Asiantuntija antaa kritisoidulle brittiluotsille puhtaat paperit ja haluaa hänen jatkavan pestissään: ”Banksin tehtävä oli toivoton, virheen teki Lentopalloliitto"

Suomen lentopallomiehet pelasivat EM-kisoissa hyvin ja omalla tasollaan, kertoo Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala. Hän haluaa, että Suomen päävalmentaja Joel Banks jatkaa tehtävässään.

Joel Banksin jatkosta ei ole vielä päätetty. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen pelit EM-kisoissa päättyivät lauantai-iltana tappioon kisaisäntä Ranskaa vastaan. Ranska oli neljännesvälierässä selvästi parempi ja ottelu päättyi suoraan kolmessa erässä. Koko turnauksessa Suomi voitti kaksi ottelua ja hävisi neljä.

Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala näki tappioista huolimatta Suomen pelissä paljon hyvää. Joukkue pystyi haastamaan alkulohkossa hyvin esimerkiksi Venäjän ja tärkeä Turkki-voitto siivitti jatkopeleihin.

– Suomen joukkue voi tulla rinta rottingilla takaisin kotimaahan. Turnaus onnistui loistavasti. Sana loistava on ehkä ylimitoitettu siihen, mitä suomalainen lentopalloyleisö ajattelee, koska kesä meni päin "banksia", asiantuntija heittää.

Suomen entinen miesten lentopallojoukkueen päävalmentaja Hoivala viittaa maajoukkueen rajuun tappioputkeen, jossa joukkue hävisi peräkkäin 18 virallista maaottelua. Joukkue ja Suomen päävalmentaja Joel Banks saivat mediassa paljon kritiikkiä kesän ja EM-kisojen aikana. Entiset maajoukkuepelaajat Olli-Pekka Ojansivu ja Matti Oivanen kritisoivat Banksin harjoituksia ja vaatimustasoa Savon Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Hoivala ei ole samaa mieltä kritisoijien kanssa.

– Minun mielestäni Banks on suoriutunut tehtävästään erinomaisen hyvin. EM-turnaus oli parasta, mitä maajoukkue pystyy tekemään tällä hetkellä. Meillä ei ole huippupelaajia jokaiselle pelipaikalle, mutta nyt ollaan tässä tilanteessa. Annan arvosanaksi yhdeksän.

Banks osasi Hoivalan mukaan pysyä positiivisena tappiokierteestä huolimatta EM-kisojen alla.

– Mies häviää 18 ottelua ja sen jälkeen on vielä positiivinen ja energinen, Hoivala hehkuttaa.

Lauri Kerminen (kolmas oikealta) on ollut tyytyväinen Joel Banksin valmennustyyliin ja pelitapaan. Kuva: AOP / imago sportfotodienst

Hoivalan mukaan joukkueen peli on oikealla tiellä. Tämä kertoo siitä, että Banksin pelikirja alkaa puremaan.

– Kurssinnousu kertoo, että joukkue on valmistautunut hyvin ja joukkue uskoo, mitä harjoituskentällä tapahtuu.

Näytetäänkö Banksille ovea?

Brittiluotsi Banks ei ole Hoivalan mielestä ansainnut kaikkea kritiikkiä lentismiesten otteista. Hoivalan mielestä oikea kohde kritiikille on Lentopalloliitto. Sammelvuon siirryttyä Venäjän päävalmentajaksi on ovi käynyt Lentopalloliitossa tiuhaan. Valmennusjohto ja joukkueenjohto vaihtuivat ja osa kokeneista pelaajista jätti maajoukkueen. Hoivalan mielestä Lentopalloliitto pudotti Banksin tyhjän päälle, kun brittiluotsin pesti alkoi toukokuussa.

– Sitä ei saisi koskaan päästä tapahtumaan. Banks tuli tilanteeseen, missä ei ollut kokeneimpia pelaajia eikä vanhaa valmennustiimiä. Banksin tehtävä oli toivoton, virheen teki Lentopalloliitto.

EM-kisojen aikana paljastui, että Banksin urakka Suomen peräsimessä voi päättyä lyhyeen. Lentopalloliiton toimitusjohtajan mukaan hallituksella ja brittiluotsilla on mahdollisuus purkaa sopimus EM-kisojen jälkeen. Banks itse kommentoi Ranska-ottelun jälkeen, että hän tekee päätöksensä lähipäivinä. Lentopalloliiton urheilutoiminnanjohtaja Sami Heikkiniemi sanoi kuitenkin lauantaina, että Banks on halukas jatkamaan pestissään.

Hoivalan mukaan Banksin pitäisi ehdottomasti jatkaa päävalmentajana. Työ on vasta nyt kantamassa hedelmää.

– Hän on nostanut Suomen sille tasolle, mitä odotetaan. Olisin valmis jatkamaan saman tien sopimusta. Ei ole mitään syytä, miksi ei, päättää Hoivala.

Selvennetty 22.9.2019 kello 14.35 Banks pysyi tappiokierteestä huolimatta positiivisena EM-kisojen alla.

Lue myös: