"Marialla on aina kaikki tavarat hukassa" – tällainen on yleisurheilukesän sensaatiourheilija, jonka oli pakko opetella sanomaan juhlimiselle ei

Kulunut kesä on ollut Dohan MM-kilpailuissa Suomea edustavalle 22-vuotiaalle Maria Huntingtonille yhtä ennätysten ilotulitusta. Takana on elämäntaparemontti.

Yleisurheilun MM 2019
Maria Huntington
Mikko Ahmajärvi/Yle

Urheilija, joka ei murehdi mitään. Hajamielinen huippusuorittaja.

Kun ystävät ja perhe kuvailevat Maria Huntingtonia, käy ilmi, että Suomen tämän hetken parhaalla seitsenottelijalla on kahdet kasvot. Toiset niistä tulevat esiin kilpakentällä, toiset sen ulkopuolella.

Kisoissa 22-vuotias urheilija uhkuu itseluottamusta ja rentoutta.

– Ihmettelen joskus, miten ihmeessä Maria voi ottaa asiat niin lungisti. Hän ei tunnu jännittävän mitään, kertoo Huntingtonin hyvä ystävä Jade Bergius.

– Maria vain on urheilijana ja ihmisenä sellainen, että hän luottaa omiin kykyihinsä. Tietää, mihin pystyy ja tekee sen.

Iso-Britanniassa syntyneen Huntingtonin game face eli kisailme on ollut tänä kesänä todella vakuuttava. Tampereen Pyrinnön urheilija paukutti Lappeenrannan Kalevan kisoissa ennätyspisteensä 6 339.

Joskus on jouduttu kääntymään kilpailumatkalta kotiin hakemaan piikkareita.

Riku Dufva

Se tarkoittaa, että hän edustaa Suomea myös Dohan MM-kilpailuissa. Aiemmin kesän päätavoite oli nuorten EM-kisoissa, tosin siellä kisa päättyi keskeyttämiseen takareiden ongelmien vuoksi.

Ennätys on kohentunut kesän aikana satoja pisteitä. Ja urheilija on vasta polkunsa alussa.

Sitten on se toinen puoli.

– Marialla on aina kaikki tavarat hukassa. Joskus on jouduttu kääntymään kilpailumatkalta kotiin hakemaan piikkareita. Nykyään kyllä muistutan häntä aina ihan kaikesta ennen kuin lähdemme yhtään mihinkään, leukailee Huntingtonin avopuoliso Riku Dufva.

Myös Huntington itse tunnustaa asian.

– No, minulla on usein asiat vähän levällään. Valmentajani on joskus vitsaillut, että jonain päivänä hävitän vielä itsenikin.

Vaikka Huntington on noussut kotimaisen yleisurheilun huipulle nopeasti, matkaa on taitettu jo pitkään.

Niukkaa, mutta onnellista

Huntingtonin perhe muutti Suomeen Marian ja hänen kaksoissiskonsa ollessa viisivuotiaita.

Perheen vanhemmat erosivat muutamaa vuotta myöhemmin ja äiti otti päävastuun neljän lapsen kasvatuksesta.

– Äidillä on ollut kyllä aikamoinen työ huolehtia yksinhuoltajana meistä kaikista. Tietysti oli sillä tavalla tiukkaa, ettei lähdetty lomilla etelään ja piti vähän miettiä mitä pöytään laitetaan. Silti minulla oli todella onnellinen lapsuus, Huntington kertoo.

Suuret kiitokset menevät myös kasvattajaseura Tampereen Pyrinnölle.

– Aina sieltä on tuettu minua ja sisaruksiani. Äiti valmensi junioreita ja saimme sitä kautta muun muassa huojennusta harjoitusmaksuihin. Meitä autettiin muutenkin, jos piti päästä vaikka fysioterapiaan tai magneettikuviin, Huntington kertoo.

– Seuran tuki ei ole todellakaan ollut vain sitä, että saan palkkaa nyt, kun menee hyvin. En usko, että olisin tässä ilman äidin ja seuran tukea.

Maria Huntingtonin lapsuuteen kuului omien liikuntaharrastusten lisäksi olennaisesti myös penkkiurheilu.

Kaksoissisko Tiia muistaa hyvin sukulaisten kesken järjestetyt kisastudiot.

– Seurasimme tosi paljon eri tapahtumia ja Maria ihaili aina erityisesti vahvoja naisurheilijoita. Muistan hänen sanoneen jo silloin päättäväisesti, että haluaa isona huipulle, kaksoissisko kertoo.

– Kiritimme aluksi toinen toisiamme, mutta aika pian selvisi, että Maria on meistä liikunnallisesti lahjakkaampi. Olen aina ollut valtavan ylpeä hänestä ja uskon, että hän voi saavuttaa vielä vaikka mitä.

Tällä hetkellä seitsenottelijan omat tavoitteet todella korkealla, mutta vielä pari vuotta sitten urheilija itse oli suurin este niiden saavuttamisen tiellä. Huntingtonin viikonloput menivät juhliessa yömyöhään.

Maria Huntington
Oliver Hardt/Getty Images for European Athletics

Kun hän istuu kahvikupin ääressä tamperelaisella pientaloalueella sijaitsevan rivitaloasunnon olohuoneessa, tuota on vaikea uskoa.

– Kai se oli sellaista normaalia, ikään liittyvää epävarmuutta ja halua kuulua joukkoon. Ajattelin, että ollakseen hyväksytty pitää juhlia, valvoa ja mennä muiden mukana, Maria Huntington toteaa.

Kaksi vuotta sitten hän teki päätöksen jättää iltamenot ja alkaa panostaa täysillä ammattimaiseen harjoitteluun. Uuden elämän alku ei ollut helppo.

– Kaipasin aluksi vanhoja kavereitani, mutta aika pian arki täyttyi uusista, urheilullista elämäntapaa tukevista ystävistä. Nyt minulla on lähelläni vain sellaisia ihmisiä, jotka tukevat ja ymmärtävät valintojani täysin. Enää ei tarvitse esittää mitään, Huntington kiteyttää.

Pikakurssi aikuisuuteen

Huntingtonin levollisuuteen ja hyvään oloon löytyy kuitenkin myös urheilun ulkopuolinen syy, avopuoliso Riku Dufva. Aiemmin jääkiekkoa pelannut mies ymmärtää hyvin, mitä elämä huippu-urheilijana vaatii ja on tukena aina, kun sitä tarvitaan.

– Rikua on suurin kiittäminen siitä, että minulla on nyt niin tasapainoinen ja levollinen olo. Hänen kanssaan voin jakaa myös sellaiset urheiluasiat, joista en muiden kanssa juuri puhu, Huntington kertoo.

Yrittäjänä työskentelevä Dufva on mukana täysillä puolisonsa elämässä. Kaikki lomat kuluvat kilpailumatkoihin.

– Pyrin olemaan aina paikan päällä isommissa kilpailuissa. Kannustan ja tuen, jaan ilot ja surut, Dufva kiteyttää.

Hän on mukana myös Dohan MM-matkalla.

Pari vuotta sitten alkanut suhde on mullistanut nuoren ottelijan elämää monella tapaa. Eikä vähiten siksi, että kotona on usein myös Dufvan viisivuotias poika.

- Kyllähän tämä on varmasti pakottanut minut aikuistumaan nopeammin. Tykkään kuitenkin hirveästi puuhailla kaikkea yhdessä, mökkeillä ja muuta. Ja myöhemmin haluan tietysti myös ihan omiakin lapsia.

Kohti unelmaa

Kun katsoo Huntingtonin tuloskehitystä, on vaikea uskoa, että urheilukentän ulkopuolella on tapahtunut niin paljon. Ehkä ottelijaa auttaa yksi hänen tärkeimmistä ominaisuuksistaan, sitoutuminen ja tahto suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla.

Huntington voi olla äärimmäisen rento ja hajamielinen, mutta ei koskaan piikkarit jalassa.

– Vaikka ulospäin saattaa näyttää siltä, etten keskittyisi kaikkeen, niin esimerkiksi treeneissä ja kilpailuissa olen aina sataprosenttisesti läsnä.

Maria Huntington, Gävle U23, 2019
Oliver Hardt/Getty Images

Myös kilpailupää on kehittynyt ja Huntington on parantanut tuloksiaan huimasti kuluvana kautena. Kalevan kisojen seitsenottelussa tehdyt aitajuoksun ja pituushypyn tulokset olisivat riittäneet SM-mitaliin myös yksittäisissä lajikilpailuissa.

Ennätysparannukset ja murtautuminen MM-kisoihin ovat kuitenkin vain välietappeja.

– Olen itsekin yllättynyt, miten koviin tuloksiin olen päässyt. Vaikka paikka Dohaan oli hieno saavutus, niin pitkällä tähtäimellä se ei riitä. Dohassa toivon rikkovani rajan Tokion olympialaisiin, Huntington sanoo.

– Joskus myöhemmin tahdon olla maailman paras seitsenottelija.

Myös valmentaja Matti Liimatainen on mielissään suojattinsa tulostason noususta. Hyvää lupaa sekin, että parannettavaa löytyy kaikissa lajeissa.

– Naisten ottelu on puhtaasti nopeuslaji. Nopeus ratkaisee 800 metriä lukuunottamatta kaikissa lajeissa ja se helpottaa paljon, Liimatainen alustaa.

– Joka lajista voi tulla lisää pisteitä, mutta kuulassa ja keihäässä ne voidaan saavuttaa helpommin eli opettelemalla lisää tekniikkaa.

Lahjakkaan urheilijan valmentajalta kysytään usein, millaisiin pisteisiin hän uskoo suojattinsa yltävän. Arvio on osunut vain harvoin oikeaan.

– Aina kun olen jonkun lausunnon antanut, niin joka kerta se on mennyt alakanttiin. Sanotaan, että vielä on mahdollisuus tehdä satoja pisteitä. Edellyttäen, että Maria pysyy terveenä, Liimatainen tuumii.

Myös Huntington itse pitää mahdollisia terveysongelmia ainoana esteenä matkalla kohti maailman terävimpää kärkeä. Nyt kaikki vaikuttaa kuitenkin hyvältä.

– Olen ollut itseni kanssa välillä vähän hukassa, etsinyt omaa identiteettiä. Nyt elämässäni on tukena ihmisiä, joiden kanssa voin mennä niin lähelle maailman huippua kun vain mahdollista.

Lue myös:

Maria Huntington huippuiskussa kohti MM-kisoja – teki ennätyksensä keihäässä ja voitti pika-aidoissa kultaa

Dohan MM-joukkue täydentyi viidellä urheilijalla: ennätyksiä tehtailleet pika-aiturit ja huikeasti Suomen mestaruuteen otellut Huntington mukaan Kommentti: Seitsenottelussa historiallisen kova taso – vähättelyä kokeneet urheilijat ansaitsisivat parempaa kohtelua päättäjiltä

"Menetkö treenaamaan vai vietätkö päivän krapulassa?" Sairaalareissun jälkeen Maria Huntington teki elämänmuutoksen – parikymppisen urheilijan ura lähti rakettimaiseen nousuun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat