Suora

  • Urheiluruutu

Lentämistä karttava Ella Junnila matkustaa suoraan Dohaan – elokuussa pyörähtänyt nilkka on täysin kunnossa

Belekin leiri olisi aiheuttanut ylimääräisen matkapäivän ja venyttänyt MM-kisareissua.

Yleisurheilun MM 2019
Ella Junnila
Ella Junnilan kroppa ei pidä lentämisestä, joten korkeushyppääjä jättää Turkin-leirin väliin.EPA / AOP

Korkeushyppääjä Ella Junnilalla on lauantaina matkapäivä. Näkymä ja tunnelmat vaihtuvat lennolla sateisesta Helsingistä helteiseen Dohaan. Suurin osa Suomen MM-kisajoukkueesta sopeutuu lämpöön leirioloissa Turkin Belekissä, mutta Junnila oikaisee suoraan kisapaikalle.

Junnila ja valmentaja Jouko Kilpi laskivat, että vajaan viikon totuttelu riittää ennen perjantaina 27. syyskuuta hypättävää karsintaa.

– Emme nähneet tälle suunnitelmalle mitään järkevää vaihtoehtoa, kun asiaa piti alkaa miettiä puolitoista kuukautta sitten, Junnila kertoo suunnitelmistaan.

– Laskin, että kuusi päivää riittää lämpöön tottumiseksi, koska ulkona ei tarvitse hirveästi olla. Suurin osa päivästä menee sisätiloissa vähän yli 20 asteen lämpötilassa.

Junnila altistuu Dohan 40:ää astetta kutittelevalle lämpötilalle vain tiistain hyppyharjoituksessa, verrytellessään ja lyhyillä siirtymisillä harjoitus- ja kilpailupaikoille.

– Minimoin ajan ulkolämpötilassa, ja kilpailulämpötila on odotetusti 26 astetta. Sen ei pitäisi aiheuttaa mitään shokkia, koska olen kilpaillut sellaisessa lämmössä useita kertoja.

Dohan kisojen Khalifa-stadionilla viilennysjärjestelmä voi pudottaa kentän tasossa lämmön 21 asteeseen jopa 40 asteen helteessä.

Junnilan ratkaisua tukee sekin, ettei hän pidä lentämisestä.

– Kroppani ei pidä lentämisestä. Suoran lennon ansiosta säästyn yksiltä lennoilta ja matkarasituksilta.

Ella Junnila
Junnila kuntoutti nilkkavammaansa kolmisen viikkoa. Nyt se on kunnossa.Vesa Pöppönen / AOP

Nilkka parani kolmessa viikossa

Suomen joukkueen urheilijat ovat tehneet yksilöllisiä ratkaisuja valmistautuessaan vasta syys-lokakuun vaihteessa järjestettävään kauden pääkilpailuun. Junnilan MM-valmisteluille kertyi mittaa peräti seitsemän viikkoa, kun nilkka pyörähti Euroopan superliigan aattona ja esti hypyt myös Ruotsi-ottelussa ja Espoon GP-kisoissa.

Venähdystyyppistä vammaa piti kuntouttaa kolmisen viikkoa. Sen jälkeen Junnila on kuntouttanut jalkaa muun harjoittelun ohessa.

– Siirryin peruskuntotyyppiseen harjoitteluun, kun kilpailukausi keskeytyi. Nyt olen ollut herkistelyvaiheessa ja jatko on enää hienosäätöä, Junnila tiivistää ohjelmansa.

– Aluksi nilkkaa piti varoa, mutta nyt siinä ei ole enää mitään. Teippaan silti nilkan hyppyharjoituksiin ja Dohassa myös kilpailuun.

Junnila kertoo kehonsa sopeutuneen normaalilla tavalla kilpailukauden keskeyttäneisiin harjoitusviikkoihin.

– Olen harjoitellut ja nyt herkistellään, joten olo on samantyyppinen kuin kauden aloituksessa. Erikoista tässä on vain se, että väliin tuli pitkä tauko kovasta kisahyppäämisestä.

MM-virittelyn loppu Dohassa tehdään kehoa kuunnellen. Jäljellä on vielä yksi hyppyharjoitus, jonka Junnila pomppii ensi tiistaina.

Ella Junnila paransi Suomen ennätystä ensimmäisen kerran Paavo Nurmen kisoissa ja toistamiseen Tampereen GP-kisoissa.
Dohassa Junnilan askeleet tarkistetaan viimeisessä hyppyharjoituksessa tiistaina.Tomi Hänninen

Kilpi rakentaa Junnilalle kiihtyvää rytmiä

Valmentaja Jouko Kilpi on suunnitellut Ella Junnilalle ohjelman, jossa vauhti kiihtyy ensi perjantaiksi. Kehoa herkistellään lähipäivät niin, että vauhdinjuoksu olisi mahdollisimman herkkää ja vaivatonta MM-kisojen karsinnassa.

– Ellan hyppy on aika paljon kiinni siitä, miten juoksu kulkee. Sen pitää olla helppoa, rentoa, mutta samalla intensiivistä. Vauhdissa myös kaarteen kallistuksien täytyy olla kohdillaan, Kilpi selittää Junnilan nousua riman päälle.

– Korkeushypyssä on ratkaisevaa, millä rytmillä ja missä asennossa tullaan ponnistukseen. Täytyy löytää tasaisesti kiihtyvä optimivauhti sen mukaan, paljonko urheilija kestää törmäystä.

Junnilan vauhti on parhaimmillaan raju ja kallistukset hurjia, vaikka hän venyi nykyiseen SE-tulokseen 195 puolella vauhdilla Tampereen GP-kilpailussa heinäkuussa. Dohassa askeleet tarkistetaan viimeisessä hyppyharjoituksessa tiistaina.

Matkapäivän jälkeen sunnuntaina Junnilan ohjelmassa on nopeusharjoitus ja kinkkoja kehon herättelemiseksi. Maanantaina hän antaa vauhtia kuntopallolle ja kuulille "tunteen mukaan". Hyppyharjoitusta seuraa lepopäivä ja torstaina kehon herätys punteilla.

– Tämä MM-valmistautumisen loppu menee aika pienellä harjoituksella, mutta edellisviikkoina Ella harjoitteli välillä aika kovaa, jotta alla olisi jotain, mistä herkistellä, Kilpi tiivistää ohjelmansa.

Lue myös:

Yleisurheilijat totuttelevat MM-Dohan helteisiin Turkissa tarkalla kaavalla: "On sama, missä lämpöön sopeutuu, mutta täällä on rauhallisempaa kuin kisapaikalla"

ME-nainen jää pois Dohan MM-kisoista – loukkaantuminen Timanttiliigassa vaivaa yhä

Alisa Vainio kertoi mielenkiintoisia tietoja kunnostaan MM-kisojen kynnyksellä – myös valmentajalta rohkaisevia lausuntoja: "Harjoitukset jopa uran parhaita"

Miksi Elmo Lakka ei päässyt mukaan MM-kisoihin? – kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen suomalaisjäsen näkee valintajärjestelmässä useita ongelmia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat