Noora Räty on mukana jääkiekon vallankumouksessa – peliura jatkuu Kiinassa ja Venäjällä, ja samalla maalivahti jatkaa taistelua paremmasta tulevaisuudesta

Noora Räty aloittaa kautensa marraskuussa Kunlun Red Starin riveissä Venäjän jääkiekkoliigassa. Samalla hän yrittää pelaajayhdistyksen jäsenenä mullistaa jääkiekkoa Pohjois-Amerikassa.

jääkiekko
Noora Räty
Noora Räty teki ennen kauden alkua jatkosopimuksen Kunlun Red Starin kanssa.Tomi Hänninen

Kun Noora Räty riisui viime huhtikuussa MM-loppuottelun jälkeen varusteensa, ei hän ole niihin sen jälkeen koskenut. Jääkiekkoa on silti Rädyn ajatuksissa riittänyt. Hänen uransa jatkuu kiinalaisseura Kunlun Red Starin riveissä Venäjän liigassa, mutta samaan aikaan hän yrittää parin sadan muun lajin huipun kanssa mullistaa naisten kiekkoa.

Kaikki lähti käyntiin juuri ennen Suomen MM-kotikisojen alkua: Kanadan ammattilaissarja CWHL ilmoitti turnauksen kynnyksellä lopettavansa toimintansa. Sarjaa ei kannattanut jatkaa taloudellisista syistä, joten Pohjois-Amerikan ainoaksi ammattilaissarjaksi jäi viiden joukkueen NWHL.

CWHL:n karun ilmoituksen jälkeen Suomi teki naiskiekolle lajin historian merkittävimmän markkinointitempun yltämällä MM-finaaliin ja sysäämällä amerikkalaiset selät seinää vasten. Samaan aikaan kulisseissa käytiin neuvotteluita NHL:n kanssa uudesta ammattilaissarjasta.

Neuvotteluissa ovat olleet alusta lähtien mukana useat naiskiekon huiput, Räty mukaan lukien. Viime toukokuussa yli 200 huippupelaajaa ilmoitti boikotoivansa Pohjois-Amerikan sarjoja, kunnes naisten jääkiekkoon on mahdollista rakentaa yksi taloudellisesti kestävä pohjoisamerikkalainen ammattilaisliiga.

Noora Räty ja Ronja Savolainen juhlivat välierään pääsyä MM-kotikisoissa
Noora Räty, Ronja Savolainen ja Naisleijonat ylsivät viime huhtikuussa MM-hopealle.Tomi Hänninen

Boikotissa olevat pelaajat perustivat Professional Women’s Hockey Players Associationin (PWHPA), ja Räty on yksi kyseisen pelaajayhdistyksen hallituksen yhdeksästä jäsenestä. PWHPA on saanut toimintansa nopeasti organisoitua, ja yhdistyksen takana on samoja yhteistyökumppaneita kuin NHL:llä.

– Olemme saaneet esimerkiksi laki- ja markkinointifirmat mukaan ajamaan asiaamme pro bonona (veloituksetta). Päätavoitteenamme on, että syksyllä 2020 alkaisi uusi ammattilaissarja NHL:n alla, Räty kertoo Yle Urheilulle.

"Tulevaisuus näyttää hyvältä"

PWHPA:n tavoitteen toteutumista jarruttaa NWHL, joka haluaa vankasti pyörittää omaa sarjaansa. NWHL:n komissaari Dani Rylan on kertonut sarjan laajentuvan tulevaisuudessa Kanadaan. Sarja sai lokakuussa alkavaa kautta varten NHL:ltä 100 000 dollarin rahoituksen – viime kaudeksi NHL tarjosi sekä NWHL:lle että CWHL:lle 50 000 dollarin rahoituksen.

NHL siis vaikuttaisi olevan avain naiskiekon parempaan tulevaisuuteen. NHL:n komissaari Gary Bettman on kuitenkin linjannut tiukasti (siirryt toiseen palveluun), ettei NHL lähde tukemaan "kestämätöntä toimintaa". NHL on jatkossakin Bettmanin johdolla kiinnostunut rahoittamaan naisten jääkiekkoa, ja komissaari on myös tilannut tutkimuksen naisten jääkiekon kannattavuudesta.

– Keskustelujemme perusteella tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvältä, Räty sanoo.

Rädyn ja PWHPA:n mukaan helpoin ratkaisu pohjoisamerikkalaisen naiskiekon ammattimaistumiseen olisi, että NWHL asettuisi PWHPA:n tueksi.

– Kommunikointia ei näiden kahden organisaation välillä oikeastaan ole. Toistaiseksi emme ole pystyneet neuvottelemaan NWHL:n kanssa.

Menen ensi viikolla jäälle ja katsotaan, miltä maistuu.

Noora Räty

Ura jatkuu ympäri maailmaa

Yhdet neuvottelut Räty sai ennen syksyä päätökseen: hän nimittäin jatkaa uraansa Kunlun Red Starin maalivahtina. Hän torjuu kiekkoja siis ensi kaudella Venäjän liigassa, jonne kiinalaisseura siirtyi CWHL:n kaaduttua.

Red Star on aloittanut Venäjällä vaisusti voittamalla vain yhden alkukauden neljästä ottelustaan.

– Menen ensi viikolla jäälle ja katsotaan, miltä maistuu. Minulla on Kunlunin kanssa sopimus kauden loppuun saakka, Räty kertoo.

Räty ei kuitenkaan vietä koko kautta Kunlunin riveissä. Räty palaa jäälle sunnuntaina, kun hän osallistuu PWHPA:n näytöstapahtumaan San Josessa. PWHPA järjestää kauden aikana useita näytöstapahtumia ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Tänä viikonloppuna Torontossa ja Kaliforniassa alkavan kiertueen tarkoituksena on PWHPA:n mukaan osoittaa NHL:lle sekä Yhdysvaltain ja Kanadan jääkiekkoliitolle naisten jääkiekon arvo.

Lue myös:

Huippukiekkoilijat tavoittelevat Pohjois-Amerikkaan uutta naisten ammattilaisliigaa ja käyvät neuvotteluja myös NHL:n kanssa: "Tarkoituksena on luoda tuote, joka kiinnostaa"

Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoja boikotoivat pelaajat pelaavat tällä kaudella turnauskiertueella – tukijoiden joukossa muun muassa naisten tenniksen tienraivaaja

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue jatkaa boikottiaan – turnaus Luulajassa peruttiin neuvottelujen ajauduttua karille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat