Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Aamulehti: Taitoluisteluvalmentajat ottavat häirintäuutiset vakavasti – näkyvämpi tapa kertoa epäkohdista luvattu

Suomen taitoluisteluvalmentajat ry:n puheenjohtaja Tommi Piiroisen mukaan taitoluistelu ei ole säästynyt kaikilta negatiivisilta puolilta, joita elämässä ja urheilussa voi esiintyä.

taitoluistelu
Taitoluistelu häirintä yleiskuva
Getty Images

Suomen taitoluisteluvalmentajat ry aikoo ryhtyä toimiin viime päivinä esiin nostettujen lajin epäkohtien jälkeen, uutisoi Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdistyksen puheenjohtaja Tommi Piiroinen sanoo, että yhdistys aikoo avata verkkosivuilleen nykyistä näkyvämmän tavan ottaa yhteyttä ja raportoida epäasiallisesta käytöksestä taitoluistelun parissa.

– Tärkeää on, että kaikille osapuolille varmistetaan turvallinen ja kestävä ympäristö toimia ja ottaa osaa urheiluun, Piiroinen toteaa Aamulehdelle.

Hän korostaa, että epäasialliset tilanteet täytyy aina selvittää asianomaisten ja mahdollisesti myös viranomaisten kanssa.

Piiroisen mukaan suuret harjoittelumäärät jo nuorella iällä johtavat tilanteeseen, jossa urheilijat ja valmentajat viettävät paljon aikaa yhdessä harjoituksissa sekä kilpailumatkoilla.

– Viime päivien uutisoinnin nojalla voi todeta, ettei taitoluistelu ole säästynyt kaikilta negatiivisilta puolilta, joita elämässä ja urheilussa saattaa esiintyä, Piiroinen toteaa.

Piiroinen toivoo avointa kommunikaatiota, jotta epäasiallisilta tilanteilta välttytään.

– Tässä tärkeänä tekijänä nousee sekä työntekijöiden eli pääasiallisesti valmentajien kouluttaminen, että lasten ja nuorten valistaminen soveliaisuuden rajoista, Piiroinen sanoo.

Piiroisen mukaan taitoluisteluvalmentajien yhdistys kokoontui Taitoluisteluliiton kanssa reilu viikko sitten. Tapaamisessa käytiin läpi viimeisen vuoden aikana noussutta keskustelua lajista ja sen epäkohdista. Yhdistys aikoo ottaa asian esiin suoraan valmentajien kanssa.

– Olemme suunnitelleet järjestettäväksi eri teemoilla olevia valmentajailtoja, joista ensimmäinen tulee käsittelemään valmennuksen ja valmentajien haasteita eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kohtaamisessa arjessa, Piiroinen kertoo.

– Pääpainona tulevat olemaan viime päivinä mediassa esillä olleet haasteet lajin sisällä ja kuinka valmentajana voi edistää lasten, nuorten että aikuisurheilijoiden hyvinvointia omalla toiminnallaan.

Yle Urheilu uutisoi keskiviikkona entisen SM-tason taistoluistelijan kertomasta valmentajansa seksuaalisesta ahdistelusta. Entinen huippuluistelija Kiira Korpi puolestaan arvosteli torstaina lajin valmennusta siitä, että taitoluistelussa henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää. Myöhään keskiviikkona Taitoluisteluliitto julkaisi myös lajikulttuuritutkimuksensa, jossa avattiin ongelmia.

Lue lisää:

Kiira Korven avoin puheenvuoro taitoluisteluväelle: "Peilistä täytyy nähdä se, jota emme haluaisi kohdata"

Laaja kysely avaa taitoluistelun ongelmia: lähes puolet urheilijoista pelkää harjoituksissa – "Yllättävän moni pitää tätä todellisena uhkana"

Kiira Korpi arvostelee rajusti taitoluisteluvalmennusta ja vaatii liitolta järeitä toimia: "Henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää"

Entinen maajoukkueluistelija Olivia Tuuva oli uransa jälkeen täysin loppu – tuoreena valmentajana hän haluaa varmistaa, ettei muille käy samoin

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat