1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Ferrarilta kovinta dominointia sitten Räikkösen vuosien – Mercedes hyytyi hirvittävään vastaiskuun: "Alettiin ylireagoida tilanteisiin"

Ferrari liitää kolmen voiton putkessa. Mercedes koki puolestaan harvinaisen sulamisen Singaporessa.

Ferrarilla ilo oli ylimmillään Marina Bayn radan varikolla. Kisan voittaja Sebastian Vettel heitti femmoja tiimin kanssa. Kuva: Charles Coates/Getty Images

Ferrari nappasi Singaporen kisaviikonloppuna jo tällä kaudella kolmannen voittonsa peräkkäin, kun Sebastian Vettel ja Charles Leclerc nappasivat kaksoisvoiton tiimille. Viimeksi Ferrari on napannut kolme kaksoisvoittoa putkeen vuonna 2008. Tuolloin tempusta vastasivat Kimi Räikkönen ja Felipe Massa molemmat kahdella voitollaan.

Suoritus Singaporessa oli yllätys, koska Mercedeksen piti olla vahvoilla viikonloppuna hitaammalla radalla. Viime vuosina Ferrarilta on puuttunut myös viime vuosina järjestelmällisyyttä. Paikoin jopa surkuhupaisia virheitä on nähty italialaistallilta.

Mutta nyt Ferrari on vahvasa myötätuulessa. Edellisen kerran Ferrari juhli kaksoisvoittoa Vettelin ja Kimi Räikkösen johdolla yli kaksi vuotta sitten Unkarissa.

– Tämä oli Ferrarin pitkän kehitystyön tulosta. Autossa on saatu ratkaistua asioita, jotka tekevät Vettelistä ja Leclercistä vahvemman. Viikonloppu oli hieno näyttö Ferrarilta kaiken kaikkiaan, Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh painottaa.

Kun Ferrari voitti viimeksi kolme kertaa peräkkäin, silloin italialaistali voitti myös edellisen kerran merkkimestaruuden.

Merkkimestaruustaisto näyttää tänä vuonna kuitenkin vaikealta Ferrarin kannalta, vaikka toki mitä tahansa voi tapahtua. Mercedes on yhä vahvan alkukauden jäljiltä selvästi karussa 133 pistettä. Kautta on jäljellä kuusi kisaa.

Mercedeksen Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas jäivät sijoille neljä ja viisi Singaporessa. Se oli vasta toinen kerta 27 viime kisaan, kun kumpikaan Mercedes ei ole palkintokorokkeella.

Singaporen viikonloppua värittivätkin huipputallin virheet. Lauantaina aika-ajoissa Bottas ja Hamilton eivät saaneet lopussa huippuvetoja. Etenkin Bottas kärsi. Sunnuntaina tallin taktiikka epäonnistui täydellisesti. Ferrari jyräsi selvään voitoon aiemman pysähdyksen taktiikalla, kun Mercedes piti autojaan pisimpään kärkitalleista radalla.

Mildh ei lähtenyt vielä lyttäämään Mercedestä Singaporen huonon kisaviikonlopun perusteella. Asiantuntija korostaa, että Singapore on yksi vaikeimmista kisaviikonlopuista koko kaudella. Kuljettajia haastavat kovat olosuhteet: Kova helle ja peräti 23 mutkaa sisältävä vaativa katurata.

– Nämä asiat yhdistettynä Ferrarin hirvittävään vastaiskuun, Mercdeksellä saattoi tulla epäröintiä. Alettiin ylireagoida tilanteisiin, Mildh muotoilee.

Ferrarilla alkaa löytyä täydellinen paketti

Mildhin mukaan Ferrarin menestykselle ovat selvät syyt. Hän nostaa esiin sen, että Ferrarilla on ollut johtava moottori jo pitkään sarjassa.

– Samaan aikaan aerodynamiikka ei ole kuitenkaan ollut Mercedestä vastaavalla tasolla. Nyt Singaporeen tuotiin radikaali ja iso muutospaketti aerodynamiikkaan. Auto alkaa olla erinomaisessa kunnossa, Mildh selvittää.

Myös auton etupäässä ei ole ollut aiemmin pitoa . Sekin on löytynyt.

– Puute on aiheuttanut kuljettajissa epäröintiä. Nyt pitoa on saatu paremmaksi. Se on alkanut heti näkyä Vettelin suorituksissa. Leclerc on pystynyt tätä asiaa kompensoimaan, mutta nyt tallin sisällä alkaa kilpailu kiristyä terveellä tavalla.

Sebastian Vettel (oik.) antoi rehdit aplodit, kun Charles Leclerc pokkasi palkinnon kakkossijasta Singaporessa. Kuva: AOP/XPB Images

Yksi musta pilvi voi silti olla tämän kauden sensaation Charles Leclerin tilanne. Hän putosi Singaporessa hämmentävästi Ferrarin varikkotaktiikan takia Vettelin taakse toiseksi. Leclerc ilmaisi vahvasti tiimiradiossa pettymyksensä asiaan. Nuori monacolainen oli voittanut kaksi edellistä kisaa Italiassa ja Belgiassa.

Peräkkäisten paalupaikkojen saldo on Singaporen kisaviikonlopun jälkeen kolme. Leclercillä on nyt kasassa viisi paalupaikkaa eli enemmän kuin kellään muulla tällä kaudella.

– Leclercillä oli kaikki oikeus olla pettynyt. Hän oli pedannut itselleen voittoa ajamalla aivan huikean aika-ajon, Mildh sanoo.

Jatkon kannalta on Mildhin kannalta oleellista, aiheuttiko Vettel taktiikkamuutoksen ja järjesteli itsensä ensimmäisenä aikaiselle varikkopysähdykselle. Ensimmäisten kommenttien perusteella ratkaisun teki talli. Jos Vettel teki päätöksen, tilanne olisi ollut epämukava tallin sisälle.

– Toisaalta on myös kyse Leclercin kasvukivuista. Vettel on kuitenkin vanhempi kettu tekemään asioita omalla tavallaan. Leclercin pitää sietää tilannetta, Mildh sanoo.

– Tässä pelissä jokainen temppu on mahdollista ja jokainen niistä on käytettävä. Leclercin pitää oppia temput varsinkin, jos Vettel kikkaili nyt kisassa.

Lue lisää:

Kirosanoja purskauttanut Bottas osoitti kovan jännitteen F1-huipputallissa – asiantuntija hyväksyi tallitoverin härskin tempun: ”Valtterin pitäisi lähteä tähän peliin”

Räikkösen toiminnasta raju syytös venäläiskuskilta: "Hän yritti tappaa itsensä ja myös minut" – Ylen asiantuntija tyrmäsi puheet

Valtteri Bottas paljasti C Morella Mercedeksen pelon suomalaiskostosta tallitoverille

F1-kauden komeetta hävisi voiton Ferrarin taktiikan takia – tallitoverikin ihmeissään: ”Olin aika yllättynyt”

Bottakselle paha pettymys Ferrarin tyrmäyksessä! Mercedes käski suomalaista hidastamaan – Räikkönen keskeytti, tallitoveri kävi jopa johdossa

Hamilton ja Bottas jätettiin ulos palkintosijoilta, Räikkönen keskeytti Ferrarin juhlissa – näin eteni hetki hetkeltä Singaporen GP

Pettynyt Valtteri Bottas avautui rajusti – nimitti alatyylisesti Lewis Hamiltonia?