1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Yleisurheilun MM 2019

Elmo Lakka pääsee sittenkin MM-kisoihin – Kuivisto mukaan myös 800 metrille

Elmo Lakan suunnitelmissa on matkustaa viikonloppuna Turkkiin leirille.

MM-kisat ovat olleet koko ajan Elmo Lakan kauden päätavoite. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Aitajuoksija Elmo Lakka pääsi viime hetkellä mukaan yleisurheilun MM-kisojen 110 metrin aitoihin. Sara Kuivistolle puolestaan avautui mahdollisuus kilpailla myös 800 metrillä, joka on ollut tänä kesänä hänen päämatkansa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ilmoitti perjantaina MM-kisojen lopullisten ilmoittautumisten läpikäynnin jälkeen, että poisjääntien takia lajeissa on vielä tilaa, ja Lakka sai kutsun 110 metrin aitoihin.

Tällä kaudella ennätyksekseen 13,49 juossut Lakka oli alkujaan siinä 40 urheilijan joukossa, joka tulosrankingin perusteella olisi mahtunut kisoihin. Hänen edelleen kuitenkin kiilasi sellaisten maiden urheilijoita, jotka voivat ilmoittaa MM-kisoihin vain yhden urheilijan.

Lakalle MM-kisat ovat olleet läpi kauden päätavoite ja kisoihin valmistautuminen on jatkunut valmentaja Antti Haapakosken suunnitelmien mukaan aina viime viikonvaihteeseen asti.

Nyt suunnitelmat muuttuivat jälleen, ja Lakka aikoo matkustaan Turkkiin leirille muiden suomalaisyleisurheilijoiden seuraksi.

Kuiviston leirille pikainen loppu

Kuivisto sai jo aiemmin tiedon, että hän on mukana MM-kisoissa 1500 metrillä. Kun paikkaa 800 metrille ei aiemmin kuulunut, valmistautumisprosessi on säädetty 1500 metrille.

Nyt suunnitelmat muuttuivat, kun 800 metriä on MM-kisoissa ennen 1500 metriä.

– Kun olisi edes kaksi päivää aiemmin saanut tiedon, olisi ollut helpompi valmistautua 800 metrille, mutta näillä mennään, ja onhan se hienoa, että pääsin mukaan, Kuivisto sanoo.

Kuivistolle tieto pääsystä MM-kisojen 800 metrille tarkoitti, että leiri Liikuntakeskus Pajulahdessa ja oleskelu alppimajassa päättyivät heti.

– Tarkoitus on mennä nyt suoraan Dohaan. Se vähän harmittaa, että ehdin jo tehdä testijuoksuja 1500 metriä ajatellen. Valmistautuminen 800 metrille ei ole ihan niin hyvä kuin se olisi voinut olla, Kuivisto tuumi.

Sillman ei lähde MM-kisoihin

Miia Sillmanille IAAF tarjosi paikkaa MM-kisojen seitsenotteluun, mutta Napolissa universiadit voittanut Sillman ilmoitti jo aiemmin, ettei lähde MM-kisoihin, vaikka paikka olisi tarjolla.

– Aika samat ajatukset on nyt kuin viikko sitten, Sillman viittasi Instagram-päivitykseensä, jossa hän totesi, että on tehnyt päätöksen, ettei osallistu kisoihin.

– Uskon, että fyysinen kunto on edelleen vähintään yhtä hyvä kuin Napolissa ennätysotteluni aikana, mutta henkinen lataus ja jaksaminen on siirtynyt jo ensi vuoden kisoihin.

Lue myös:

Elmo Lakka luuli lähtevänsä Dohan MM-areenalle, mutta kutsua ei tullutkaan – "Ihmettelen vain, miksei ranking pidä paikkaansa"