Suora

  • Naisten Superpesiksen finaalit
  • Rallin MM, Turkki, EK 1 - live
  • Kohtelias kieli
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

Kirosanoja purskauttanut Bottas osoitti kovan jännitteen F1-huipputallissa – asiantuntija hyväksyi tallitoverin härskin tempun: ”Valtterin pitäisi lähteä tähän peliin”

Valtteri Bottaksen kisaviikonloppu ratkesi jo lauantain aika-ajoon.

Formula 1
Valtteri Bottas
Charles Coates/Getty Images

Mercedeksen suomalaiskuljettajan Valtteri Bottaksen vaikea Singaporen kisaviikonloppu päättyi viidenteen sijaan sunnuntain kisassa. Jo perjantaina ulosajanut ja lauantaina huippualusta huolimatta viidenteen lähtöruutuun päätynyt Bottas ei pystynyt kisassa parantelemaan asemiaan.

Ainoa mahdollisuus olisi ollut varikkopysähdysten aikana, kun Lewis Hamilton oli ajautunut huonoon tilanteeseen. Kakkosruudusta startannut Hamilton olisi pudonnut jopa Bottaksen taakse Mercedeksen epäonnistuneen riskitaktiikan takia. Mutta Bottasta käskettiin hidastamaan ja näin Hamilton pysyi suomalaisen edellä neljäntenä.

Hamilton tuli viimeisenä kärkikuskeista varikolle, mutta Singaporessa se strategia ei toiminut. Mercedeksen Toto Wolff perusteli GP Today -sivustolla (siirryt toiseen palveluun) päätöstä käskeä Bottasta hidastamaan.

– Se ei ollut upea komento, mutta aiemman pysähdyksen taktiikka oli paljon parempi kuin odotettiin, Wolff kuvaili ja vertasi Ferrarin yllättävää onnistumista. Sebastian Vettel pääsi pyyhältämään varikkopysähdysten aikana paalupaikkakuski Charles Leclercin ohi.

– En usko, että Ferrari halusi vaihtaa kuljettajiensa järjestystä päästäessään Sebastianin varikolle ensimmäisenä.

Wolffin mukaan Bottaksen piti hidastaa, jotta Hamilton ei olisi jopa pudonnut kuudenneksi Red Bullin Alexander Albonin taakse.

– Tiimin tulos olisi ollut siis huonompi. Mutta olemme Valtterille velkaa tuon sijan, Wolff perusteli.

Aika-ajoissa Hamiltonin vaistomaista röyhkeyttä

Bottas myönsi jo C Moren haastattelussa, että kisa ratkesi kuitenkin aika-ajoon. Singaporessa aika-ajon loppuhetket aiheuttivat suurta kohinaa. Lewis Hamilton päätti ohittaa Valtteri Bottaksen ulostulokierroksen lopuksi, vaikka alun perin oli sovittu Bottaksen olevan edellä.

Bottas oli tulistunut tilanteesta ja ryöpsäytti kirosanatykityksen nimittäen alatyylisesti ilmeisesti tallitoveriaan. Aika-ajon jälkeen Bottas kertoi jo rauhassa, että asia keskusteltiin läpi tallin sisällä.

Hamilton oli luullut Bottaksen hidastelevan turhaan, vaikka Bottaksen edellä lähellä oli Red Bull -kuski Alexander Albon.

Kisan jälkeen C Morella Bottas totesi, että tiimin sisäisessä palaverissa aika-ajon jälkeen oli tullut esiin pelko suomalaisen kostosta seuraavaan kisaan.

Aika-ajojen päätöshetkillä Hamilton oli jäämässä kauas kärjestä väkivahvojen Ferrarien Charles Leclercin ja Sebastian Vettelin sekä Red Bullin Max Verstappenin taakse. Hamilton myönsikin aika-ajon jälkeen paineet onnistua viimeisellä hetkellä. Britti nousi härskin tempun jälkeen kakkosruutuun. Leclerc oli kuitenkin yllättäen paalulla ja Vettel kolmas, vaikka etukäteen Ferrarille ei annettu juurikaan mahdollisuuksia onnistua Singaporessa.

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas ajoivat kärkikolmikon takana Singaporessa. Charles Coates/Getty Images

Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan kovan tilanteen Bottaksen ja Hamiltonin välillä laukaisi Ferrarin kova suorituskyky.

– Ferrari pystyikin antamaan paljon kovemman vastuksen kuin oli odotettu. Se toi päävaivaa Mersun leirissä. Totta kai Hamilton tekee silloin omat ratkaisunsa, että vahvistaa ja turvaa oman asemansa, Mildh avaa tilannetta omasta näkökannastaan.

Mildhin mukaan Bottaksen ja Hamiltonin tilanteessa olikin myös kyse siitä, että Hamilton otti ohjat omiin käsiinsä.

– Ehkä oli sovittu joitain asioita aika-ajojen läpivientiin. Mutta tiukassa tilanteessa kuljettaja ottaa vaistomaisesti oman tilanteensa etusijalle. Päätetään katsoa seurauksia myöhemmin. Tarkoituksena on pärjätä mahdollisimman hyvin. Asioita ruoditaan sitten jälkikäteen palavereissa. Tulos kuitenkin ratkaisee, Mildh havainnollistaa.

Mildhin mukaan aika-ajon lopun kaltaisissa tilanteissa näkyy myös Bottaksen ja Hamiltonin välillä pieni ero.

– Valtterin pitäisi lähteä tähän peliin Mercedeksen sisällä, Mildh painottaa.

Kyynärpäätaktiikkaa kehiin

Singaporessa paljastuikin aika-ajon tapahtumien ja Ferrarin huippuvedon myötä jännite Mercedes-kuskien välillä, vaikka ei vielä tietysti olla aiempien vuosien Nico Rosbergin ja Hamiltonin tulikuumien vääntöjen tasolla.

– Peli kovenee koko ajan. Jokainen tilaisuus pitää käyttää hyväksi, Mildh sanoo.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen pitää parantaa vielä loppukaudella.AOP/imago sport

F1-kautta on jäljellä kuusi kisaa. Nuoret tähdet Max Verstappen ja Charles Leclerc ovat hiipineet 31 pisteen päähän Bottaksesta. He ovat siis iskuetäisyydellä suomalaisen kakkossijasta. Hamilton on karannut 65 pisteen päähän suomalaisesta kärkitaistossa

Mildhin mukaan Bottaksen pitääkin mennä loppukauteen kyynärpäätaktiikalla. Seuraava kisa on heti ensi viikonloppuna yhdellä suomalaiskuskin suosikkiradoista, Sotshissa Venäjällä.

– Valtterin pitää nostaa suoritustasoaan aika lailla. Kyse on enemmän todella hyvästä valmistautumisesta tulevaan kauteen kuin mestaruudesta, Mildh sanoo.

– Red Bull tulee kehittymään loppukaudesta. Leclerc menee vielä aallonharjalla ja flow-tilassa. Valtterin pitää olla hereillä.

Lue lisää:

Räikkösen toiminnasta raju syytös venäläiskuskilta: "Hän yritti tappaa itsensä ja myös minut" – Ylen asiantuntija tyrmäsi puheet

Valtteri Bottas paljasti C Morella Mercedeksen pelon suomalaiskostosta tallitoverille

Pettynyt Valtteri Bottas avautui rajusti – nimitti alatyylisesti Lewis Hamiltonia?

Bottakselle paha pettymys Ferrarin tyrmäyksessä! Mercedes käski suomalaista hidastamaan – Räikkönen keskeytti, tallitoveri kävi jopa johdossa

Hamilton ja Bottas jätettiin ulos palkintosijoilta, Räikkönen keskeytti Ferrarin juhlissa – näin eteni hetki hetkeltä Singaporen GP

F1-kauden komeetta hävisi voiton Ferrarin taktiikan takia – tallitoverikin ihmeissään: ”Olin aika yllättynyt”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat