Lentopalloliiton pomot päättävät brittivalmentajan jatkopestistä lähiaikoina ja vastaavat asiantuntijan kritiikkiin: "En sanoisi, että Banksin taakka oli liian iso"

Lentopalloliiton toimitusjohtaja ja puheenjohtaja ovat tyytyväisiä Suomen suorituksiin EM-kisoissa, vaikka kehittyminen sille tasolle vei turhan kauan.

Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen EM-turnaus päättyi lauantaina tappioon Ranskalle neljännesvälierissä. Samalla esiin nousi Suomen maajoukkueen päävalmentajatilanne, sillä huhtikuussa pestatun Joel Banksin sopimus voi päättyä jo nyt purkupykälän vuoksi.

Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala antoi brittivalmentajalle puhtaat paperit ja haluaisi hänen jatkavan tehtävässään siitäkin huolimatta, että reilun neljän kuukauden rupeama alkoi karulla 18 ottelun tappioputkella.

EM-areenalla syyskuussa joukkue nosti kuitenkin tasoaan ja miehet taistelivat tiensä pudotuspeleihin. Ryhtiliike huomattiin myös Lentopalloliitossa, jossa pohditaan, jatkuuko Banksin valmentajapesti vai vaihtuuko maajoukkueen valmentaja jälleen.

Liiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho kertoo Yle Urheilulle, että päätöstä jatkosta ei ole tehty. Siika-aho on viime päivinä käynyt keskusteluja Banksin ja maajoukkueen kauden suorituksista. Toimitusjohtajan mukaan kauden vaikeudet kestivät turhan kauan eikä peli kehittynyt toivotulla vauhdilla.

– Pelillinen taso ehti valahtaa turhan alas varsinkin ihan alussa keväällä. Pelattiin toki junioripitoisella joukkueella ja moni EM-kisojen avainpelaaja oli silloin poissa, Siika-aho kertoo.

EM-kisat osoittivat, että miesten lentopallomaajoukkueen peli on kehittynyt kauden aikana. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Takkuisen kesän jälkeen EM-kisat näyttivät kuitenkin valoa tunnelin päässä. Vaikka Suomi voitti otteluistaan kaksi ja hävisi neljä, oli Siika-aho vaikuttunut Banksin esityksistä otteluvalmentajana arvokisoissa.

– EM-kisojen joukkue toimi joukkueena ja oli erityisen fokusoitunut. Pelaaminen oli hyvällä tasolla ja sitä johdettiin erittäin hyvin. Kun kyse on EM-kisoista, sanoisin, että se oli ensiluokkaisen hyvää toimintaa Banksilta.

Banksin lähtökohdat tyypilliset huippulentiksessä

Brittiluotsin ja Suomen otteita kritisoitiin kesän ja kisojen aikana mediassa. Yle Urheilun asiantuntija Hoivalan mukaan Banks ei ansainnut kaikkea kritiikkiä. Hoivalan mielestä Lentopalloliitto pudotti Banksin tyhjän päälle, kun brittiluotsin pesti alkoi toukokuussa. Maajoukkueen koko valmennus- ja joukkueenjohto vaihtui.

– Sitä ei saisi koskaan päästä tapahtumaan. Banks tuli tilanteeseen, missä ei ollut kokeneimpia pelaajia eikä vanhaa valmennustiimiä. Banksin tehtävä oli toivoton, virheen teki Lentopalloliitto, Hoivala sanoi.

Toimitusjohtaja Seppo Siika-aho myöntää, ettei hyppääminen liikkuvaan junaan ole helppo paikka uudelle päävalmentajalle.

– En sanoisi, että Banksin taakka oli liian iso. Nämä maajoukkueiden valmentajapestit ovat sellaisia, että niihin haetaan huippuammattilaisia ja odotetaan, että toiminta on sillä tasolla. Ei meillä ole muita vaihtoehtoja. Kilpailu maailman tasolla on sen verran kovaa, ettei mitään muuta kannata lähteä hakemaan.

Lentopalloliiton puheenjohtajan Pasi Sydänlammi ei koe, että Banks olisi pantu kohtuuttoman hankalaan paikkaan valmentajakautensa alussa.

– Se on tyypillinen tilanne, että osa valmennustiimistä vaihtuu, Sydänlammi sanoo.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi. Kuva: Lentopalloliitto

EM-kotikisoihin täysi panostus

Sydänlammi sanoo, että maajoukkue osin jopa ylitti itsensä EM-kisoissa. Tärkeintä on puheenjohtajan mukaan se, että peli kehittyi harppauksin oikeaan suuntaan. Seuraavan kahden vuoden ajan suomalaisessa lentopallossa eletään mielenkiintoista aikaa, sillä miesten maajoukkue tavoittelee menestystä EM-kotikisoissa Tampereella 2021.

– Jos keskustelujen jälkeen koemme, että meillä on paras mahdollinen päävalmentaja, silloin on luontevaa, että yhteistyö jatkuu. Edellyttäen myös, että Banks on halukas laittamaan itsensä täysin likoon EM-kisamenestyksen eteen.

Sydänlammi ei halua paljastaa mihin tulokseen neuvottelut kallistuvat, mutta muistuttaa, että jatkuvuus tuo joukkueurheilussa tulosta. Valmentajanvaihdokset mylläävät aina koko valmennustiimin uusiksi. Banks on tiiminsä kanssa työskennellyt yhdessä alle puoli vuotta.

– Huippuvalmentajia on rajallinen määrä Suomessa ja maailmalla. Se ei ole mikään pohjaton sammio, mistä niitä valintoja tehdään, Sydänlammi sanoo.

– On paikallaan arvioida rauhassa tilannetta. Meillä on liitossa ammattilaiset ja osaajat, jotka käyvät keskusteluja pelaajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Kerätään palautetta ja näkökulmia laajalti.

Lue myös: