suunnistusleireihin. Kerran noin 12-vuotiaat tytöt kyllästyivät leirillä päijäthämeeläisen koulun lattialla nukkumiseen ja karkasivat taivasalle makuupusseineen.

– Päätimme, että olemme niin kovia tyttöjä, että nukumme makuupussissa ulkosalla. Ei sitä kukaan sitten kieltänytkään, kun olimme jossain maaseudulla keskellä ei mitään. Ne ovat juuri niitä juttuja, jotka tästä jäävät mieleen, Kauppi muistelee.

Olympiakomitean, lajiliittojen ja seurojen Seurasydän-kampanja juhlii suomalaisten seurojen työtä ja yhteisöllisyyttä. Tiistaina 24. syyskuuta vietetään seurapaitapäivää, jolloin omaa kotiseuraansa tai kannattamaansa seuraa voi edustaa pukeutumalle seuran väreihin vaikkapa pelipaidan tai huivin voimin. Yle on mukana kampanjan yhteistyökumppanina.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat