Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)

Suomen puhutuimpien urheilijoiden joukkoon nousseen Emil Ruusuvuoren ura etenee hengästyttävällä tahdilla: "Rajat ovat vain siellä, mihin hän ne itse asettaa"

Emil Ruusuvuoren urakehitys on hurjassa nousukiidossa. Seuraava askel on siirtyminen ATP-turnauksiin.

tennis
Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori on voittanut kolme ATP-haastajaturnausta kolmessa kuukaudessa.Roni Rekomaa / AOP

Toinen erä Glasgow'n tenniksen ATP-haastajaturnauksen loppuottelussa viime sunnuntaina oli jo lähes naurettava. Kaikki, mitä Emil Ruusuvuori teki, onnistui täydellisesti. Huimia voittolyöntejä viuhui mistä päin kenttää tahansa kerta toisena jälkeen. Vastustaja Alexandre Muller joutui välillä naureskelemaan epäuskoisena. Ruusuvuoren valmentajaa Federico Ricciä nauratti katsomossa. Jopa Ruusuvuori itse tuntui hymyilevän välillä.

– Nauroin vain sen takia, kun Muller katsoi minua ja hymyili. Olen nähnyt Emilin pelaavan samanlaista peliä Mallorcan välierässä ja silloin vastustaja oli kovempi (maailmanlistalla sijalla 126 ollut Alejandro Davidovich Fokina). Silloin tapahtui sama asia, hän katsoi minua ja hymyili, Ricci kertoi Yle Urheilulle.

5–0-johdossa Ruusuvuori syötti vielä kolme ässää ja hankki kolme ottelupalloa. Sitten seurasi ensimmäinen pieni herpaantuminen. Muller pääsi murtamaan, mutta Ruusuvuori mursi heti uudestaan ja voitti 6–3, 6–1.

Emil Ruusuvuori
Ruusuvuori on noussut maailmanlistalla jo sijalla 142.Lehtikuva / Markku Ulander

Se oli 20-vuotiaan Ruusuvuoren kolmas ATP-haastajatason titteli kolmen kuukauden sisällä. Ensimmäinen tuli Uzbekistanissa kesäkuussa ja toinen Mallorcalla elo-syyskuun vaihteessa. Varsinkin Mallorcan ja Glasgow'n tittelit tulivat täydellisen dominoivien esitysten päätteeksi.

Glasgow'ssa vain ensimmäinen ottelu oli Ruusuvuorelta hieman nihkeä, mutta syy siihen oli hyvin ymmärrettävä. Edellisenä viikonloppuna oli pelattu henkisesti ja fyysisesti raskas Davis Cup Itävaltaa vastaan. Siellä Ruusuvuori otti uransa toistaiseksi ylivoimaisesti kovimman yksittäisen päänahan. Riemuitsevan yleisön edessä Espoossa Ruusuvuori kaatoi maailmanlistan viitosen Dominic Thiemin 6–3, 6–2.

Ruusuvuoren ura etenee juuri nyt hengästyttävällä vauhdilla. Alkuvuodesta keuhkokuumeesta toivuttuaan hän pelasi vielä haastajatason alapuolella ITF-turnauksissa. Kesäkuussa hän oli maailmanlistalla 400:n ulkopuolella. Glasgow'n voitto nosti hänet jo sijalle 142.

Juniorilahjakkuus lunastaa lupauksia

Ruusuvuori on ollut yksi Suomen puhutuimmista urheilijoista viime viikkoina, mutta mistään tyhjästä hän ei ole ilmestynyt. Helsinkiläinen on ollut tenniksen huippulupaus jo pitkään. Urheiluruudussa oli juttu 8-vuotiaasta Ruusuvuoresta jo vuonna 2007. Sen voit katsoa tästä.

Ruusuvuori alkoi pelata tennistä 5-vuotiaana. Hän oli silloin äitinsä Eva Ruusuvuoren kanssa pelaamassa sulkapalloa. Paikalla sattui olemaan tennisvalmentaja Mika Muilu, joka kiinnitti huomiota siihen, kuinka hyvin poika löi palloa. Muilu kysyi, kiinnostaisiko poikaa tennis. Emil meni kokeilemaan, innostui lajista heti ja sillä tiellä ollaan.

Emil oli pienestä pitäen kiinnostunut erilaisista pallopeleistä, mutta tosissaan seuratasolla hän ei muita lajeja harrastanut, vaan tennis vei mukanaan. Melko nopeasti kävi selväksi, että pojalla on paljon lahjakkuutta lajiin.

– Hän tuli aika usein voittajana kentältä ja tykkäsi mennä kilpailuihin, Emilin isä Jari Laakkonen kertoi.

Isä korostaa valmentaja Muilun panosta nuoren Ruusuvuoren tukena.

– Hän uskoi Emiliin alusta asti ja järjesti kilpailuja. Siinä oli sellaista vanhan kansan yleisurheiluhenkeä, hän pisti itsensä likoon.

Emil Ruusuvuori
Ruusuvuori aloitti tenniksen 5-vuotiaana.Lehtikuva

Paljon Ruusuvuoren uraa tukemassa on ollut tietysti myös perhe, äiti, isä, isosisko ja pikkuveli. Se on vienyt paljon aikaa ja myös taloudellisia resursseja.

– On se satsausta vaatinut, mutta se on ollut kuitenkin aina kivaa puuhaa. Kaikki on mennyt hyvin ilman isoja kipukohtia, Laakkonen sanoi.

Muilu valmensi Emiliä noin 12–13 -vuotiaaksi asti, minkä jälkeen Ruusuvuori siirtyi edustamaan HVS:ää. Niillä paikkeilla Ruusuvuorelle tuli isän mukaan jopa lyhyt vaihe, jolloin tennis ei niin paljon kiinnostanut. 14-vuotiaana olikin edessä jo siirtyminen Jarkko Niemisen Akatemiaan ja se toi uutta intoa.

Viimeistään kansainvälisissä junioriturnauksissa menestyminen todisti perheelle ja kaikille muillekin, että Emil pelaa korkealla tasolla. Ruusuvuoren junioriura huipentui ITF:n Junior Mastersin voittoon syksyllä 2017. Siellä oli mukana kauden kahdeksan parasta junioria.

Viime kuukausien huikeat saavutukset ovat olleet suuri ilonaihe myös kotijoukoille.

– Onhan tämä ollut loistavaa. Nyt tuntuu siltä, että se valtava työmäärä ulosmittautuu, mitä hän on tehnyt. Loukkaantumisia on vuosien varrella ollut paljon, mutta nyt hän on saanut olla terveenä, isä muistuttaa.

Kohti ATP-turnauksia

Ylivoimaiset voitot päivästä toiseen antavat vahvasti viitteitä siihen, että suunta on yhä ylöspäin. Sellainenkin vaikutelma tulee, että haastajataso alkaa olla väärä taso Ruusuvuorelle. Seuraava askel tennispelaajan uralla on ATP-kiertue. Moni pelaaja ei pysty ottamaan sitä askelta koskaan, vaan jää pelaamaan haastajakisoja koko uransa ajaksi.

Toiset pelaajat pystyvät ohittamaan haastajatason nopeasti. Ruusuvuorella näyttäisi olevan hyvät edellytykset siihen. Tällä hetkellä Ruusuvuoren ranking ei vielä riitä ATP-turnausten pääsarjaan, mutta karsintoihin hän on menossa syksyn aikana näillä näkymin ainakin Tukholmaan. Myös villi kortti Tukholmaan voi olla mahdollinen, mutta valmentaja Riccin mukaan karsintojen pelaaminen olisi hyvä asia ja toisi sopivan kovia vastustajia.

Emil Ruusuvuori
Ruusuvuori voitti Rafa Nadal Openin Mallorcalla.Rafa Nadal Open

Ricci uskoo vakaasti, että Ruusuvuori on pelillisesti valmis pelaamaan ATP-kiertueella, kunhan ranking sen mahdollistaa. Ohjelmassa tulee kuitenkin näillä näkymin ensi vuoden alussakin olemaan sekä ATP-karsintoja että haastajaturnauksia. Tammikuussa Ruusuvuori pelaa Australian avointen karsinnassa. Jos ranking ehtii nousta aivan sadan tuntumaan, sillä pääsisi jo suoraan pääsarjaan.

Ruusuvuoren ja Niemisen uralla vahvoja yhtäläisyyksiä

Henri Kontinen on saavuttanut loistavia tuloksia nelinpelissä, mutta kaksinpelissä Jarkko Niemisen manttelinperijää on odotettu ja toivottu. Ruusuvuoressa – ja myös Otto Virtasessa – voi olla ainesta siihen.

Ruusuvuoren ja Niemisen vertailu tässä vaiheessa uria on mielenkiintoinen. Nieminen täytti 20 vuotta vuonna 2001, Ruusuvuori saavutti saman iän tänä vuonna. Pelaajien kyseisissä kausissa on paljon yhteneviä piirteitä.

Niemiselle kausi 2001 oli läpimurtokausi. Hän voitti sen vuoden aikana neljä haastajaturnausta. Kauden huipensi ikimuistoinen finaalipaikka Tukholman ATP-kisassa. Nieminen nosti kauden aikana rankingiaan 300:n huonommalta puolelta sijalle 61. Kauden 2002 alusta lähtien hän pelasi täysin ATP-turnauksia.

Ruusuvuorella on meneillään samantyyppinen kausi. Lähtötaso oli alhaisempi ja alkuvuoden sairastelujen vuoksi ranking oli siis vielä kesäkuun puolenvälin jälkeen 410. Nyt ollaan siis sijalla 142 ja kautta on vielä jäljellä. Unelmahuipennus kaudelle olisi Ruusuvuorenkin tapauksessa jonkinlainen paukku Tukholmassa.

Ruusuvuoren vahvuus on se, että hänellä ei ole heikkouksia

Ruusuvuorta valmentaa siis italialainen Federico Ricci, joka tuli Floridasta Suomeen aluksi valmentamaan Patrik Niklas-Salmista ja Eero Vasaa. Pian hänestä tuli uuden Jarkko Niemisen Akatemian päävalmentaja. Ruusuvuori tuli Akatemiaan 14-vuotiaana vuonna 2013.

Ricci työskenteli koko ajan Ruusuvuoren kanssa. Päätoimisesti hän on ollut Ruusuvuoren valmentaja suomalaispelaajan viimeisestä juniorivuodesta 2017 lähtien. Akatemiaa ei enää ole, mutta Ruusuvuoren ja Riccin yhteistyö jatkuu.

– Hän oli hyvä lyömään palloa, mutta työtä oli paljon fyysisellä, henkisellä ja myös teknisellä puolella, Ricci kuvailee valmennussuhteen alkuaikoja.

Lyöntien tekniikkaa ehdittiin hioa juniorivuosina, kun Ruusuvuorella oli loukkaantumisia ja hän osallistui kilpailuihin vähemmän. Kaksikko kiertää nykyään maailmaa yhdessä ja Ricci on mukana lähes kaikissa turnauksissa. Yhteistyö toimii kaikesta päätellen hyvin.

– Emilin kanssa on mukava työskennellä. Hän on ammattilainen ja ymmärtää, miksi asioita tehdään.

Emil Ruusuvuori
Tukholmassa lokakuussa Ruusuvuori pelaa ainakin karsinnoissa, jos ei saa villiä korttia pääsarjaan.Lehtikuva / Markku Ulander

Ruusuvuoren tämänhetkinen sijoitus maailmanlistalla ei sinänsä yllätä valmentajaa, mutta viime talven vaikeuksien jälkeen näin hurja menestys on tullut hiukan yllätyksenä.

– Viime vuoden puolivälissä Emil oli menossa oikeaan suuntaan. Sen jälkeen tuli huonosti menneitä kisoja sekä sairastuminen. Ajattelin alunperin, että hän voisi olla tähän aikaan tässä tilanteessa, mutta olen yllättynyt, että viime talven vaikeuksista huolimatta hän tosiaankin on nyt tässä. Talven jälkeen uskoin, että tällainen menestys voisi alkaa nyt, mutta se alkoikin jo kesäkuussa, Ricci kertoi.

Myöskään pelaaja itse ei ole suuremmin yllättynyt menestyksestään.

– Pikku hiljaa aloin huomaamaan, että tuolla tasolla pärjää ja voi voittaa sadan paikkeilla olevia kavereita. Koko ajan tulee itseluottamusta ja sen kautta on helpompi pelata sillä tasolla, Ruusuvuori sanoi ennen Davis Cupia.

Riccillä on selvä näkemys siihen, missä Ruusuvuori on mennyt eniten eteenpäin kesän aikana.

– Tasaisuudessa, jolla hän tekee asioita, joita osaa tehdä. Hän osaa monia asioita erittäin hyvin, mutta ennen hän teki niitä paljon epätasaisemmin.

Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen sanoo saman asian toisin sanoin.

– Emilin huonoimman päivän taso on mennyt eteenpäin. Kaiken tekemisen laatu on noussut seuraavalle tasolle, Nieminen totesi.

Ruusuvuoren vahvuus on se, että hänellä ei ole heikkouksia. Kovaa ja tarkasti lähtevä kämmen, syöttö ja myös syötönpalaukset ovat ilmiselviä vahvuuksia, mutta rystyssäkään ei ole mitään huomauttamista.

– Hän on yksi harvoista pelaajista, jonka rysty ei ole ainoastaan luotettava, vaan hän pystyy myös lyömään sillä paljon läpilyöntejä, Ricci totesi.

Mihin Ruusuvuori voi yltää urallaan? Valmentaja ei halua sanoa mitään numeroita, mutta luotto valmennettavaan on kova.

– Jos hän pysyy nöyränä ja jatkaa työntekoa, rajat ovat vain siellä, mihin hän itse ne asettaa.

Lue myös:

Emil Ruusuvuori murskalukemin Challenger-turnauksen voittoon Glasgow'ssa: "Oli tosi hyvä fiilis kentällä koko ajan"

Kommentti: Uskomattoman upea tennisviikonloppu päättyi katkerasti - Ruusuvuori antoi häikäisevän näytön koko maailmalle

Emil Ruusuvuori venyi yhteen kaikkien aikojen suomalaisista tennisvoitoista – kukisti maailmanlistan vitosen Dominic Thiemin: "Ei olisi paljon paremmin voinut mennä"

Emil Ruusuvuori kipusi kesässä yli 200 sijaa maailmanlistalla ja nyt vastassa on maailmanlistan viitonen – onnistuuko "kosto" Jarkko Niemisen puolesta?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat