1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Näin Joensuussa juhlittiin pesismestaruutta – JoMa-uransa päättävä kapteeni tunteikkaana: "Olen antanut kaikkeni tälle seuralle"

Lyöjäjokeri Aleksi Rautiainen teki tempun, josta jokainen pesäpalloilija haaveilee: hän ratkaisi mestaruuden supervuoroparissa.

Joensuun Maila on pesäpallon Suomen mestari
Joensuun Maila on pesäpallon Suomen mestari

Joensuun Mailan juhlat alkoivat railakkaasti heti Suomen mestaruuden ratkaisseen neljännen finaaliottelun päätyttyä. Joukkue juhli pesäpallon miesten Suomen mestaruutta toista kertaa peräkkäin, mutta ensimmäistä kertaa omalla kotistadionillaan Joensuussa.

Joukkueen kapteenilla Tuomas Jussilalla tunteet nousivat pintaan ottelun jälkeen. Jussilan, 30, perhe oli paikan päällä kannustamassa, mikä teki hetkestä erityisen.

– Pitkä taival päättyy, joten on lisätunnetta ja -latausta tässä hommassa. Olen antanut kaikkeni tälle seuralle ja JoMalle, Jussila sanoo Yle Urheilulle.

Vuodesta 2013 lähtien JoMassa pelannut Jussila siirtyy ensi kaudeksi muualle. Vaikka hän on tehnyt päätöksen hyvissä ajoin ennen kauden päättymistä, kolahti asia tajuntaan mestaruuden ratkettua.

– Ei siihen voi valmistautua, kun se konkretisoituu. Kyllä tässä on pureskelemista.

Joensuun Mailan Tuomas Jussila lyöntivuorossa mestaruuden ratkaisseessa finaalissa. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Sitkeä porukka nousi mestaruuteen

Joensuun Mailan lukkari Juha Puhtimäki yltyi hehkuttamaan joukkueensa henkistä kanttia, jota kesän vastoinkäymiset yrittivät horjuttaa kesken kauden. Matka mestaruuteen oli 34-vuotiaan konkarin mukaan vaikeampi kuin viime vuonna.

– Tämä joukkue on ihan älytön. Aika syvällä käytiin kesäkuun jossain vaiheessa, mutta usko ei horjunut siihen omaan tekemiseen. Töitä tehdään vain kahta kauheammin ja palkinto on nyt tässä, Puhtimäki kertoo.

Joensuun mestaruus ei irronnut lukkari Juha Puhtimäen mukaan helpolla. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Puhtimäki tarkastelee omaa peliään kriittisten lasien läpi. Varsinkaan omaan sisäpeliinsä hän ei ollut tyytyväinen, mutta ulkopeli toimi "kohtuullisesti". Lukkarin mieltä lämmittää erityisesti se, että lojaali joensuulaisyleisö sai olla todistamassa mestaruutta.

– Tämä on ihan mahtavaa tälle yleisölle, joka on viimeisen kahden vuoden aikana herännyt ihan älyttömän hienosti henkiin.

Jokaisen pesäpalloilijan haave

Lyöjäjokeri Aleksi Rautiainen tarjosi yleisölle todellista herkkua, kun hän ratkaisi mestaruuden JoMalle supervuoroparissa. Onnistuminen oikeassa paikassa tapahtui ilman sen kummempaa jännittämistä.

– En miettinyt vastustajia, vaan tein sitä omaa juttua. Sattui kyllä hyvään paikkaan hyvä lyönti.

– Varmasti kaikki pesäpalloilijat haaveilevat, että supervuorossa ratkaisee mestaruuden. Mahtava fiilis, pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Rautiainen iloitsee.

Lyöjäjokeri Aleksi Rautiainen ratkaisi mestaruuden JoMalle. Kuva: Jami Ivanoff / AOP

Uraansa enintään yhden vuoden verran jatkava Rautiainen kiittelee joukkueensa kykyä nousta tiukasta tilanteesta voittoon. Sotkamon Jymy vei nimiinsä ensimmäisen jakson, mutta Joensuu voitti ottelun lopulta 2–1.

– Ensimmäinen jakso oli aikamoista tumpelointia ja toisen jakson alkukaan ei mennyt ihan kuin käsikirjoituksesta. Tänään huomattiin, että olemme aika sitkeä porukka, Rautianen hymyilee.

Korjattu kello 20.01: Tuomas Jussila on siirtymässä pois Joensuun Mailasta, mutta uudesta seurasta ei ole vielä tietoa.

Lue myös:

Joensuun Maila jälleen miesten superpesiksen mestariksi! Supervuoroparin sankariksi nousseen Aleksi Rautiaisen kunnari ratkaisi kotiyleisön edessä

Juha Puhtimäki sai ensimmäisen mailansa jo 1,5-vuotiaana, mutta vasta raviharrastus opetti rauhoittumaan pesäpallokentällä: "Poika on hyvä jarru ja pitää minulle kuria"