Suora

  • Urheiluruutu
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Yli 30 suomalaista taistelee vielä paikasta NHL-avaukseen – yhtä pelaajaa on hehkutettu ylitse muiden: "Tuollaisen 18-vuotiaan täytyy antaa pelata"

18-vuotias Ville Heinola on ollut pirteä yllätys NHL-harjoitusleireillä.

NHL
Ville Heinola
Kesällä NHL:n varaustilaisuudessa hymyillyt Ville Heinola on loistanut harjoituspeleissä.Jonathan Kozub/NHLI via Getty Images

Yhteensä kolmisenkymmentä suomalaista jääkiekkoilijaa kamppailee parhaillaan tiukasti paikasta jääkiekkoliiga NHL:ään seurojen harjoitusleireillä ja -peleissä. Runkosarja alkaa puolentoista viikon päästä ja joukkueiden kokoonpanot ovat todennäköisesti valmiita tämän viikon jälkeen.

Yhteensä 82 suomalaispelaajalla on ollut kesän mittaan NHL-sopimus. 28 sopimuksista oli yksisuuntaisia, eli tällä sopimuksella kiekkoilevat pelaajat ansaitsevat yhtä paljon NHL:ssä tai alempana farmiliiga AHL:ssä. Yksisuuntaisen sopimuksen tehneet pelaajat harvemmin siis pelaavat farmiliigoja.

Suurin mielenkiinto harjoitusleireillä onkin kohdistunut 54 suomalaispelaajaan, joilla on kaksisuuntainen sopimus. Heistä 17 on pudonnut edellisen puolentoista viikon aikana NHL-joukkueiden vahvuudesta.

Pelaajat ovat olleet loukkaantuneita, siirretty farmijoukkueeseen tai he ovat lähteneet takaisin Euroopan kaukaloihin.

Farmiin on lähetetty suomalaisille jääkiekon seuraajille useita tuttuja nimiä, kuten Nashvillessa vääntänyt Eeli Tolvanen, Floridan Aleksi Heponiemi ja Chicago Blackhawkissa pyörähtänyt MM-kultavahti Kevin Lankinen.

Jäljelle on jäänyt 37 pelaajaa kaksisuuntaisella sopimuksella. Heistä tulokassopimuksella pelaavat Miro Heiskanen, Henrik Borgström, Roope Hintz, Kaapo Kakko ja Jesperi Kotkaniemi voivat olla kuitenkin kohtuullisen rauhallisin mielin NHL-paikastaan.

Lopuista reilusta 30 suomalaispelaajasta NHL:n harjoituspeleissä on noussut erityisesti esiin Winnipegin Ville Heinola. 18-vuotias puolustaja varattiin kesän varaustilaisuudessa numerolla 20 Winnipegiin.

– Kun tulin tänne, en tiennyt, mitä odottaa. Huomasin kuitenkin pärjääväni täällä ja rupesin miettimään, että ehkä mahdun joukkueeseen. Nyt keskityn siihen, Heinola kommentoi sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun) lehdistölle.

Viime yönä Heinola pelasi kolmannessa harjoitusottelussaan yli 20 minuuttia. Heinola oli ykkösylivoimakentällisessä ainoa puolustaja supertähtien Blake Wheelerin, Mark Scheifelen, Nikolaj Ehlersin ja Bryan Littlen rinnalla. Rauman Lukon puolustajan nopeaa luistelua ja varmaa kiekollista on kehuttu paljon.

Ville Heinola
Ville Heinola Winnipegin "kehitysleirillä" kesäkuun lopussa.AOP/Icon Sportswire

Heinolan on jopa spekuloitu nousevan Winnipegin pelaavaan kokoonpanoon NHL-runkosarjan alkuun. Se olisi kova juttu.

Joukkkueen puolustajatilanteeseen vaikuttaa myös Winnipegin ykköspuolustajan Dustin Byfuglienin epäselvä tilanne. Winnipeg jäädytti vastikään konkaripuolustajan sopimuksen, kun Byfuglien on ollut sivussa kaukalosta ja pohtimassa uransa jatkoa.

Winnipegin päävalmentaja Paul Mauricen mukaan ei ole lainkaan mahdotonta, että Heinola taistelisi paikasta aivan leirityksen loppuun saakka.

– Varaustilaisuuden jälkeen hänen tiedoissaan luki asiaa fiksusta tyypistä ja järkevästä kiekon liikuttamisesta. Mutta siinä ei lukenut mitään siitä, että hänen luistelunsa on poikkeuksellista, konkariluotsi Maurice hehkutti Heinolaa lauantaina (siirryt toiseen palveluun).

– Hän on kasvanut harjoitusleirin alusta vielä todella kovaksi luistelijaksi. Hän on älykäs ja tehokas jäällä. Olen todella iloinen hänen puolestaan. Tuollaisen 18-vuotiaan täytyy antaa pelata. Hänestä tulee hyvä pelaaja.

Winnipegissä paikasta NHL-joukkueeseen taistelee myös Kristian Vesalainen, Sami Niku ja Joona Luoto. NHL-joukkueiden leireillä on alun perin voinut olla jopa 60 pelaajaa. Lopullisessa joukkueessa on yleensä 23 pelaajaa: 2 maalivahtia, 7–8 puolustajaa ja 13–14 hyökkääjää.

Tällä hetkellä NHL-joukkueissa olevat suomalaiset

Taulukkoa ladataan

Ilman NHL-paikkaa jääneet

Taulukkoa ladataan

Viime kaudella NHL:ssä pelanneista yhä ilman sopimusta ovat Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Saku Mäenalanen. NHL:n runkosarja alkaa Suomen aikaa varhain torstaina 3. lokakuuta.

Lue lisää:

Nashville osoitti Tolvasen suunnaksi AHL:n – maali ei riittänyt näytöksi

Winnipeg jäädytti veteraanipakkinsa sopimuksen – päävalmentaja pysytteli vaitonaisena

Amerikkalaismedia: Colorado on valmis tarjoamaan Mikko Rantaselle 8 miljoonan dollarin vuosipalkkaa – suomalainen haluaa enemmän

Kommentti: Laineen ja Winnipegin tilanteeseen lisämauste NHL:n sääntökirjasta – Jetsissä täysi kaaos

Ykköskierroksen varaus Ville Heinola tulokassopimukseen Winnipeg Jetsin kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat