Suora

  • Elävä arkisto esittää

Iran ilmoittaa myöntyneensä vihdoin – naiset ovat tervetulleita jalkapallokatsomoon MM-karsinnoissa

Iranilaisnaisilta on ollut pääsy kielletty jalkapallokatsomoihin lähes 40 vuotta.

jalkapallo
Iran naiset
Iranilaisnaiset hurrasivat Teheranissa kesäkuussa 2018.AOP

Iranin viranomaiset ovat myöntyneet Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan vaatimukseen ja sallivat naisten pääsyn jalkapallokatsomoon MM-karsintaottelussa lokakuussa.

– Meille on vakuutettu, että seuraavassa Iranin maaottelussa naiset pääsevät jalkapallostadionille, Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino sanoi tiedotustilaisuudessa.

Iranilaisnaisilla ei ole ollut asiaa jalkapallokatsomoihin sitten vuoden 1981 muutamaa myönnytystä lukuunottamatta.

– Tämä on todella tärkeää. Viimeisen 40 vuoden aikana ei ole tapahtunut mitään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Nyt on aika ottaa seuraava askel, Infantino jatkoi.

Syyskuun alussa iranilaisnainen sytytti itsensä tuleen protestina sen jälkeen, kun hänelle oltiin langettamassa jopa kahden vuoden tuomiota jalkapallostadionille pyrkimisestä. Nainen yritti päästä katsomaan suosikkijoukkueensa Estighlalin ottelua maan pääkaupungissa Teheranissa mieheksi pukeutuneena, mutta jäi kiinni ennen stadionia ja joutui pidätetyksi. Myöhemmin nainen menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Tapauksen jälkeen Fifan delegaatio vieraili Iranissa tarkastelemassa naisten mahdollisuuksia päästä seuraamaan jalkapallo-otteluita.

Fifa on painostanut Irania muuttamaan käytäntöjään jo pitkään. Se vaati maata sallimaan naisten pääsyn katsomoihin myös MM-karsinnoissa.

Iran on tosin myöntynyt paikoitellen jo aiemminkin. Kesäkuussa 2018 iranilaisnaiset päästettiin ensin seuraamaan MM-kisaottelua skriinilltä ja myöhemmin AFC:n Mestarien liigan loppuottelua. Paikallisotteluihin naisilla ei kuitenkaan ole ollut asiaa.

Lue myös:

Fifa käy Iranissa tutustumassa naisten oikeuksiin – yritys päästä jalkapallokatsomoon johti traagisiin seurauksiin

Iranilaisnainen sytytti itsensä tuleen protestina, koska oli joutumassa vankilaan jalkapallostadionille pyrkimisestä – Fifa painostaa Irania päästämään naiset katsomoon MM-karsinnoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat