Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros

Kommentti: Lentopallomiesten minimitavoite täyttyi pettymysten kesän jälkeen – heitetäänkö päävalmentaja Banks silti ulos EM-kotikisaprojektista?

Miesten lentopallomaajoukkueen pelit EM-kisoissa päättyivät neljännesvälierätappioon Ranskalle. Liitolla olisi mahdollisuus purkaa brittikoutsi Joel Banksin sopimus, mutta aikooko se tehdä sen? Vastaus riippuu Tommi Tiilikaisesta, kirjoittaa Yle Urheilun Manu Myllyaho.

Maajoukkuelentopallo
Joel Banks
Suomen päävalmentajana on toiminut viime keväästä lähtien britti Joel Banks.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

EM-kisojen alkuun valmistautuneen Suomen joukkueen ensimmäiset harjoitukset Ljubljanassa alkoivat päävalmentaja Joel Banksin puheenvuorolla.

– Kertokaa minulle, miksi olemme täällä, Banks pyysi ympärilleen kerääntyneeltä maajoukkueelta.

Muutama pelaaja vastasi, että haluamme päästä alkulohkosta jatkoon. Banks jatkoi vakavana tiedustelujaan, kunnes Lauri Kerminen vastasi tavoitteeksi hauskanpidon ja parhaan mahdollisen lentopallon pelaamisen.

Päävalmentaja innostui ja heitti Kermisen kanssa ylävitoset. Kerminen oli vastannut oikein.

Joel Banksin lähestymistapa oli ymmärrettävä. Alla oli painajaismaiset neljä kuukautta. Suomi oli hävinnyt kesän aikana 18 peräkkäistä virallista maaottelua. Päävalmentaja ilmoitti medialle tavoitteeksi jatkopaikan alkulohkosta, mutta halusi välttää voittojen pakottamista häviöputkessa olleelta joukkueelta.

Tappioputki meni poikki EM-kisoissa heti ensimmäisessä ottelussa Pohjois-Makedoniaa vastaan. Kisaisäntä Sloveniaa Suomi kiusasi ansiokkaasti, mutta venyi lopulta vain yhteen erävoittoon. Ottelu Valko-Venäjää vastaan oli turnauksen käännekohta, joka oli muodostua Joel Banksin kohtaloksi Suomen peräsimessä. 2–0-johdon ja viiden ottelupallon menettäminen 2–3-tappioksi näytti päättävän britin uran maajoukkuevalmentajana.

Lentopalloliiton ja Joel Banksin väliseen sopimukseen on nimittäin kirjattu purkupykälä, jonka mukaan osapuolet voivat päättää sopimuksen nyt päättyneisiin EM-kisoihin.

Valko-Venäjää vastaan koetun tappion jälkeen jatkopaikka näytti epätodennäköiseltä. Häviö tuli ensin Venäjälle, mutta sitten kurssi kääntyi Kultaisen liigan hallitsevaa mestaria, loistavan kesän pelannutta Turkkia vastaan. Ottelu nousi suorastaan palloiluhistorian klassikoihin. Suomi hävisi pelissä lähes kaikki tilastot Turkille, mutta voitti ja pääsi jatkopeleihin Ranskaan.

Samalla täyttyi liiton ja Banksin minitavoite. EM-kisojen jatkopaikka oli Suomelle jo seitsemäs peräkkäinen.

Suomen lentopallomaajoukkue
18 virallista maaottelua putkeen hävinnyt miesten maajoukkue lähti EM-turnaukseen haastavista asemista.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Suomen taso on pudonnut, mutta Banksilla on vastuunsa

Neljännesvälierässä Ranskaa vastaan tuloksena oli odotettu tappio, mutta peliä tuskin olisi voitettu vaikka puikoissa olisi ollut maailman parhaiden valmentajien joukkoon noussut Tuomas Sammelvuo. Suomen maajoukkueen esitykset olivat olleet laskusuunnassa jo vuosia myös Sammelvuon alaisuudessa. Vuoden 2014 MM-kisojen yhdeksäs sija on saavutus, johon nykymaajoukkueella on valtavan pitkä matka.

Silti on syytä pohtia, ovatko päävalmentaja Joel Banksin näytöt riittävät jatkopestiin.

Banksin vastuulla on Suomen putoaminen kesällä kultaisesta liigasta hopeiseen liigaan. On totta, että Banks pääsi aloittamaan työnsä lentopalloliiton päätöksen venymisen takia vasta liian lähellä kultaisen liigan alkamista. Suomalaispelaajiin vasta tutustunut britti puhui liigasta harjoitusotteluina, mutta kaikkien pelien häviäminen pudotti Suomen C-kategoriaan ensi kesäksi.

Pelejä olisi pitänyt pystyä voittamaan vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Olympiakarsinnoissa Suomella oli kaikkien aikojen mahdollisuus päästä viiden renkaan kisoihin. Kiina, Argentiina ja Kanada ovat kovia joukkueita, mutta harvemmin olympiapaikkaa tarjotaan ilman voittoja maailman ehdottomista kärkimaista. Suomi hävisi silti kaikki karsintapelinsä, eikä olympiapaikka lopulta ollut lähelläkään.

Loppukesästä Suomi kohtasi maailman ehdottomia huippujoukkueita kutsuturnauksessa ja harjoituspeleissä. Niiden tappioista ei Banksia voi syyttää.

Kenen johdolla kotikisoihin?

Lentopalloliiton hallituksen on seuraavien päivien ja viikkojen aika päätettävä lähdetäänkö kahden vuoden EM-kotikisaprojektia rakentamaan Joel Banksin johdolla. Edessä tulee olemaan vaikea päätös.

Urheilutoiminnan johtaja Sami Heikkiniemi kertoi Yle Urheilulle Nantesissa, että päätöksessä Banksin jatkosta painavat erityisesti kokeneiden pelaajien näkemykset brittikoutsin onnistumisesta. Entiset pelaajat ovat kritisoineet brittivalmentajaa, mutta nykymaajoukkue on seisonut ainakin median edessä Banksin takana.

Päätöstä ei helpota maajoukkueen ympärillä pyörinyt kielteinen julkisuus. Banksin vaihtaminen uuteen mieheen puhdistaisi ilmaa, mutta toisaalta sitä teki jo jatkopaikan saavuttaminen EM-kisoissa.

Avain Banksin jatkoon saattaa riippua Tommi Tiilikaisesta. Japanissa valmentava nuori huippuluotsi oli vahva ehdokas Sammelvuon seuraajaksi, mutta hänen oli mahdotonta yhdistää seurajoukkuetyönsä Suomen valmentamiseen lentopalloliiton toivomalla aikataululla.

Tommi Tiilikainen.
Tommi Tiilikainen ei ollut käytettävissä, kun Tuomas Sammelvuolle haettiin seuraajaa Suomen päävalmentajana.AOP

Tiilikaisen sopimus Japanissa jatkuu 2021 toukokuuhun asti. Suomen, Saksan ja Japanin liigoissa loistavaa jälkeä tehnyt Tiilikainen ei halunnut kommentoida Yle Urheilulle, onko hän neuvotellut kotikisaprojektiin hyppäämisestä lentopalloliiton kanssa. Jos 32-vuotias valmentaja olisi saatavilla, Joel Banksin ura Suomen peräsimessä tulisi todennäköisesti päätökseen.

Muut kotimaiset vaihtoehdot Banksin korvaajaksi ovat nykyinen apuvalmentaja Sami Kurttila ja Oulun Ettassa hyvää työtä tehnyt Olli Kuoksa. Jokerikortti voisi olla Suomen naiset EM-tasolle 30 vuoden tauon jälkeen nostanut Tapio Kangasniemi. Banksin kansainväliset näytöt ovat kuitenkin kovemmat kuin kellään edellä mainitusta kolmikosta.

On myös epätodennäköistä, että Banksia nimekkäämmät ulkomaalaisvalmentajat olisivat valmiita hyppäämään laskusuunnassa kulkevan maajoukkueen peräsimeen. Rahaakaan säästökuurilla olevalla liitolla Mauro Berruton tasoisen huippuvalmentajan palkkaamiseen tuskin on.

Suuria paineita ei mahdollisella uudella päävalmentajalla hetkeen ole, sillä Suomen kilpailulliset ottelut ovat vähissä seuraavan kahden vuoden aikana. Silti kotikisoihin mennessä olisi pystyttävä luomaan myönteistä kierrettä ja ilmapiiriä.

Kukaan tuskin jää kaipaamaan kuluneen kesän kriisitunnelmaa.

Lue myös:

Lentismaajoukkueen brittivalmentaja aikoo vielä miettiä jatkopestiään, mutta liiton urheilupomo paljastaa tilanteen: "Ilman muuta hän on halukas jatkamaan"

Lentismiehet kaatuivat taistellen – Ranska osoitti kovuutensa kolmessa erässä

Tappioputkessa seilaavan lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banksin sopimuksessa on purkupykälä – brittiluotsin pesti voi päättyä EM-kisoihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat